Hybridisauna yhdistää sähkökiukaan ja infrapunalämmittimen

25.2.2019

Saunamaailman kuumin uutuus on hybridisauna, jossa kiuas toimii yhdessä infrapunasäteilijän kanssa. Peruslämpö luodaan kiukaalla ja säteilijä tuottaa syvemmälle vaikuttavaa lämpöä, esimerkiksi lauteisiin selän kohdalle.

Löylyistä nautiskelijoilla on valinnanvaraa, sillä markkinoilla toimii 5-7 sähkökiuasvalmistajaa. Kiukaiden koot ja tehot ovat viime vuosina kasvaneet merkittävästi. Tämä johtuu saunojen tilavuuden kasvusta, lasi- ja koristeellisten kiviseinien yleistymisestä sekä myös siitä, että nykyihminen haluaa saunan lämpiävän nopeasti.

– Muutama kymmenen vuotta sitten pienissä saunoissa kiukaiden tehot olivat enimmäkseen 4,5 - 6 kilowattia, nykyisellään 8 - 10 kilowatin tehot ovat varsin tavanomaisia, toteaa Tampereen ammattikorkeakoulu TAMK:n sähköisen talotekniikan koulutuspäällikkö Pirkko Harsia.

Saunan energiantarve perustuu löylyhuoneen kokoon ja käytettäviin materiaaleihin. Ison lämpökapasiteetin omaavat materiaalit, kuten kivi ja lasi, kasvattavat tehon tarvetta ja energiankulutusta. Lasiseinän osalta tehontarpeen nousu on 0,5 - 1 kilowattia per neliö.

– Kotisauna kuluttaa vuodessa energiaa keskimäärin 1 000 - 1 500 kilowattituntia, mikä sähkölaskussa tarkoittaa 100 - 200 euroa, joten yksittäinen saunomiskerta maksaa muutaman euron.

Talviaikaan osa lämmöstä siirtyy muiden tilojen lämmitykseen, kun taas kesäaikana saunan käyttö voi lisätä jäähdytystarvetta, Harsia sanoo.

 
Isosta kiukaasta pehmeät löylyt

Jukkatalot oy:n Porin asuntomessuille suunnittelemassa ja rakentamassa kaksikerroksisessa Voimatalossa on Harvian toimittama yhdeksän kilowatin verkkokiuas, jonka ulkovaippa on aukotettua ruostumatonta terästä. Löylyä voi säädellä pehmeästä kipakammaksi kohdistamalla löylynheitto joko kiukaan kylkeen tai suoraan kivipilarin päälle. Kiuas on upotettu lauteiden läpi, ja sitä ympäröi puinen suojakaide. Saunatilan ja pesuhuoneen väliin on asennettu kokolasiseinä.

Kohteen suunnittelija Sari Uusitalo kertoo, että tänä päivänä asiakkaat haluavat panostaa saunoihinsa, ja tässä kohteessa on panostettu niin valaistukseen kuin laudemateriaaleihin.

– Kiuasvalon lisäksi valoja on sekä lauteitten selkänojassa että istuinlauteen etureunassa. Pesutiloissa on myös äänentoistolaitteet, vaikka vain pieni vähemmistö sellaisia haluaa. Tulevaisuudessa niiden suosio ehkä kasvaa. Kiuasvalon ohella myös lauteisiin upotettavat valot tuntuvat tänä päivänä olevan suosiossa, Uusitalo sanoo.

Verkkokiukaiden kauneutta arvostetaan

Uusitalo kertoo, että asiakkaat arvostavat nykyisin etenkin pilarikiukaita, joissa kivet ovat näkyvissä jonkinlaisen verkkokehyksen takana. Verkkokiukaidenkin hinnat ovat nykyään kohtuullisia.

– Asiakkaat, jotka ovat hankkimassa omaa taloa, tietävät heti, aikovatko he panostaa saunaan vai riittääkö talotoimittajan vakiomalli. Energiansäästöasioista ja sähkönkulutuksesta kyllä keskustellaan asiakkaiden kanssa, mutta ei koskaan silloin, kun kiuasta valitaan, Uusitalo sanoo.

Kiukaan valmistaja antaa rakentajille vaadittavat turvaetäisyydet, joiden toteuttamisesta laudetoimittaja vastaa. Monesti etenkin omatoimiarakentajilla ajatukset muuttuvat matkan varrella, joten rakennusvalvonta saa kyllä olla tarkkana, että määräyksiä noudatetaan.

Harvian markkinointipäällikkö Jussi Valkosen mukaan pönttömäisiä ”aina valmiina” -kiukaita tilataan nykyisin vähemmän kuin ennen, mutta niillekin on edelleen oma käyttäjäkuntansa.

– Monissa perheissä urheillaan ja saunotaan paljon, jolloin aina valmis -ratkaisu on hyvä: kenenkään ei tarvitse hikisenä odotella saunan lämpiämistä ja sähkölaskukin pysyy pienempänä, Valkonen sanoo.

Isojen pilarikiukaiden suosio perustuu Valkosen mukaan siihen, että 80 - 100 kiloisesta kivimassasta irtoavat paljon pehmeämmät löylyt kuin pienehköstä seinäkiinnitteisestä kiukaasta, jossa kiviä on yli puolet vähemmän.

– Uusi innovaatio ovat hybridisaunat, jossa kiuas toimii yhdessä infrapunasäteilijän kanssa. Kyseessä on tavallinen sauna, jonka mukavuutta lisätään infrapunasäteilijällä. Peruslämpö luodaan kiukaalla ja säteilijä tuottaa syvemmälle vaikuttavaa lämpöä, esimerkiksi lauteisiin selän kohdalle. Infrasaunoilla on etenkin maailmalla iso kysyntä, Valkonen sanoo.

Oikein suunniteltu kiuas lämmittää sekä kivitilan että saunahuoneen oikealla tavalla. Valkosen mukaan omakotirakentajan sielusta kilpaillaan kuluttajaa kuuntelevalla tuotekehityksellä ja laajalla tarjonnalla. Suosiossa ovat muun muassa rauhallista yleisilmettä luovat leveät lankkumaiset lauteet.

– Kiuaspuolella uutta on myös kombisähkökiuas, jossa tavallisessa kiukaassa samassa kuoressa on mukana höyrystin, joka höyrystää vettä. Höyrystin pitää ilman peruskosteuden automaattisesti ohjauspaneelista säädetyllä tasolla; höyrystimestä huolimatta kiville voi toki edelleenkin heittää vettä, Valkonen kertoo.

Käytännöllisyyttä ja ajattomuutta

Uusimmat saunatrendit ovat esillä niin asuntomessuilla kuin suurten rautakauppojen sauna- ja kiuasosastoillakin. Kiukaiden ohella tämän päivän talonrakentaja panostaa saunan lauteiden ja seinärakenteiden laatuun sekä valaistukseen.

Porin asuntomessuilla tyylikäs yksinkertaisuus oli valttia. Messujen yksi mielenkiintoisimmista sauna- ja spa-osastoista löytyi Wienerberger Joki-Duo -talosta. Kyseessä on kahden tiilirunkoisen kaksikerroksisen erillistalon muodostama kokonaisuus, jossa asuntojen pohjaratkaisut ovat saunaosastoa lukuun ottamatta toistensa peilikuvat. B-talon spa-tilassa on kylpyamme vaahtokylpyjä varten. A-talon omistaja halusi kylpyläosaston tilalle kaksi suihkua ja ulkoporeammeen.

Joki-Duon arkkitehtisuunnittelusta vastasi Swecon arkkitehtisuunnittelun projektipäällikkö Birgitta Hjelm-Luontola. Hänelle niin edustus- kuin kotisaunojenkin suunnittelu on osa jokapäiväistä työtä. Hänen mukaansa perussaunojalle sauna on paikka, jossa rentoudutaan ja unohdetaan päivän paineet. Vain harva kaipaa saunaansa ylimääräisiä aistiärsykkeitä tuottavaa tekniikkaa, kuten kaiuttimia.

– Katsomiskorkeudella sijaitseva saunanikkuna on matala ja leveä. Luonnonvalo siivilöityy näkösuojana toimivien tammisten puusäleverhojen läpi. Magnum-pilarikiukaassa kivien ympärillä olevat valaistut urkupillit tuottavat riittävän valaistuksen. Epäsuora valaistus takaa sen, ettei saunoja häikäisty lauteilla maatessaan.

Joki-Duon saunan ja spa-tilan lattia on marmoripintaista laattaa. Materiaalit ja valaistus ovat jatkumoa koko asunnon linjalle, pesutilojen ja saunan välille sitä on luotu ylälaseilla.

– Saunasuunnittelussa tavoittelen käytännöllisyyttä ja kauneutta sekä ajattomuutta. Asuntosaunoissa tärkeintä on saunan ja asunnon muodostama yhtenäinen kokonaisuus ja halutun tunnelman luominen. Saunan on heijastettava koko asunnon henkeä, Hjelm-Luontola sanoo.