Sähkömiehen voi kutsua avuksi pieniinkin töihin

1.3.2018

Sähköurakoitsijan voi tilata kotiin tai mökille yhtä hyvin katsastamaan sähköistyksen yleistilaa kuin vaihtamaan käryävän sähköpatterin tai auttamaan valaisimen asennuksessa.

Sähköurakoitsijaan on suositeltavaa olla yhteydessä paljon pienemmissäkin töissä kuin kaapelien vetämisessä ja kytkemisissä. Tässä voi mukailla suositun lasten sarjan kieliopillisesti erikoista, mutta mieleen jäävää käännöstä, joka kuuluu näin: Ei työtä liika suurta, ei pentua liika pientä.

– Tiivistettynä voisi todeta, että sähkömies tarvitaan paikalle korjaustöihin sekä silloin, kun täytyy asentaa sähkölaite, jota ei kytketä sähkövirtaan pelkästään työntämällä pistoke pistorasiaan. Tällaisia laitteita ovat esimerkiksi kiukaat, uunit ja hellat. Lisäksi suosittelen, että metallirunkoisen eli sähköä johtavan valaisimen asennus jätetään sähköalan ammattilaiselle, etenkin jos maadoitus epäilyttää vähänkin, Sähkö Luxin sähkötöiden johtaja Jarno Stålhane muistuttaa.

Kysy neuvoa jo ennen laitteen hankintaa

Jos on teettämässä pientä sähkötyötä, kannattaa kysyä yhteyttä ottaessaan, onko urakoitsijalla minimiveloitus. Tässä on yrityskohtaisia eroja. Jotkut ottavat kolmenkympin valaisimen asennuksesta tai venttiilin vaihdosta puolen tunnin työn hinnan, toisilla voi olla minimitaksana kahden tunnin työ, kesti urakka sitten kymmenen minuuttia tai kaksi tuntia.

– Toimitusajoissa on myös eroja, ja ne on hyvä varmistaa ennen tilauksen tekoa. Onko mahdollista ja järkevää odottaa hellan kytkentää kaksi viikkoa enemmän, vaikka sillä säästäisi 40 euroa, Stålhane lisää.

Valaisinta hankkiessa on tärkeä muistaa katsoa etukäteen, onko valaisimelle varattu asennuspaikassa pistokepaikka vai sokeripala ja hankkia valaisin sen mukaan. Maallikkokin voi kytkeä pistotulpallisen valaisimen valaisinpistorasiaan, mutta vain sähköalan ammattilainen saa tehdä sellaisen asennuksen, joka vaatii koskemista johtimiin. Joidenkin valaisimien ja muiden sähkölaitteiden asentaminen ilman pätevyyttä voi aiheuttaa hengenvaaran.

On hyvä muistaa myös, ettei vakuutusyhtiö korvaa vahinkoja, jotka ovat aiheutuneet muun kun sähköasentajan tekemistä asennuksista, vaan vastuu on kiinteistön omistajalla.

 
Märkätiloissa on omat määräyksensä

Märkätilojen eli keittiön ja pesutilojen sähkölaitteilla on omat määräyksensä vikavirtasuojauksineen ja laitteiden sijoitteluvaatimuksineen. Jotta sekä sähkölaitteiden asennus näihin tiloihin että tilojen myöhempi käyttö olisivat turvallisia, on viisainta konsultoida sähkömiestä jo siinä vaiheessa, kun suunnittelee hankkivansa sähkölaitteita näihin tiloihin. Hän osaa kertoa, ovatko ne sallittuja, turvallisia ja järkeviä siihen tilaan ja käyttötarkoitukseen.

Vikavirtasuojaus tuli pakolliseksi Suomessa vuonna 2008. Sen jälkeen tehtävissä remonteissa on otettava määräykset huomioon, ja lisättävä vikavirtasuojaus vaadittaviin paikkoihin. Näin ei tarvitse tehdä yksittäistä sähkölaitetta asentaessa, vaan remontista on kyse silloin, kun kaikki kaapeloinnit uusitaan ja sähkökeskus vaihdetaan. Vikavirtasuojien asennuttamista kannattaa kuitenkin harkita pienempienkin sähköremonttien yhteydessä, sillä ne parantavat huomattavasti turvallisuutta.
Ulkotiloihin, joiksi lasketaan myös parveke ja terassi, sijoitettavien pistorasioiden on oltava sään kestäviä ja vikavirtasuojattuja, ja laitteiden on sovelluttava ulkokäyttöön.

Sähkötöiden hinta riippuu toki jonkin verran siitä, mitä töitä sähkömies tekee. Alueelliset erotkin ovat suuria, mutta keskimäärin sähkömiehen tuntityön hinta on Pohjois-Suomessa noin 50 euroa; eteläisemmässä Suomessa hinta voi joillakin yrityksillä olla lähes sata euroa tunnilta. Työn osuudesta saa kotitalousvähennyksen.

Tyypillisimmät hetket ottaa yhteys sähköurakoitsijaan ovat talon rakennuttaminen ja remontin suunnittelu. Sähkötöiden suhteen on oleellista olla liikkeellä ajoissa, jo suunnittelun ensihetkillä, ja varmistua, että urakoitsijalla on vaadittavat pätevyydet ja näyttöä aiemmista töistä.
Pienkohteiden sähköasennuksiin erikoituneiden sähkömiesten yhteystietoja on koottu sähköalan ammattilaisten Löydä sähkömies -palveluun.

Löydä sähkömies -palvelu
Sähkö Luxin kotisivut