Valokuitu kotiin linjasaneerauksen yhteydessä

1.3.2018

Taloyhtiö voi säästää huomattavasti ajoittamalla valokuituyhteyden hankkimisen putki- ja sähköremontin yhteyteen.

Kustannustehokkaista syistä taloyhtiön kannattaa ajoittaa kaikki remontit samaan aikaan. Samalla minimoidaan myös remonttien asukkaille aiheuttamat haitat ja harmit.

Helsingin Munkkiniemessä sijaitsevan Asunto Oy Niemenmäenkuja 2 Bostads Ab:n asuinkerrostaloon tehtiin kattava linja- ja sähkösaneeraus. Kerrostalossa on yhteensä 36 asuntoa. Antennimestarit Oy:n valokuituasentajat Mikko Snellman ja Juuso-Christian Ristaniemi kertovat, että kaapelointi on huomattavasti helpompaa, kun kuituverkko rakennetaan saneerauksen yhteydessä. Jälkikäteen tai erikseen avatut rakenteet aiheuttavat ylimääräistä harmia.

– Kun sähköt uusitaan asuntoon niin kuitu sekä atk- ja antennikaapelit ovat helppo vetää siinä samalla, asentajat toteavat.
 

Kaapelointi pinta-asennuksena on edullista

Uppoasennukset vaativat seinien piikkaamista, mikä lisää merkittävästi kustannuksia. Harvat taloyhtiöt haluavat lähteä aikaa vievään projektiin mukaan, niin kuin ei myöskään Nimenmäenkujallakaan.

– Atk- ja antennikaapelit vedetään pinta-asennuksina rasioille asunnon jakamolta, koska se säästää rahaa. Asentaminen on nopeaa ja helppoa. Asennukset ovat helposti korjattavissa ja kaapeleihin pääsee käsiksi myöhemmin, Ristaniemi selvittää.

Sähkösaneerauksen yhteydessä asuntoihin asennettiin uudet telejärjestelmien huoneistojakamot, ja jokaiseen jakamoon tuotiin neljä kappaletta kuitulähtöjä. Asuntoihin tuli perussähköpisteiden lisäksi vähintään yksi telerasia ja yksi antennirasia. Huoneistojakamoihin asennetulla haarottimella voidaan jälkikäteen lisätä rasioiden määrää.

– Asukas voi vaikuttaa sähköpisteiden määrään. Pakollista kuitenkin on, että jokaisessa asunnossa on vähintään yhdet kappaleet tietoliikennerasioita, Ristaniemi ja Snellman sanovat.

Tällä he viittaavat määräykseen, jossa todetaan, että huoneiston kotijakamosta tulee asentaa vähintään yhteen asuinhuoneeseen vähintään kaksi kategorian 6 parikaapelia tietoliikennerasiaan päätettynä sekä neljä optista yksimuotokuitua myöskin päätettynä.

– Melkein kaikki toiveet ovat toteutettavissa. Asukkaat saavat itse päättää, minne rasioita sijoitellaan, kuinka paljon ja minkälaisen koteloinnin he haluavat.
 

Saneerauskohteiden kuituyhteydet lisääntyvät

Pääasiassa pääkaupunkiseudulla urakoivien Ristaniemen ja Snellmanin mukaan saneerauskohteisiin asennettujen kuituyhteyksien määrä on lisääntynyt.

– Kierrämme enimmäkseen uudiskohteita, mutta saneerauskohteiden määrä on lisääntynyt.

Asentajien mukaan kutsu työmaalle tulee yleensä sähköurakoitsijalta. Niemenmäenkujan kohteessakin kuitutyöt tilasi aliurakoitsijana ollut sähköurakoitsija Sähkö-Jussi Oy.

– Kuka tahansa voi tilata kuitutöitä sekä muita atk- ja antennitöitä, mutta yleensä sähköurakoitsijat ottavat yhteyttä. Se johtuu urakointimuodoista, Ristaniemi sanoo.

Munkkinimen kohteessa sähköurakoitsija veti tarvittavat kuidut ja muun kaapeloinnin huoneistojakamoihin.

– Me mittaamme ja päätämme kuidut. Varmistamme, että yhteydet täyttävät sisäverkkomääräyksen vaatimukset.
 

Ammattilaiset mukaan heti kättelyssä

Viestintäviraston viestintäverkkoasiantuntija Klaus Nieminen ohjeistaa, että tilaajan olisi syytä olla aina rakennushankkeessa aktiivisesti mukana heti alusta lähtien. Pätevien ammattilaisten valitseminen saneeraushankkeen projektinjohtajaksi, suunnittelijaksi ja valvojaksi on onnistumisen kannalta tärkeää. Tämä pätee myös kuituverkojen asennustöihin.

– Hyvin suunniteltu ja toteutettu, määräyksen mukainen, sisäverkko kattaa myös tulevaisuuden tarpeet, Nieminen kertoo.

Hän kertoo, että Viestintäviraston tietoon on tullut muutamia kohteita, joissa on havaittu virheitä. Sen takia pätevien ammattilaisten valitseminen on keskeinen osa projektia.

– Kiinnitä huomiota siihen mitä tilataan, miten toteutus suunnitellaan ja miten suunnitelmat toteutetaan. Töiden tilaajan kannattaa sisällyttää sopimukseen maininta siitä, että rakennetaan voimassaolevan sisäverkkomääräyksen mukaisesti, hän ohjeistaa.

Tietoyhteiskuntakaaren mukaan kiinteistöön on rakennettava sisäverkko kaikissa rakennus- ja peruskorjaushankkeissa, joiden rakennuslupahakemus on jätetty vuodenvaihteen 2016–2017 jälkeen. Rakentamisvelvollisuuteen on pari poikkeusta kuten, että sisäverkkoa ei ole pakko uudistaa peruskorjaushankkeen yhteydessä, mikäli vanha sisäverkko mahdollistaa vähintään 30 Mbit/s tiedonsiirtonopeuden. Lisätietoja määräyksestä löydät Viestintäviraston sivuilta.

Mikäli kuituverkko ei yllä määräyksen asettamiin tasoihin, valokuituyhteys ei välttämättä toimi käyttöönotettaessa ja yhteysongelmat voivat ilmaantua myös myöhemmin.

Hankintavaatimuksissa Nieminen suosittelee huomioitavaksi teleurakoitsijan pätevyyden. Urakoitsija voi osoittaa pätevyytensä esimerkiksi Henkilö- ja yritysarviointi SETI:n myöntämällä teleurakoitsijahyväksynnällä tai liittämällä tarjoukseen muun vastaavan pätevyysselvityksen. SETI:n hyväksymät urakoitsijat löydät osoitteesta Seti.fi.