Valokuitu tuo nopeat yhteydet vanhalle pientaloalueelle

2.3.2020

Tampereen Käpylässä on vanha omakotialue, johon on rakennettu kuituverkko. Alueella on noin sata kiinteistöä. Valokuidussa tieto kulkee suojatun kaapelin sisällä olevaa kvartsilasikuitua pitkin optisesti valona, mikä tekee tekniikasta erittäin toimintavarman.

Tampereen Käpylässä rakennettiin noin sataa kiinteistöä palveleva kuituverkko, joka tuo vanhalle asuinalueelle uudet tietoliikenneyhteydet.

– Rakentaminen alueella alkoi alkukesästä 2019, alueen suunnittelu ja lupaprosessit olivat käynnissä jo merkittävästi aikaisemmin. Joulukuun 2019 loppuun mennessä kaikille asiakkaille oli saatu kuitu kytkettyä, toteaa tuotantopäällikkö Jari Pyhältö Elisalta.

– Näillä vanhoilla omakotialueilla käytetään yleisesti mikrokanavatekniikkaa, jossa mikroputki asennetaan perinteisesti kaivamalla, kuten Käpylässä, tai mikrosahaustekniikalla tehtyyn pieneen ojaan.

Asennussyvyys on 30–40 senttiä ja uran leveys on 2–3 senttiä. Tekniikalla varmistetaan Pyhältön mukaan se, että asennustyömaan haitat ovat pienet. Vaikka ura on auki, niin ajoneuvoliikenne kulkee esteettä.

– Asiakkaille, jotka ovat tilanneet kuituyhteyden, asennetaan kuituverkko kiinteistön sisälle asti. Tämän jälkeen tilataan laajakaistaliittymä, jolla päästään jopa 1 Gb/s-nopeuksiin, Pyhältö kertoo.

Valokuituverkkoja rakennetaan Pirkanmaalla myös uusilla pientaloalueilla. Tekninen toteutus kullakin alueella valitaan kuitenkin tapauskohtaisesti

mobiilitoteutuksen ja valokuidun välillä, riippuen kiinteistöjen määrästä, tiheydestä sekä sijainnista.

– Jos alueelle rakennetaan kiinteää verkkoa, niin se toteutetaan valokuidulla ja valmius valokuituverkkoon liittymiseen tehdään tapauskohtaisesti mikrokanavatekniikalla tai perinteisellä valokaapelilla, Pyhältö toteaa.

Suomessa on paljon haja-asutusalueita, joihin nopeita kiinteitä laajakaistayhteyksiä on haastavaa toteuttaa pitkien etäisyyksien vuoksi kustannustehokkaasti.

– Tilanne näiltä osin on edennyt kohtuullisen hyvin ja hankkeita on toteutettu ja toteutumassa paljon. Tekniikan kehitys on myös auttanut hankkeiden edistymistä, esimerkiksi 4G- ja tulevat 5G-verkot korvaavat monien haja-asutusalueiden kiinteitä laajakaistayhteyksiä, joiden nopeudet ovat alhaisia.

Dataliikenne ruuhkautuu iltaisin ja viikonloppuisin

Mobiiliverkkojen liikenne kasvaa jatkuvasti ja haittapuolena on se, että liikenne ruuhkautuu usein arkisin työpäivän jälkeen sekä viikonloppuisin.

– Meillä on jatkuva seuranta mobiiliverkkojen tukiasemien kapasiteetin osalta ja laajennamme kapasiteettia tarpeen ja käytön mukaan, Pyhältö kertoo.

Valokuitu on tänä päivänä ylivoimaisin tiedonsiirtotekniikka. Valokuitu on äärimmilleen puhdistettua kvartsilasia, jonka ydin on paksuudeltaan vain 0,005–0,01 millimetriä, siis hiustakin ohuempi. Tieto kulkee kuidussa hyvin suurella nopeudella, koska valo kulkee kuituytimessä vaimentumatta ja ilman häiriöitä suoraan kaapelin päästä päähän.

Mobiiliverkko on jaettu yhteys, jota käyttää lukematon määrä ihmisiä, kun taas valokuidun kapasiteetti jaetaan rajatun käyttäjämäärän kesken. Maan alla kulkeva valokuituverkko takaa kotiin nopeimman ja varmimman nettiyhteyden, jonka nykytekniikalla saa aikaan.

Kodeissa illat ovat netinkäytön ja mobiiliverkon ruuhka-aikoja. Oman kodin valokuituliittymään ruuhkat eivät vaikuta. Kuituyhteys nostaa myös kiinteistön arvoa. Se antaa mahdollisuuden käyttää useita laitteita, kuten älypuhelimia ja -televisioita sekä tabletteja samanaikaisesti yhteyden juuri hidastumatta.

Pitkäjänteistä perspektiiviä kuidun rakentamiseen

Eltel Networks oy:n toimitusjohtaja Juha Luusuan mukaan Suomenmarkkinoille tarvittaisiin toimijoita, jotka katsoisivat valokuitumarkkinoita pidemmällä aikavälillä, esimerkiksi viiden vuoden aikajänteellä.

– Tämä auttaisi kaupunki- ja lähiöalueilla rakentamista. Maaseudun valokuituhankkeiden valtion tukijärjestelmän jatkaminen loisi pohjaa investoinneille harvemmin asutuilla alueilla, Luusua toteaa.

EU:n komissio on määritellyt, että vuoteen 2025 mennessä jokaisessa kotitaloudessa pitäisi olla vähintään 100 Mb/s yhteys. Lisäksi kaikki yrityskiinteistöt ja julkiset kiinteistöt tulisi kuiduttaa vähintään 1 000 Mb/s liittymällä.

Tavoite toteutuu vain, kun kuituyhteys ulotetaan mahdollisimman moneen kotitalouteen ja matkan varrella oleviin muihin rakennuksiin sekä uusiin 5G-tukiasemiin.

Ottamalla yhteyttä operaattoreihin saa tietoa valokuituliittymistä omalla asuinalueella. Telialla on myös avoinkuitu.fi-sivusto, jossa on kattavaa tietoa valokuituliittymistä.

Hinta perustuu aina realistisiin kuluihin, joka koostuu verkon vaatimista laitteista, valokuitukaapelin kaivamisesta maahan ja tontille, kaivujälkien korjauksesta ja kotiin tulevan päätelaitteen asennuksesta.

Maankaivu vie valtaosan valokuituliittymän hinnasta, joten verkkoon kannattaa kerralla saada liittymään useampia talouksia naapurustosta, jolloin valokuituliittymät voidaan tarjota kotitalouksille huomattavasti edullisemmin, sillä liittymäkustannukset jaetaan maankaivuiden osalta tilaajien kesken.