Sopiva valaistus tuo ryhtiä pihaan

1.3.2018

Valo tuo turvaa, ilmettä ja elävyyttä kotipihaan. Pihavalaisinten ostoa ja myös sijoituspaikkoja kannattaa miettiä yhdessä sähköalan ammattilaisen kanssa.

Jos pihavalaisimet olivat aiemmin pelkästään keskellä pihaa seisova käpyvalaisin ja talon numerovalo, niin ledeillä on tänään helppo tuoda valoa juuri sinne, minne sitä halutaan.

– Pihavalaistuksen perusidea on, että pihalla on kiva ja turvallista kulkea. Kulkureiteillä tarvitaan maan tasossa valoa, johtavat ne sitten autotallille, postilaatikolle tai koirankopille. Jos pihalla on yhtään kivikkoa tai mäkeä, on valontarve talven liukkailla ja pimeinä vuodenaikoina aivan erityinen, toteaa Sähköinsinööritoimisto SHS Oy:n toimitusjohtaja Helena Orasvuo.

Ihmisten valaistusmieltymykset ovat kuitenkin hyvin erilaisia.

– Joku haluaa ehdottomasti valaista komean koivun alhaaltapäin, toiselle taas se voi antaa hyvinkin epämiellyttävän tunteen. Olen pyytänyt tulevia asukkaita laittamaan silmät kiinni ja kuvailemaan, miltä he haluavat pihan näyttävän syyspimeällä, Orasvuo sanoo.

Älä häikäise naapureita

Hyvin suunniteltu valaistus ei häiritse naapureita.

Pihavalot eivät saa häikäistä naapureita tai jalkakäytävällä kulkijoita, eikä niiden tulisi myöskään paistaa omasta ikkunasta sisään.

– Valaisin voi olla joko maassa tai sen voi asentaa ylemmäs seinälle tai pylvääseen. Asennuskorkeuteen vaikuttaa valaistukselta haluttu tunnelma. Myös lumen tulo kannattaa huomioida: jos lunta sataa vuosittain metrin verran, ei valaisimia kannata sijoittaa liian alas, Orasvuo sanoo.

Liiketunnistimien lisäksi ulkovaloja voidaan ohjata astronomisella kellolla, joka sytyttää ja sammuttaa valot paikkakunnan auringonlaskujen – ja nousujen mukaan. Kelloon voi tehdä myös lisäajastuksia, jotka sammuttavat valot yön tunneiksi.       
   

Pollari, pylväs vai upotettu valaisin?

Sähkösuunnittelija ja -asentaja Marko Rouhiaisen mukaan pihojen valaisuun on alettu kiinnittää viime vuosina entistä enemmän huomiota.

– Omakotitaloihin sijoitetaan rahaa ja niistä tehdään näyttävän näköisiä. Silloin on luontevaa panostaa hieman myös pihan valaisuun. Julkisivuvalaistus korostaa talon ulkopintoja ja elävöittää pimeää tonttia, Rouhiainen sanoo.

Pihavalaisinmalleja on vuosi vuodelta enemmän: matalia pollareita, pylväsvaloja, seinä- ja kohdevalaisimia, terassiin upotettavia valoja tai vaikkapa kaiteiden ja portaikon rakenteisiin asennettavia ledilistoja.

– Pihavaloja ei hankita enää pelkän valaisun ja näkyvyyden parantamisen takia, vaan niillä myös sisustetaan pihaa. Valolla voi korostaa pensaita ja puita ja näyttää muille, että meillä on tällainen omannäköinen piha, toteaa Rouhiainen.

Rouhiaisen mukaan ledi on uudisrakentamisessa jo korvannut muut lamput. Ledi voi olla valaisimessa joko kiinteä valonlähde tai hehkulampun lailla vaihdettava lamppu.

– Ledi on nykypäivää ja hyvin pitkäikäinen. Jos joku ledivalaisimesta menee rikki, niin virtalähde. Olemme asentaneet lukuisia kiinteitä ledivalaisimia, ja vain muutamissa on jouduttu vaihtamaan virtalähde alkuperäisen maanantaikappaleen tilalle, sanoo Rouhiainen.

Ledien myötä pihoille myös tuodaan enemmän valopisteitä, sillä energiatehokkaiden ledien sähkönkulutus on vähäistä. Kun pihaa aiemmin valaistiin 60 watin hehkulampulla, saa saman valomäärän nyt 6 watin ledistä.

Valaisimien paikat kannattaa miettiä vasta lopuksi

Rouhiainen toppuuttelee pientalojen asukkaita valitsemasta valopisteiden paikkoja vielä rakentamisen alkuvaiheessa. Valojen tarpeen hahmottaminen paperille piirretystä rakennussuunnitelmasta voi olla hankalaa.

– Oli kyseessä sitten omakotitalo tai mökkiprojekti, niin pihakaapelointia ei kannata tehdä heti rakentamisen alkuvaiheessa, sillä valopisteet ovat silloin todennäköisimmin väärässä paikassa. On myös vaara, että pihalle tulevat isot työkoneet ajavat kaapelit poikki, kertoo Rouhiainen.

Kun rakennukset ja piha alkavat rakentua, on myös helpompi hahmottaa kulkupolkuja ja parhaita valojen paikkoja. Ammattilainen osaa ehdottaa valaistavia alueita ja ohjata asukasta valaistuksen suunnittelussa.

– Jos valittujen pihavalopisteiden kaapelien rinnalle vedetään muutamia lisäkaapeleita tai putkituksia tulevia tarpeita, ei pihaa tarvitse myllätä uudestaan, jos valaisimien paikkoja haluaa myöhemmin muuttaa, Rouhiainen lisää.

Malttia valaisinostoksiin

Pihavaloilla on helppo korostaa haluttuja yksityiskohtia.

Valaisimen CE-merkki on valmistajan ilmoitus siitä, että valaisin täyttää sitä koskevat EU-vaatimukset. Moni ostaa pihavalaisimet itse marketista tai rautakaupasta, jolloin ei välttämättä tule ajatelleeksi valaisimen asennettavuutta.

– Vaikka kiinalainen valaisin on kuinka kaunis ja siinä on CE-merkintä, voi sähkökytkentöjen tekeminen olla tosi haastavaa. Valaisimet saattavat teettää asentajalla huomattavasti lisätöitä, kun kytkentärasiat ovat niin pieniä, ettei valaisimien ketjutus esimerkiksi onnistu. Teemme kyllä vaadittavat valaisinmuutokset, mutta se nostaa asennustöiden hintaa, Rouhiainen neuvoo.

Parempi vaihtoehto on valita valaisimet sähkötukkuliikkeiden valaisinesitteistä. Tukkuliikkeiden valaisimissa on huomioitu asennettavuus ja myös valaisimien laatu on asianmukainen. Valaistuksen suunnittelija tai asentaja voi antaa vinkkejä erilaisista valaisutavoista. Valaisimien hankinnassa Rouhiainen kehottaa myös maalaisjärjen käyttöön; jos rautakaupan ulkovalaisin maksaa parikymppiä, niin se helposti kertoo myös tuotteen laadusta.

Pihavalaisimien sähköturvallisuuteen on kiinnitettävä erityistä huomiota, sillä ulkona sähkölaitteet altistuvat kosteudelle ja sateelle. Ulkovalaisimien kotelointiluokan tulee olla vähintään IP44. On myös syytä muistaa, että sähköasennukset ovat ammattilaisen työtä.

– Vastaan on valitettavasti tullut kuluttajien omia asennuksia, joissa sisävalaisimia on tuotu ulos. Varsinkin vanhoissa taloissa, joissa ei ole vikavirtasuojauksia, tämä on iso sähköturvallisuusriski. Tee-se-itse -asennuksissa sähköasentaja saatetaan kutsua paikalle vasta, kun laite ei toimi. Tällöin joudumme purkamaan hengenvaarallisiakin virityksiä, Rouhiainen varoittaa.

Ammattimaisesti toimiva sähköasentaja varmentaa aina asiakkaalle luovutettavalla mittauspöytäkirjallaan, että asennukset ovat turvallisia myös tulevaisuudessa.