5G-verkot toimivat taajamissa

2.3.2020

Elisa ja Telia ovat avanneet langattomat 5G-verkot kaupalliseen käyttöön kaikissa Suomen suuremmissa kaupungeissa.

5G-tekniikka mahdollistaa nopeiden laajakaistayhteyksien tarjoamisen tukiasemien läheisyydessä. Yhtiöiden verkoissa on jo satoja tukiasemia, mutta 5G-verkossa tällä hetkellä käytettävän 3,5 GHz taajuusalueen lyhyen kantaman takia matkapuhelimien sisäänrakennetuilla antenneilla 5G-signaalin vastaanotto onnistuu vain noin kilometrin säteellä tukiasemasta.

Mobiiliverkon suunta-antenni. Kuva Elisa.

Kiinteästi asennettavien suunta-antennien avulla kantama riittää kuitenkin useiden kilometrien päähän, mikäli antennilta on suora näköyhteys lähettimeen.

Tukiasemien läheisyydessä 5G-tekniikka tarjoaa jo nyt käyttökelpoisen vaihtoehdon kodin laajakaistaliittymän hankintaan. Yhteyden nopeus ei kuitenkaan ole kiinteä, vaan se riippuu tukiasemasolun alueella olevien verkon käyttäjien määrästä. Myös lumi- ja vesisade aiheuttavat signaaliin sitä herkemmin häiriöitä, mitä kauempana tukiasemasta vastaanotin sijaitsee.

Myös olemassa olevan 4G-verkon datan vastaanottosignaalin parantaminen onnistuu helposti kiinteästi asennettavan ulkoantennin avulla. Antenniin liitettävän modeemin ja WiFi-reitittimen avulla mobiililaajakaista on helppo jakaa kaikille kodin internetiin kytketyille laitteille.

Myös DNA aloitti kiinteästi asennettavien 5G-reitittimien myynnin viime vuoden lopulla. 5G-verkon toistaiseksi vaatimattoman – mutta nopeasti laajenevan – peittoalueen voi tarkastaa operaattoreiden sivuilta.