Automaatio ohjaa valaistusta Mikkelissä

1.3.2018

Mikkelin kesän 2017 asuntomessujen Talo Vahvaselässä ABB:n free@home-järjestelmä ohjaa valaistuksen lisäksi sisä- ja ulkopistorasioita, autolämmitystä, ovipuhelinjärjestelmää sekä kodin lämmitystä. Järjestelmään on kytketty myös paloilmoittimet ja keittiön liesi.

Yksikerroksinen asuinrakennus yhdistyy pihamuurilla perheen kotikylpylään, jonka ulkopaljussa voi ihailla kaunista metsä- ja järvimaisemaa. 114-neliöisen kodin yhdistetty ruoka- ja olohuone kylpee luonnonvalossa. Lähes neljä metriä korkean tilan päätyseinän ikkuna ulottuu lattiasta kattoon. Kodin valoisuutta lisää vaalea pintaväristys.

Kattoon upotetut 7.5-wattiset ledispotit valaisevat sekä korkeaa oleskelutilaa että kodin muita huoneita, minkä lisäksi jokaisen huoneen katossa on valaisinkannet ripustusvalaisimia varten. Keittiössä ledispotit on piilotettu työtasojen yläpuolisten kaappien alapintaan. Makuuhuoneita valaisevat spottien lisäksi ledinauhat, joita on piilotettu myös saunalle vievän pihamuurin yläosaan.

Mika Hänninen. Kuva Mikko Kankainen.

Kohteen sähköasennustyöt tehneen Ristiinan Sähkötyö Oy:n sähköasentaja Mika Hännisen mukaan ledit ovat helppoja ja varmoja valonlähteitä.

– Kun valaistusta upotetaan kattoon, seiniin ja muihin rakenteisiin, on valojen suunnitteluun kiinnitettävä riittävän ajoissa huomiota, Hänninen muistuttaa.

Myös talon kotikylpylää valaisevat kiinteät ledivalaisimet. Löylyhuoneen ainoa valaisin on lauteiden alla oleva siivousvalo, sillä suihkutilan puoleinen lasiseinä päästää valoa sopivasti myös lauteille.

Kotiautomaatio ohjaa kaikkia toimintoja

ABB:n free@home-järjestelmä, joka ohjaa valaistuksen lisäksi sisä- ja ulkopistorasioita, autolämmitystä, ovipuhelinjärjestelmää sekä kodin lämmitystä. Järjestelmään on kytketty myös paloilmoittimet ja keittiön liesi.

– Valopainikkeilta ja termostaateilta toiselle kytketty parikaapeli välittää ohjauskäskyt teknisen tilan keskusyksikköön. Esiasetetut ohjaustilanteet saa näppärästi päälle eteisen ovipuhelimen kosketusnäytöltä, sanoo Hänninen.

Ison oleskelutilan ja makuuhuoneen valoja voi himmentää. Muissa tiloissa himmennyksen saa käyttöön, jos teknisen tilan ohjauskeskukseen vaihdetaan releiden tilalle himmenninyksiköt. Eteiskäytävän valoja sekä ulkovaloja ohjaavat liiketunnistimet.

Makuuhuoneen yläkaapiston alareunassa on Philips Hue –ledivalaistus, jonka muuttuvat värivalot luovat mitä erilaisimpia valotunnelmia. Myös tämä on osa kodin automaattista ohjausjärjestelmää.

ABB:n järjestelmän lämmitysasetusten mukaan lyhyt poissaolo voi laskea kodin lämpötilaa asteen verran ja pidempi lomamatka vaikkapa viisi astetta. Kotiintulosta voi ilmoittaa järjestelmälle älypuhelimella päivää aiemmin, jolloin lämpötila on tullessa taas arkiarvossaan. Poissa-tilanteessa valojen läsnäolosimulointi, eli syttyminen ja sammuminen voi viestiä varkaille siitä, että talossa ollaan kotona.

Järjestelmän etäkäyttö onnistuu tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella asiakkaan oman VPN-yhteyden tai ABB:n suojatun pilvipalvelun kautta.