Muutostyöt muokkaavat asunnon kodiksi

27.2.2020

Pitäisikö pistorasioita lisätä, tuntuvatko värit valjuilta tai keittiökaapit kapeilta? Onneksi uuden asunnon ostaja voi viilata tulevaa kotiaan yhdessä rakennusyhtiön asiantuntijan kanssa, jos valmis, sekin usein kattava, valikoima ei tyydytä.   

Uuden asunnon kauppahintaan kuuluvat tietyt materiaali- ja värivaihtoehdot sekä varustetaso.
Mikäli ostaja haluaa muuttaa niitä tai teettää joitain lisää, tulee tällaiset muutokset tilata ja maksaa erikseen.

Muutostyöt kannattaa käydä läpi myyjän asiantuntijan kanssa, kun asuntokaupassa otetaan ensiaskeleet. Siten selviää, millaiset muutokset ja lisäykset ovat mahdollisia ja mihin mennessä niistä täytyy myyjän kanssa sopia.

– Perehdyn uusiin kohteisiimme jo asuntoja suunniteltaessa ja mietittäessä niiden materiaalivalintoja. Myös uuden asunnon ostajan on hyvä jo varhaisessa vaiheessa ruveta miettimään ja kartoittamaan toiveitaan, sanoo Hartela Etelä-Suomi oy:n asiakaspalveluinsinööri Natasha Korhonen.
  

Muutos voi vaatia perusteellista pohdintaa

Mahdollisten muutostöiden skaala ulottuu rakenteista pintaan.

Useat uuden asunnon ostajat haluavat purkaa väliseiniä, lisätä tai poistaa pistorasioita, muokata valaistusta sekä muuttaa kalusteita ja pintamateriaaleja. Monet kiinnittävät erityistä huomiota lattioihin ja ylipäätään asunnon värimaailmaan. Värilliset hanat ovat yksi tämä päivän trendeistä.

– Asiakkaat voivat muokata tulevaa kotiaan maksimoidakseen sen toimivuuden itselleen ja oman asumismukavuutensa. Ratkaisujen toki tulee onnistua aikataulullisesti, olla hyvän rakennustavan mukaisia ja rakenteellisesti mahdollisia eivätkä ne saa vaikuttaa julkisivuun tai taloyhtiön yleisiin tiloihin, Korhonen linjaa.

Haasteellisimpia muutostöitä ovat sellaiset, joiden toteuttaminen vaatii eri alojen asiantuntijoiden pohdintaa ja suunnittelua. Esimerkiksi saunan muuttaminen vaatehuoneeksi edellyttää LVI-, sähkö- ja rakennesuunnittelijoiden yhteistyötä. Sitten asiaa täytyy vielä selvittää tavarantoimittajien ja urakoitsijoiden kanssa.   
 

Ideat ja tekninen kehitys haastavat

Sähköpuolella uuden asunnon ostajat miettivät muun muassa ledivalaistusta ja sen ohjausta, himmentimiä, USB-liittimiä ja mahdollisuutta hankkia viinikaappi. Hifistit haluavat kaiuttimien kaapelit piiloon rakenteiden sisälle ja kotikokit paljon pistorasioita keittiöön.

– Myös keittiön valaistukseen kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Parhaillaan tutkin, saisinko järjestettyä valaistuksen yhden asiakkaan keittiön alalaatikoihin. Valo syttyisi automaattisesti laatikkoa ulos vedettäessä, Korhonen mainitsee.      

Saunan sähköistyksessä asiakkaiden toivelistoilta löytyy muun muassa väriä vaihtava valaistus ja löylyhuoneen ulkopuolelle sijoitettava ohjauskeskus. 

– Asiakkaiden ideat teknisten ratkaisujen kehitys haastavat minut ja kollegani. Opiskelemme jatkuvasti uusia asioita ja neuvottelemme valmistajien kanssa, jotta pystymme palvelemaan asiakkaita mahdollisimman hyvin, Korhonen kertoo.     
  

Rakenteelliset muutokset ensin

Hartela Etelä-Suomi käsittelee ja kysyy asukkaiden muutostoiveita kahdessa osassa. Ensin läpikäydään rakenteelliset muutokset, sitten pintamateriaalien muutokset.
Kaikki seiniä, sähköä ja LVI-ratkaisuja koskevat muutokset vaikuttavat rakenteisiin. Lattiat, laatoitukset, kalusteet ja kodinkoneet kuuluvat puolestaan pintamateriaalimuutoksiin.

– Mikäli asukas tekee asuntokaupan rakenteellisten muutostöiden määräajan umpeuduttua, emme enää pysty toteuttamaan niitä, Korhonen muistuttaa.

Jos rakennusyhtiön tuote- ja materiaalivalikoimasta ei löydy mieluisaa vaihtoehtoa, asukas voi etsiä sellaista muualta ja suunnitella toteutusta rakennusyhtiön kanssa.

– Toivomme, että asiakas löytää ratkaisun ensisijaisesti tavarantoimittajaltamme, joihin luotamme ja joiden kanssa meillä on sopimushinnat. Muutoin meidän tulee varmistaa valmistajan luotettavuus ja tuotteen saatavuus ennen tarjouksen pyytämistä.     

  
Asuntokohtaiseen suunnitelmaan ja toteutukseen

Mikäli muutostyö osoittautuu mahdolliseksi, Korhonen sopii siitä asiakkaan, tavarantoimittajan ja urakoitsijoiden kanssa. Muutos viedään asuntokohtaiseen suunnitelmaan ja edelleen toteutukseen.
Työturvallisuus-, vastuu- ja takuuvelvoitteiden vuoksi uuden asunnon ostaja ei voi järjestää työmaalle omia materiaaleja tai urakoitsijoita.

Rakennusaikana tilatut lisä- ja muutostyöt kuuluvat asunnon omistajan omalle kunnossapitovastuulle, mikäli ne eivät rinnastu asunto-osakeyhtiön alkuperäisen suunnitelmien mukaiseen tasoon. Yhtiöjärjestyksestä ilmenevät ne asiat, jotka ovat yhtiön vastuulla.

Mahdollisen korjauksen yhteydessä asunto-osakeyhtiö vastaa kustannuksista vain perustasoon saakka.

Kun uudessa asunto-osakeyhtiössä on rakennuksen valmistumisen jälkeen pidetty hallinnon luovutuskokous eli ylimääräinen yhtiökokous, asunnon omistaja saa tehdä huoneistoonsa asunto-osakeyhtiölain sallimia muutoksia.
   

Moni toive toteutuu

Tarja Hailikari muuttaa miehensä kanssa syksyllä 2020 valmistuvaan kerrostaloasuntoon Helsingin Jätkäsaaressa. Yli 25 vuotta samassa asunnossa viihtyneen pariskunnan toivelistaan kertyi kaikenlaista – joista moni myös eteni muutostyöksi.

– Päätimme yhdistää yhden makuuhuoneen olohuoneeseen. Samalla sille seinälle suunnitelluille pistorasioille ja kytkimille piti löytää uudet paikat. Ylipäätään lisäsimme kaksi- ja neliosaisten pistorasioiden määrää.

– Muokkasimme myös keittiötä ja mylläsimme kodinhoitohuonetta, jotta sinne saisi tilaa pyykkien kuivattamiselle, Hailikari luettelee.    

Keittiöön ja sinne sijoitettavaan saarekkeeseen Hailikari olisi halunnut lattiapistorasioita. Korhonen selvitteli asiaa, mutta joutui torppaamaan toiveen. Niiden toteuttaminen ei onnistunut rakenteellisten syiden takia.  

      
Ennakointi ja hahmottaminen hankalaa  

Korhonen neuvoo uuden asunnon ostajia miettimään asumiskokemuksiaan. Mielipiteitä voi myös kysyä hyviltä ystäviltä. Hyviksi havaituista ratkaisuista kannattaa koettaa pitää kiinni, epäkohdista päästä eroon.

– Keittiöiden 3D-mallinnos ja virtuaalilasit auttavat asiakkaitamme näkemään uuden asuntonsa ratkaisuja ja muutostöiden vaikutuksia. Muutaman vuoden kuluttua olemme tässä vielä paljon pidemmällä.     

Hailikari näkee muutostöiden suurimpana hankaluutena ennakoinnin ja tulevaisuuden tarpeiden hahmottamisen.  

– Miten liikun ja toimin tulevassa asunnossani? Kuinka esimerkiksi sisustus vaikuttaa pistorasioiden ja valaistuskytkimien sijoitteluun?  

– Kuvittelen jo saaneeni sisustuksen suunniteltua – vaikka varmasti jotain vielä muuttuu. Enkä ehkä tarpeeksi ole osannut miettiä kaikkea valaistukseen liittyviä seikkoja.    

Muutostöiden hintaa Hailikari pitää kohtuullisena kokonaisuuteen nähden.
  

Tarpeet ja sopimuksen sisältö selviksi

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL:n järjestöpäällikkö Toivo Lötjönen muistuttaa miettimään, tarvitaanko uudessa asunnossa esimerkiksi USB-pistorasioita, elektronista lukkoa, muita kodin turvajärjestelmiä tai vaikka liesivahtia.

– Kiinteissä valaisimissa korostaisin laatua. Suosittelen tutkimaan, mitä vaihtoehtoja löytyy STUL-takuutuotteista.   

Lötjönen kehottaa kiinnittämään huomiota myös muutostöiden sopimuksen sisältöön.

Mitä hankitaan ja mihin hintaan? Sisältyykö toimitukseen esimerkiksi elektroniikan käyttöopastusta, päivityksiä tai tavallisuudesta poikkeavia takuuehtoja? Kuinka dokumentoinnista huolehditaan?