Esimerkkejä hengenvaarallisista viritelmistä

10.3.2015

Asennusreissuilla ja kuntotarkastuksissa ammattimies törmää valitettavan usein hengenvaarallisiin viritelmiin. Edellisten asukkaiden jäljiltä lähes uusistakin asunnoista voi löytyä mitä tahansa.

Jari Törmälä. Kuva Ari KorkalaNokialainen sähköurakoitsija Jari Törmälä tekee paljon sähkösaneeraustöitä, joissa tulee vastaan varsin kummallisia aikaansaannoksia. Joskus hänet kutsutaan varmistamaan, että käytössä olevan rakennuksen sähköasennukset ovat varmasti turvallisessa kunnossa ja tehty niin kuin pitääkin.

– Eräs vaarallisimpia kohtaamiani asennuksia tuli vastaan vuosi sitten. Taloyhtiössä tehdyn putkiremontin jäljiltä suihkutilasta löytyi suihkualtaan sisäpuolelta vedeltä suojaamattomat hehkulamppuvalaisimet peilin kummaltakin puolelta. Matkaa suihkuun oli maksimissaan 30 senttiä. Ihmettelen, miten asia on voinut mennä läpi työn valvojalta, sanoo kuusihenkisen Sähkötyö Törmälä Oy:n vetäjä.

Törmälä kutsutaan paikalle monesti kun vanhan asunnon uusi omistaja alkaa epäillä, että jotakin voisi olla vialla. Joku laite saattaa olla fyysisesti rikki ja jostakin loistaa kirkkaita johdonpäitä. Jotkut selvittävät asiat varmuuden vuoksi, toiset vasta sätkyn saatuaan. Eräänkin asunnon ostajaa myyjä oli neuvonut olemaan varovainen tiskikonetta tyhjentäessä, koska se nipistelee.

Rahansäästösyistä sähkömiestä ei aina haluta palkata, vaikka oma tai lapsen henki vaarantuisi.

Isännät ja kaverit asialla

Sähköalan ammattilainen näkee yleensä heti, onko asennukset tehnyt ammattimies vai joku muu. Kaikkien ammattimiesten kädenjälki on kuitenkin kohtuullisen hyvää.

– Asennuksia tekevät usein isännät tai heidän kaverinsa. Pätevyydeksi kuvitellaan riittävän se, että on nähnyt kun sähkäri tekee homman tai on käynyt joskus kymmenen vuotta sitten koulutuksen, mutta ei kuitenkaan ole koskaan alan töitä tehnyt. Tällaisissa tapauksissa tavallista on, että vanhan ja uuden värikoodin mukaiset johdot kytketään virheellisesti, Törmälä kertoo.

Värikoodeja hämää sekin, että automaailmassa musta johto on maadoitusjohto, mutta vahvavirta asennuksissa se on jännitteinen vaihejohto. Tee-se-itse-miehillä ei myöskään ole mittalaitteita, joilla luotettavasti voisi mitata asennuksen turvallisuuden. Tämän vuoksi asennuksen jäljiltä jää tavallisesti paikoilleen virheellisiä ratkaisuja. Ja vaikka mittalaite olisikin käytössä, ei sitä aina osata käyttää.

Törmälän mukaan maatilat ovat aivan oma lukunsa luvattomista asennuksista puhuttaessa. Isännät ovat tottuneet tekemään asioita, ja heillä on myös asioita enemmän tai vähemmän osaavia kavereita tuttavapiirissään. Määräyksiltään ja asennuksiltaan maatilat ovat kuitenkin vaativia työkohteita eläinten ja herkästi syttyvän pölyn takia.

Törmälän mukaan verottajan aktiivisuus on kuitenkin alkanut vähentää luvattomia sähköasennuksia myös maatiloilla.

– Nyt kun verottaja vaatii selvitykset urakoitsijoista ja maksetuista palkkasummista, niin näyttäähän se pahalta, jos sähkötöistä ei löydy kuittia.

Turvallisuussyistä asukkaiden kannattaa tarkastaa pihalla ja puutarhatöissä käytettävien sähkölaitteiden toimintakunto sekä pistorasioiden, liitäntäjohtojen ja jatkojohtojen kunto. Jatkojohtoja suositellaan käytettäväksi ulkona vain tilapäisesti, ja niiden on oltava roiskevedenpitäviä eli IP 34 -luokiteltuja. Sen merkintä on kolmion sisällä oleva pisaratunnus.

Jatkojohtojen väärät kytkennät ovat aiheuttaneet jopa kuolemantapauksia. Etenkin vanhojen talojen pihoissa tarkastukset ovat erityisen tärkeitä. Pistorasioiden tulee olla kosteussuojattuja ja varustettu vikavirtasuojakytkimillä. Vikavirtasuojankin toiminta pitäisi tarkastaa vähintään vuoden välein. Mikäli se ei laukea, niin suoja ei mahdollisesti toimi.

 
Työt on varattu ammattilaisille

Vikaantuneet ja kuluneet johdot aiheuttavat sähkötapaturmia, joten vialliset laitteet on korjautettava tai vaihdettava uusiin.

– Myös vanhat ja vialliset asennukset on korjattava tai uusittava. Kytkimet ja pistorasiat sekä keskukset on pidettävä kunnossa. Käytettynä ostetussa asunnossa tai talossa on myös hyvä suorittaa sähköasennusten tarkastus. Näillä toimenpiteillä voidaan vähentää yllätyksiä ja riskiä sähkötapaturmista tai sähköpaloista, Törmälä painottaa.

Kiinteiden sähkölaitteiden korjaus-, asennus- ja huoltotöitä saavat lain mukaan tehdä vain sähköalan ammattilaiset. Ammatillinen sähköpätevyystodistus ja työkokemus eivät kuitenkaan yksistään riitä, vaan itsenäiseen työhön tarvitaan lisäksi Tukesin myöntämät sähköurakointioikeudet.

Jos asentajalla ei ole yritystä, tarvitaan työlle erillinen varmennustarkastus. Kaikki sähköasennukset kuuluu tarkastaa työn valmistumisen jälkeen ja käyttöönottotarkastuksesta tulee aina laatia asiakkaalle luovutettava pöytäkirja Omien viritelmien ja kytkentöjen teko sähkölaitteisiin on sekä laitonta että hengenvaarallista.