Senioriasumisen tueksi saa monia teknisiä apuvälineitä

1.3.2018

Ikäihmisten sujuvaa ja turvallista kotona asumista auttaa hyvä valaistus ja monet sähköiset laitteet liesivahdista oviautomatiikkaan.

Riittävä valo helpottaa liikkumista ja auttaa näkemään kodin askareissa. Valon tarve lisääntyy iän myötä ja näkömuutokset liittyvät usein yksityiskohtien erottamiseen, kontrastien havainnointiin, häikäisyherkkyyteen ja värien erotteluun.

Ruuanlaittoa, lukemista, käsitöitä ja muita tarkkaa näkemistä vaativia askareita varten tarvitaan työvaloa yleisvaloa täydentämään. Valoisuuteen vaikuttaa lamppujen määrän ja valaisimien ominaisuuksien lisäksi pintojen väritys; vaaleat pinnat heijastavat valoa ja tummat pinnat imevät sitä.

– Iäkäs ihminen häikäistyy helposti, jos valo tulee väärästä suunnasta. Häikäisyä voivat aiheuttaa yhtä hyvin kirkkaat valopisteet kuin valon heijastuminen kiiltävistä pinnoista. Esimerkiksi kylpyhuoneiden kiiltävät laatat voivat vaikeuttaa näkemistä, sanoo Vanhustyön keskusliiton korjausneuvoja Timo Vänskä.

 
Hyvä valo turvaa ja piristää

Helsinkiläisen sähköurakoitsijan, Assonant Oy:n toimitusjohtaja Petri Lahtisen mukaan kodin valaistukseen on syytä panostaa, sillä hyvä valaistus lisää turvallisuutta ja tuo piristystä.

Hehku- ja halogeenilamppujen jäljiltä monessa kodissa on totuttu lämpimän keltaiseen valon väriin, joka on värilämpötilaltaan 2700–3000 kelviniä. Ledien myötä kodeissa viihdytään yhä enemmän myös viileämmän valkoisessa 4000 kelvinin valossa.

– Olemme asentaneet iäkkäiden koteihin sekä 3000 että 4000 kelvinin ledilamppuja. Viileämpi värisävy voi aluksi tuntua vieraalta, mutta siihen totutaan helposti ja raikas valkoinen valo alkaakin tuntua luontevalta, Lahtinen sanoo.

Katosta roikkuvien valaisimien valoa voi täydentää kattopinnoista heijastuvalla epäsuoralla valolla, joka lisää huoneen valoisuutta. Kaappeihin ja muihin säilytystiloihin asennettavat valot voivat syttyä ovea avattaessa. Liiketunnistimet helpottavat valojen käyttöä varsinkin WC- ja pesutiloissa. Yöaikaista turvallista liikkumista voi auttaa liiketunnistimella toimivilla yövaloilla, jotka valaisevat reitin makuuhuoneesta WC-tilaan. Pistorasioiden käyttö on helpompaa, kun ne eivät ole lattian rajassa vaan esimerkiksi valokatkaisijoiden korkeudella.

 
Maksutonta korjausneuvontaa

Vanhustyön keskusliiton korjausneuvonta on 65 vuotta täyttäneille henkilöille tarjottavaa maksutonta neuvonta- ja asiantuntijapalvelua asunnossa tarvittaviin korjaus- ja muutostöihin.

– Korjausneuvonta on kotien korjaus- ja muutostarpeiden arviointia ja korjausten edistämisen sekä avustusten hakemisen auttamista. Autamme tarvittaessa myös urakoitsijoiden löytämisessä, sanoo korjausneuvoja Timo Vänskä.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA rahoittaa ikääntyneiden kotien korjauskustannuksista enintään 50 prosenttia ja erityisistä syistä 70 prosenttia. Avustuksen saamiseen on tulo- ja omaisuusrajat.

– Yleisiä kotona asumisen tukemia muutostöitä ovat liikkumista helpottavat kylpyhuoneremontit. Näissä tarvitaan usein muutoksia myös sähköistykseen, kun pesukoneen ja pistorasioiden paikkoja halutaan muuttaa ja valaistusta parantaa, Vänskä kertoo.

Kotona asumista voidaan helpottaa laskemalla kylpyhuoneen peilikaappi ja keittiön yläkaappeja alemmas. Myös sähköllä ylös ja alas laskettavat keittiötasot voivat helpottaa kotiaskareiden tekoa.

Vesivahinkoja estävät kosteusvahdit valvovat vettä käyttäviä laitteita tai paikkoja, joissa vesivuoto on mahdollinen. Paikallisen kosteusvahdin voi asentaa esimerkiksi tiskipöydän tai pesukoneen alle. Merkkiäänellä hälyttävät kosteusvahdit ovat joko paristokäyttöisiä tai verkkovirralla toimivia. Järeämmät vuotovahdit valvovat veden virtausta putkistossa ja katkaisevat tarvittaessa virtauksen. Vuotovahti toimii verkkovirralla ja tarvitsee pistorasian.
 

Liesi- ja liekkivahdit estävät tulipaloja

Monet kotien tulipaloista saavat alkunsa liedestä. Liesivahteja ja –hälyttimiä on monenlaisia ja niitä voi asentaa sekä vanhoihin että uusiin liesiin. Vahti kytkee lieden pois päältä vaaratilanteen havaittuaan. Ajastimella tai automatiikalla varustetut liesivahdit varmistavat, että päälle unohtunut levy ei aiheuta vaaraa.

– Viime aikoina olemme asentaneet sähköliesiin myös erillisiä liekkivahteja. Keittiön pistorasioissa olevat ajastimet taas estävät leivänpaahtimien, kahvinkeittimien ja muiden lämpökojeiden ylikuumenemisen, Lahtinen kertoo.

Markkinoilla on myös kahvinkeittimiä ja silitysrautoja, joiden niin sanottu auto-off-toiminto kytkee virran pois laitteesta tietyn ajan jälkeen.

Muitakin apuvälineitä löytyy. Esimerkiksi tallentavan digitaalisen ovisilmän avulla voi ennen oven avaamista tarkistaa kuka sen takana on. Ulko-oven voi haluttaessa avata kauko-ohjaimella tai liiketutkilla varustetulla oviautomatiikalla.

Myös ovikellon kuuluminen voi olla iäkkäälle hankalaa. Kellon kuuluvuus parantuu uudella äänekkäämmällä kellolla tai tuomalla ovikello lähemmäs oleskelutilaa. Kellon havaitsemista voi helpottaa myös siihen liitetyn merkkivalon avulla.