Motiva neuvoo: Näin parannat energiatehokkuutta taloautomaation avulla

1.3.2018

Motivan uusille Energiatehokas koti -sivuille on koottu runsaasti tietoa kodin mukavuuden, energiatehokkuuden, terveellisyyden ja turvallisuuden parantamisesta taloautomaation avulla.

Automaatio lisää mukavuutta ja parantaa energiatehokkuutta. Kuva Olli Häkämies.

Talon tekniikka muodostuu monesta osasta: lämmityksestä, ilmanvaihdosta, sähkölaitteista, vesikalusteista, valaistuksesta, turvajärjestelmistä, viihdelaitteista ja niin edelleen.

Eri tekniset järjestelmät ja laitteet sisältävät nykyisellään jo paljon älyä ja ohjattavuutta, mutta varsinaisesta taloautomaatiosta aletaan puhua siinä vaiheessa, kun talon eri järjestelmät ja laitteet kommunikoivat keskenään ja niitä voidaan ohjata keskitetysti.

Esimerkiksi lämmitystä voidaan ohjata sähkön hinnan, ulkolämpötilan tai sääennusteen perusteella. Huonelämpötila voidaan laskea poissaolon ajaksi ja nostaa lämmöt etäohjauksella ennen kotiin tuloa. Valaistusta voi ohjata samoin: valot voi sammuttaa etänä, vaikka kännykällä.

Aiheesta on koottu runsaasti lisätietoja Energiatehokas koti -sivuille. Motiva on toteuttanut sivut yhdessä taloautomaatio- ja pientaloalan toimijoiden, ympäristöministeriön sekä Energiaviraston Toimiva taloautomaatio pientalossa -hankkeen kanssa.


Energiatehokas koti -sivut