Turvajärjestelmät vahtivat kotia puolestasi

1.3.2018

Turvajärjestelmien avulla voidaan minimoida vahingot, kun murroista, paloista ja kosteusvaurioista saadaan tieto mahdollisimman varhain. Joillekin tärkeintä on toimintavarmuus, toisille muunneltavuus, kolmannelle hinta. Kaikkien tarpeisiin löytyy markkinoilta sopiva järjestelmä.

Turvajärjestelmien suosio jatkaa kasvuaan. Kukapa ei haluaisi, että koti ja vapaa-ajan asunto, sen irtain ja erityisesti sisällä olevat ihmiset ja eläimet ovat aina mahdollisimman hyvin suojatut. Variaatioita löytyy perusmalleista kaikki herkut sisältäviin järjestelmiin. Joskus riittää langaton versio, toisinaan on paikallaan hankkia langallinen järjestelmä.

Turvajärjestelmiä hankitaan eniten omakotitaloihin sekä isohkoihin vapaa-ajan asuntoihin, etenkin jos näissä on arvotavaraa. Joidenkin talopakettien hintaan sisältyy jonkinlainen turvajärjestelmä. Yksi tyypillisimmistä turvajärjestelmän hankkivista asiakasryhmistä onkin paljon matkustavat tai mökkeilevät ihmiset, joiden koti on näin ollen pitkään tyhjänä.

– Hyvän turvajärjestelmän saa noin tuhannella eurolla, joten se ei ole 300 000 euron talossa kummoinenkaan investointi, BLC Turva Oy:n turvayksikön päällikkö Jari Soininen toteaa.

Mökille tuo summa voi tuntua ensiajatuksella suurelta, mutta toisaalta, jos siellä käy varas, joka tullessaan rikkoo esimerkiksi ikkunan tai jättää oven auki, voivat seuraukset olla huomattavasti kalliimpia lisääntyneiden lämmityskulujen, jäätyneiden putkien tai rakenteille aiheutuneiden vahinkojen muodossa.

Toinen suuri turvajärjestelmiä tilaava ryhmä ovat vanhukset ja heidän omaisensa. Väestö ikääntyy nopeaa tahtia, ja ikääntyvät ihmiset asuvat yhä pitempään kotonaan.

– Tällöin on järkevää sisällyttää turvajärjestelmään turvaranneke, jonka painikkeesta saa lähetettyä hätätilanteessa hälytyksen. Liesivahti ja savuilmaisin voidaan yhdistää hälyttämään vartiointiliikkeeseen, Soininen jatkaa.

Halutessa voidaan myös asentaa kameroita, joiden kuvaa voidaan lähettää omaiselle tai hoitavalle taholle. Tällöin on kuitenkin huomioitava tarkoin kuvattavan yksityisyydensuoja, ja häneltä on saatava suostumus kuvaamiselle.

 
Kulunvalvonnasta kosteusilmaisimiin

Turvajärjestelmään yhdistetään tyypillisimmin kulunvalvonta- ja palohälytinjärjestelmä. Tällöin asuntoon asennetaan esimerkiksi liiketunnistimia, savuilmaisimia ja kameroita.

– Lisäksi meillä on mahdollista liittää järjestelmään puhekeskus, josta tulee murtohälytyksessä voimistuva äänimerkki tai aukeaa kaiutinyhteys suoraan laitetoimittajan hälytyskeskukseen, kertoo turvallisuusasiantuntija Miikka Kurvinen langattoman Verisure-järjestelmän franchising-partneri M&M Kodinturvasta.

Äänimerkillä tai hälytyskeskuksesta tulevalla poistumiskäskyllä toivotaan luvattomien vierailijoiden ymmärtävän poistua välittömästi ottamatta mukaansa mitään heille kuulumatonta.

Kamera kuvaa reaaliaikaisen tilanteen. Kuva tai video voidaan ohjata laitetoimittajan kanssa tehdyn sopimuksen mukaan asukkaan kännykkään tai joissakin tapauksissa vartiointiliikkeen kautta hälytyskeskukseen, jos kiinteistön omistajaa ei tavoiteta puhelimitse.

Kameran välityksellä pystytään näkemään, onko paikassa esimerkiksi murto tai alkava tulipalo vai onko hälytys syystä tai toisesta erheellinen. Näin osataan pyytää oikeanlainen apu paikalle. Soininen korostaa, ettei hän suosittele kenenkään lähtevän murtotilanteissa leikkimään sankaria paikan päälle, vaan kannattaa antaa vartiointiliikkeen tai poliisin hoitaa asia.

Myös lämpötilantunnistin voi olla osa turvajärjestelmää. Tällöin hälytys lähtee esimerkiksi kylmällä ilmalla, jos mökin oven tai ikkunan lasi on rikkoutunut ja tilan lämpötila laskenut.

Järjestelmiin on helppo kytkeä ohjausmahdollisuus. Jos esimerkiksi tiskikoneen alla oleva kosteusanturi lähettää kiinteistön omistajalle hälytyksen, hän voi sulkea puhelimellaan magneettiventtiiliin niin, että vedentulo lakkaa. Näin pystytään välttämään suuri vesivahinko ja estämään, tai ainakin minimoimaan, kosteusvahingon aiheuttamat vauriot.

Sähkökiukaita voidaan kytkeä päälle, jotta sauna on sopivan lämmin kotiin tai mökille tultua. Eikä hajamielisimmänkään tarvitse pähkäillä, jäikö kahvinkeitin tai silitysrauta päälle, jos on hankittu älypistorasia, jota voidaan ohjata omalla mobiilisovelluksella.
 

Langaton vai langallinen järjestelmä?

Soininen liputtaa langallisten järjestelmien puolesta.

– Lähtökohtaisesti turvajärjestelmiin tarvitaan sähköä akkutuetulla jännitesyötöllä. Se on toimintavarmempi kuin langaton järjestelmä. Langattomien järjestelmien ongelmana voi olla kantama, jos talossa on paksut kiviseinät.

Langallisen turvajärjestelmän kanssa ei tarvitse välittää kantamasta, eikä paristojen vaihdosta. Kustannukset hoidetaan elinkaaren alkuvaiheessa eli turvaurakoitsijat laskuttavat laitteista asennuksineen, mutta järjestelmän käytöstä ei veloiteta tämän jälkeen.

Langallisten turvajärjestelmien hinnat ovat laskeneet parin viime vuoden aikana selvästi. Ne alkavatkin olla Soinisen mukaan melko tavallisia niin omakoti- ja rivitaloissa kuin vapaa-ajan asunnoissakin.

Vaihtoehtoisena mallina on tarjolla muun muassa vartiointiliikkeiden langattomia järjestelmiä.

– Langattoman järjestelmän etu on helppo ja nopea asennus. Pintoja ei tarvitse avata, eivätkä sähkökatkokset haittaa, kunhan akussa tai paristossa riittää virtaa. Paristojen kesto on meillä nykyään jo viitisen vuotta, Kurvinen sanoo.

Langattomien turvajärjestelmien alkuinvestointi onkin halvempi, mutta niiden elinkaarikustannuksissa on huomioitava kuukausittaiset käyttömaksut, jotka ovat tyypillisesti 40–60 euron luokkaa asunnon koosta ja järjestelmän varustetasosta riippuen. Laitteiden vaihto ja päivittäminen on yksinkertaista, eikä vaadi kaapelointia.

Monet yllättyvät kuullessaan, että langalliset kenttälaitteet sekä tila- ja savuilmaisimet ovat halvempia kuin langattomat. Toki langallisen järjestelmän asennus kaapelivetoineen vie enemmän aikaa ja maksaa enemmän. Työn saa tehdä vain pätevä sähköalan ammattilainen.

Oleellista onkin keskustella asiantuntijoiden kanssa siitä, millainen järjestelmä sopii juuri siihen tilaan, tarpeisiin ja budjettiin. Sekä langallisille että langattomille järjestelmille on paikkansa.

 
Liikkeellä on hyvä olla ajoissa

Etenkin langallista turvajärjestelmää hankkiessaan kannattaa olla ajoissa liikkeellä: mieluiten heti rakentamisen tai remontin alkusuunnittelusta lähtien, koska järjestelmä on fiksuinta asentaa sähkökaapelien vetämisen yhteydessä.

– Rakennus- tai saneerausvaiheessa on hyvä keskustella sähköurakoitsijan kanssa myös sellaisista toiveista, jotka toteutetaan mahdollisesti vasta myöhemmin. Urakoitsija voi vetää oikeantyyppiset kaapelit valmiiksi oikeaan paikkaan. Silloin tuleville järjestelmille on varaus, eikä pintoja tarvitse avata niitä varten enää myöhemmin. Varaukseen käytetty satanen on järkevä sijoitus, Soininen vinkkaa.

Turvajärjestelmää hankkivan asiakkaan tulee huolehtia, että talossa on tarjolla sähköä ja minimissään GSM-yhteys. Aurinkopaneelit ovat yksi hyvä keino saada riittävästi sähköä sellaisillakin vapaa-ajan asunnoilla, joihin ei ole vedetty sähkökaapeleita.

– Tosin hyvillä, isoilla akustoilla on pystytty pitämään kesämökin turvajärjestelmä toimintakunnossa talven yli saaressa, jossa ei ole sähköä ja jossa ei ole käyty kuukausiin, Soininen lisää.

Langattomien järjestelmien litium-akut vaativat riittävän lämpötilan, joten ne käyvät tiloihin, jotka ovat talvellakin lämmitettyjä.