Hyvä yleisvalaistus antaa tilaa rohkeille yksityiskohdille

28.2.2020

Valo tuo kotiin turvaa ja mahdollistaa arjen askareet, mutta on hyvin  suunniteltuna myös näyttävä osa sisustusta. Himmennyksen avulla  valaistus taipuu erilaisiin tunnelmiin aina valon väriä myöten.

Valosta on kodissa moneen. Se turvaa näkemisen ja liikkumisen ja tuo tunnelmaa ja viihtyisyyttä. Valo myös viimeistelee kodin sisustuksen.

– Valon avulla kotiin ei tarvitse jäädä pimeitä nurkkia. Hyvässä valossa näkee työskennellä ja oleskella. Toisaalta kodin tunnelma on hyvin paljon kiinni valoista sekä niiden ohjauksesta ja himmennettävyydestä, kertoo sisustusarkkitehti Tiina Henttonen

Suunnittelutoimisto Pilke oy:stä. Ledien myötä valaistustapoja on vaikka millä mitalla. Perinteisten katto- ja sisustusvalaisimien ohella tarjolla on esimerkiksi ledivalaisimia ja -listoja, joita voidaan upottaa katto- ja seinärakenteisiin tai vaikkapa porrasaskelmiin, kaiteisiin ja keittiön kaapistoihin. – Ihmiset ovat tänään aiempaa kiinnostuneempia kodin valaistuksesta.

Siihen halutaan panostaa ja tiloihin halutaan tuoda useampia erilaisia valopisteitä, sanoo Vepsäläisen sisustussuunnittelija Johanna Koistinen.

 
Huomaamattomat lediviivat katossa

Niina Noroviidan ja Tuomas Kukkosen uuden kodin alakerran oleskelutilaa valaisee 30 ledilampun moderni, messingin värinen kattokruunu.

Se lähti mukaan edellisestä kodista koettuaan ensin muodonmuutoksen, jossa sähköurakoitsija vaihtoi halogeenilamppujen lampunpitimet ledilampuille sopiviksi. Kouvolan asuntomessualueelle rakennetussa kaksikerroksisessa Talo Aitopuutalossa on 175 asuinneliöitä.

– Halusimme laadukkailla valaisimilla toteutetun hyvän ja huomaamattoman yleisvalaistuksen, jota kauniit ja näyttävät sisustusvalaisimet täydentävät. Luonnonvalo on isossa roolissa varsinkin alakerrassa, jonka isoissa ikkunoissa ei ole lainkaan verhoja.

Ikkunoista ei tule sisään suoraa auringonvaloa ilta-auringon rippeitä lukuun ottamatta, Noroviita kuvailee. Kodin sisätilojen värimaailma on yleisilmeeltään vaalea, mutta siihen tuovat kontrastia muun muassa keittiön kaapistojen tummat pinnat.

Alakerran isossa avoimessa tilassa on kodin keittiö sekä ruokailu- ja oleskelutilat. Keittiössä ja ruokailutilassa on ledilistoilla toteutettu yleisvalaistus, jossa viivamaiset valonlähteet on upotettu katon suorakaiteen muotoisiin uriin.

– Katon valoviivat luovat rauhallisen valaistuksen, jossa valaisimeen itsessään ei kiinnitä huomiota. Kun yleisvalaistus on neutraalia, voidaan sisustusva
laisimissa leikitellä eri materiaaleilla, sanoo kodin sisustussuunnittelusta yhdessä Niina Noroviidan kanssa vastannut Johanna Koistinen ja esittelee ruokapöydän yllä olevan kolmiosaisen riippuvalaisimen messinkiä ja savulasia.

Yleisvalaistuksen ledien valo on puhtaan valkoista, kun taas ripustus-, jalka- ja pöytävalaisimissa se on lämminsävyisempää.
 

Ekologisia puupintoja

– Suomalaiskotien sisustuksessa on alettu käyttää hieman rohkeammin värejä ja erilaisia kuoseja isokuvioisine tapetteineen. Kaikki ekologinen ja kestävä on nyt erityisen tärkeässä roolissa sisustuksissa.

Puupinnat tuovat kotiin lämpöä ja skandinaavista fiilistä. Esimerkiksi Talo Aidon alakerran oleskelu- ja aulatilan seiniä verhoaa kaunis puupanelointi, Koistinen kertoo. 

Yläkerran isossa makuuhuoneessa on epäsuora valaistus, jonka valaisimet on piilotettu harjamallisen katon yläosan v-muotoisen lautarakenteen taakse.

– Makuuhuoneen sänky tuotti pienen haasteen, sillä se jätti päätynsä taakse lukuvalojen katkaisijat. Asia ratkesi sillä, että valaisimiin hankittiin kaukosäätimellä ohjattavat ledilamput, Koistinen kertoo.

Talo Aidon päärakennus yhdistyy puuterassilla piharakennukseen, jossa on sauna porealtaineen ja oleskelutiloineen. Kolmen rakennuksen kokonaisuuteen kuuluu myös autotalli.

– Pihalla valoa tarvitaan liikkumiseen, mutta se luo myös tunnelmaa. Maahan upotettujen valaisimien valo korostaa päärakennuksen julkisivua yhdessä seinävalaisimien kanssa, sanoo Kukkonen.

Piha-alueelle tuovat valoa myös tyylikkään valkoiset pollarivalaisimet ja terassin puurakenteisiin integroidut valaisimet.
   

Väyläpohjaista valojen ohjaustaPihavalaistus

Kotien valojen ohjaukseen ja himmennykseen on olemassa monia tapoja. Talo Aidossa ohjausjärjestelmänä on digitaalinen DALI, jossa kullakin valaisimella on oma osoitteensa.

DALIohjausväylän muodostaa kaksinapainen kaapeli, johon ohjauslaitteet ja liitäntälaitteet yhdistetään.

– Talossa on paljon korkeaa ja avonaista tilaa ja esimerkiksi keittiössä on seitsemän erillistä valopistettä. Kun valoja halutaan ohjata useammasta paikasta, on DALI jo johdotusten helppouden takia perusteltu.

Valaistuksen ohjaus perinteisellä kytkintekniikalla olisi vaatinut kaapelointia jokaiselta valaisinryhmältä kuhunkin ohjauspisteeseen, sanoo Kymen Sähköurakointi oy:n toimitusjohtaja Ilkka Keskimäki.

Valot syttyvät ja himmenevät 7- tai 4-osaisista seinäpainikkeista. Esimerkiksi kotoa lähdettäessä kaikki valot saa sammutettua ulko-oven lähellä olevasta painikkeesta. Pihavalot taas saa päälle sekä alakerran kodinhoitohuoneesta että keittiöstä.

Painikkeisiin voi ohjelmoida erilaisia valotilanteita, kuten valojen syttyminen yläkerrasta niin, että kulkureitti alakertaan ja keittiöön on valaistu.

– Yhden painikkeen takana voi olla useamman huoneen valaistusta.

Ohjaustoimintoihin on helppo tehdä haluttaessa muutoksia. DALI-väylässä voi ohjata myös erillisellä säätimellä himmennettäviä valaisimia, joihin ei ole saatavilla DALI-liitäntälaitteita. Siinä voi olla myös päälle-pois-kytkettävää valaistusta, Keskimäki jatkaa.

– Emme halunneet monimutkaista kotiautomaatiota, jolla kodin valoja voiohjata vaikka ulkomaan reissulta. Meille riittää portaaton valaistuksen säätö, jossa valot ohjautuvat yhdestä paikasta ja niitä voi säätää mielialan ja vaikka päivänvalon mukaan, Kukkonen toteaa.
  

Rohkeita värejä ja näyttäviä valaisimia

Suvi ja Pekko Parviaisen nelihenkisen perheen Kouvolan asuntomessualueelle rakennuttamasta kodista haluttiin rouhean linjakas, lämmin ja yllätyksellinen sekä asukkaistaan kertova. Tämä näkyy 196 neliön kaksikerroksisen Airon Neito -kodin sisustuksessa ja valaistuksessa.

– Valaistus on toteutettu pääosin näyttävillä ja näkyviin jäävillä ratkaisuilla. Tänä päivänä moni haluaa kotiinsa kalusteisiin integroituja ledinauhoja ja -listoja. Täälläkin niitä on keittiön kaapis
toissa, mutta muuten valaisimet saavat näkyä, Henttonen toteaa.

Monessa uudiskodissa pienet pyöreät tai nelikulmaiset ledivalot upotetaan alakaton rakenteisiin.  Airon Neidossa yleisvalaistuksen kolmiosaiset valkoiset ledispotit saavat reilusti näkyä. – Suomalaiskotien tyyli on perinteisesti varman harkittu.

Kodeissa on paljon vaaleita pintoja ja tiloihin tuodaan väriä pienillä sisustusjutuilla, Henttonen jatkaa. Suomen Asuntomessujen teettämän kyselytutkimuksen mukaan suomalaisten suosituin sisustusväri on tosiaan valkoinen, tämän jälkeen tulevat harmaa, musta, ruskea ja beige. Airon Neidossa lähdettiin eri linjoille.

Asukkaiden persoonallinen ote näkyy kodin vahvassa värimaailmassa ja värejä on uskallettu
käyttää suurillakin pinnoilla. Taiteella ja tauluilla on perheelle iso merkitys ja ne loivat lähtökohdan kodin väreihin ja sisustuksen materiaaleihin.

– Alakerran viininpunaisten seinien sävyyn sain innoituksen ruokatilan isosta taulusta. Keittiön kaapistojen mustiin pintoihin tuo kontrastia tilan punatiilinen seinäpinta. Yläkerrassa taas on oma värimaailmansa ja taulut sanelevat pintavärityksen myös lastenhuoneessa, kertoo Henttonen.Ledinauha katossa

Vanhempien makuuhuoneessa on hotellimaista tunnelmaa. Sängyn päätyseinää koristaa perheen isän ottamasta valokuvasta teetetty maisematapetti, jolle seinävalaisimien varjostimet langettavat valoa. Kaksiosaisissa seinävalaisimissa on myös alas suunnattavat lukuvalot.

– Sängyn ylle on ripustettu iso suorakaiteen muotoinen valaistuselementti, jonka lastulevyyn on liimattu tummia 3D-paneeleita. Levyn yläosaa kiertää kattoa epäsuorasti valaiseva ledinauha, Henttonen kuvailee.

Alakertaa hallitsee kuuden metrin korkeuteen ulottuva hulppea oleskelutila, jonka akustiikkalevyin varustetussa katossa on kaksi näyttävää vaijereista riippuvaa ledivalaisinta. Saman valaisinsarjan kaareva muotokieli jatkuu ruokahuonetta koristavassa jalkavalaisimessa.
  

Langattomasti miljoonia valon värisävyjä

Airon Neito -kodin valonlähteiden perusvärisävy on viileän valkoinen
 4 000 kelviniä lukuun ottamatta sisustusvalaisimia, jotka tuovat tilaan läm
minsävyisempää valoa.

Lämmin valo on omiaan esimerkiksi hehkulamppua muistuttavissa koristeellisissa filamentledilampuissa. Philipsin Hue-tekniikan avulla valaistus muuntuu myös lukuisiin erilaisiin valon värisävyihin.

– Ledit antavat valaistukseen muihin valonlähteisiin verrattuna hurjasti erilaisia mahdollisuuksia. Monet alkavat myös olla entistä tietoisempia siitä, mihin valaistus nykyään taipuu. Tässäkin perheessä Hue-tekniikkaan päädyttiin ystäväperheen innoittamana, kun ensin oli nähty mihin siitä on ja miten se toimii, Henttonen toteaa.

Tekniikka mahdollistaa valojen langattoman ohjauksen, jolloin ledilamppujen ja -listojen kirkkautta ja valon väriä voi säätää älypuhelimella tai tabletilla. Valon värissä on jopa 16
miljoonaa eri vaihtoehtoa.

– Valaisimet kytketään ”sillan” kautta kodin langattomaan verkkoon. Kun kodissa on sopiva tekninen valmius, voi sen mahdollisuuksia hyödyntää haluamallaan tavalla. Irrotettavien lamppujen ohjaus onnistuu myös kaukosäätimellä ilman siltaa, mutta tällöin ohjauksessa on vähemmän ominaisuuksia, kertoo Kouvolan Valohuoneen toimitusjohtaja Iira Hyytiäinen.

– Airon Neidossa esimerkiksi makuuhuoneen valaisimeen saa ajastetun ja dynaamisen herätysvalon. Erilaisia valoteemoja voi ottaa käyttöön kännykkäsovelluksella ja ohjaukset voi asettaa seinällä olevien valokytkimien taakse. Valaisimien ohjauksiin voidaan yhdistää myös esimerkiksi liiketunnistus, jatkaa Hyytiäinen.