Sähköpaloja voi ehkäistä omalla toiminnallaan

27.2.2020

Suomessa syttyy vuosittain yli 2 500 sähköpaloa – useimmiten ihmisen toiminnan takia. Peiliin on katsominen silloinkin, kun huippuhalpa laturi savuttaa ja saa keittiön verhon roihahtamaan liekkeihin.

Sähköpalolla tarkoitetaan tulipaloa, joka saa syttymisenergiansa suoraan sähköstä – esimerkiksi liedestä, kiukaasta, valaisimesta, kylmälaitteesta tai sähköasennuksesta.

– Sähkölaitteesta alkaneen palon syyksi paljastuu monesti ihmisen toiminta. Tutkinnassa on ilmennyt huolimattomuutta, käyttö- ja asennusohjeiden vastaista toimintaa, huollon laiminlyöntiä tai laitteen vaurioitumista, arvioi

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ylitarkastaja Jukka Lepistö. Yleisimmin palon aiheuttaa päälle unohtunut tai vahingossa päälle kytkeytyvä liesi, jolloin sille jäänyt ruoka tai palava materiaali syttyy tuleen. Kiuas- paloissa perinteisiä palon syitä ovat löylyhuoneessa kuivattavat pyykit ja muut sinne tai kiukaalle kuulumattomat esineet.

Myös kodin valaisimet vaativat huomiota. Niitä pitää tarpeen ja ohjeiden mukaan puhdistaa ja muutenkin huoltaa. Vanhoissa valaisimissa muoviosat ja johtimet voivat haurastua ja huonontaa eristystä.
 

Vanhat sähköasennukset on tarkastettava

Usein unohtuu, että kaikissa kiinteistöjen sähköasennuksissa on oma käyttöikänsä. Aikaa myöten sähköasennuksissa ilmenee niin näkyviä kuin piileviä vikoja sekä mekaanisia rikkoontumisia. Esimerkiksi katkaisimet ja pistorasiat kuluvat, liitokset löystyvät, johtojen eristeet ylikuumenevat, sulakkeet ylikuormittuvat ja jatkojohdot rikkoontuvat.

– Mikä tahansa reistailu missä tahansa sähköasennuksessa tai -laitteessa pitää hoitaa heti kuntoon, Lepistö korostaa. Jossain vaiheessa vanhan kiinteistön kaikki sähköasennukset kannattaa tarkistuttaa.

Luontevin hetki siihen on omistajanvaihdoksen yhteydessä. Tarkistuksen perusteella sähköalan ammattilaiset voivat suunnitella ja toteuttaa kokonaisvaltaisen ja lopputulokseltaan turvallisen sähköremontin.
 

Vaurioituneet akut heti vaihtoon

Uusimpia sähköpalojen riskitekijöitä ovat kodin sähkölaitteissa ja koneissa yleistyneet litiumioniakut. Sellaisia käytetään muun muassa kännyköissä, tietokoneissa sekä sähköpyörissä ja tasapainoskoottereissa. Lepistö pitää litiumioniakkuja lähtökohtaisesti turvallisina. Mutta tekevälle sattuu ja akutkin kokevat kolhuja.

– Vaurioitunut akku alkaa kehittää lämpöä ja toisinaan myös palamiseen tarvittavaa happea. Sytyttyään akut palavat räjähdysmäisesti eikä paloa saa helposti sammutettua.

Lepistö neuvoo laittamaan ladatessa kuumalta tuntuvan tai ulkoisesti vaurioituneen akun välittömästi kierrätykseen. Uutta akkua – kuten kaikkia muitakin sähkölaitteita – tulee alusta alkaen käyttää ohjeiden mukaan ja aina valvotusti. 

– En esimerkiksi uskalla jättää kännykkää latautumaan yön ajaksi. 
  

Tuotannon vauhdissa turvallisuus unohtuu

Tukes testauttaa vuosittain noin 500 sähkölaitetta. Vuonna 2018 testausten perusteella poistettiin markkinoilta 170 sähkölaitetta. Näistä neljäsosa oli niin vaarallisia, että ne kerättiin takaisin käyttäjiltä.

– Tarkastajamme kiertelevät myymälöissä ja vierailevat nettikaupoissa. Epäilyttäviä laitteita on valitettavan helppo löytää, kertoo Tukesin johtava asiantuntija Mika Toivonen.

– Jo epämääräinen pakkaus ja puutteelliset merkinnät saattavat herättää tarkastajien huomion. Saamme myös vinkkejä eurooppalaisilta kollegoiltamme ja kuluttajilta. Vuodesta toiseen eniten puutteita

löytyy USB-latureista, muuntajista ja ledivalaisimista, joita on yhä enemmän lähes joka kodissa. – Uusia tuotteita tulee Kaukoidässä markkinoille niin vauhdikkaasti,

 etteivät valmistajat ja maahantuojat ehdi riittävän huolellisesti varmistaa laitteiden turvallisuutta. Toisaalta taas turvallisuusstandardit tahtovat laahata jäljessä, Toivonen taustoittaa.
  

Edullinen voi käydä kalliiksi

Halpojen hintojen houkuttelemina kuluttajat ostavat entistä enemmän sähkölaitteita verkkokaupoista. Toivonen kehottaa kiinnittämään huomiota edullisuuden kääntöpuoleen. 

– Taannoin Tukes hankki kiinalaisista verkkokaupoista joukon hyvin halpoja USB-latureita. Niissä oli riittämätön erotus verkkojännitteisten osien ja ulostulon välillä. Yksi latureista roihahti testissä palamaan.  

Toivonen muistuttaa, että Eurooppaan myytävien sähkölaitteiden tulisi täyttää EU:n niille asettamat vaatimukset. On hyvä muistaa, että CE-merkki on vain valmistajan vakuutus vaatimuksenmukaisuudesta: se ei osoita, että tuote täyttää direktiivien vaatimukset.

Eurooppalaisten viranomaisten toimivalta ei kuitenkaan ulotu EU:n ulkopuolella sijaitseviin verkkokauppoihin. Käytännössä kuluttaja voi joutua itse vastaamaan seurauksista, jos sieltä hankittu tuote osoittautuu vaaralliseksi tai aiheuttaa vahinkoa.
  

Sulavatko verhosi?

Kodin paloturvallisuutta voi edistää tai heikentää myös materiaalivalinnoilla. Liian lähellä verhoa poltettu kynttilä tai latautunut halpislaturi on paljastunut usean kodin tulipalon alkulähteeksi.

Tulen tartuttua keinokuituinen verho sulaa vinhaa vauhtia ja pisaroi paloa ympäristöönsä. Jo hetkessä tilanne saattaa kehkeytyä hengenvaaralliseksi.

– Monet kodeissa käytetyt keinokuituja sisältävät materiaalit syttyvät herkemmin ja ovat vaikeammin sammutettavia kuin puuvilla ja villa, sanoo Laurea-ammattikorkeakoulun turvallisuuteen ja riskienhallintaan erikoistunut lehtori Kaci Bourdache.   
   

Paloturvallisia materiaaleja metsästämään

Bourdache muistuttaa, ettei mikään materiaali syty itsestään. Erityistä huolellisuutta edellyttävät kaikki ne tekstiilit, joita kielletään pitämästä lähellä avotulta.

Verhoihin ja vuodevaatteisiin on tarjolla paloturvalliseksi käsiteltyä materiaalia. Vaikeasti syttyvästä kankaasta tehty patjan päällinen puolestaan saattaa estää täytteen syttymisen.

Tällaisia ratkaisuja tulee harkita sitä vakavammin, mitä iäkkäämmistä asukkaista on kyse. Ne ovat syystäkin pakollisia hoitolaitoksissa.  

– Paloturvallisia materiaaleja kannattaa kysyä suurista huonekalu- ja sisustusliikeketjuista. Ne myös osaavat ohjata valmistajien puheille. Pelastuslaitokset ja -liitot voivat auttaa yksittäisissä riskinarviointiasioissa, Bourdache toteaa.
  

Sähköpalojen ehkäiseminen:

• Käytä sähkölaitteita ohjeiden mukaan.
• Älä säilytä tavaraa lieden päällä, vaan keskity kokkaamiseen.
• Hanki liesiturvalaite, joka automaattisesti katkaisee virran liedestä.
• Älä käytä löylyhuonetta varastona äläkä kiuasta pyykinkuivaukseen.
• Asenna palovaroittimet määräysten mukaan.
• Turvaudu alan ammattilaisiin sähkölaitteiden asennuksissa ja korjauksissa.
• Vältä sähkölaitteissa verkkokauppojen halvimpia houkutuksia.
• Tarkista tekstiilien paloturvallisuus ja noudata hoito-ohjeita.