Valo elää kodin mukana

1.3.2018

Kodin valopisteiden määrässä ei ledien myötä kannata säästellä. Kun valoja upotetaan kalusteisiin ja muihin rakenteisiin, on niiden paikat suunniteltava riittävän ajoissa.

Heidi Kelho ja Timo Welsby

Kaksitoista vuotta sitten Heidi Kelhon ja Timo Welsbyn perheen kodin rakennusurakassa ei kaikki mennyt valojen suhteen aivan putkeen. Valopisteiden paikat tuli mietittyä vasta, kun sähköasentaja jo aloitteli asennustöitä.

– Opimme kantapään kautta, että valojen mietintään kannattaa uhrata hetki aikaa, jotta valaistuksesta tulee tarpeenmukainen, Timo Welsby kertoo.

Kun kuusihenkinen perhe rakennutti Mikkelin asuntomessuille unelmiensa kodin, satsattiin myös valaistukseen aiempaa enemmän. Kirkonvarkauden alueelle Saimaan tuntumaan nousi 183 neliön kaksikerroksinen Casa Wellikulho ulkouima-altaineen ja pihakeittiöineen.

– Valaistussuunnittelija auttoi meitä hahmottamaan, ettei tarvitse olla vain yhtä ja ainoaa valaistustapaa ja valoja voi käyttää muutenkin kuin päällä tai pois -tyyliin. Keittiön kirkas ja sinertävä valo herättää aamu-unisen, kun taas illallisella on mukava olla erilaista valoa. Valokiskojen ja spottien rinnalla sisustusvalaisimet tuovat tunnelmaa, Heidi Kelho sanoo.

Rakentamisessa haluttiin panostaa energia-asioihin, ja Welsbyn kodissa onkin asuntomessualueen toiseksi paras energiatehokkuus. Vanhassa kodissa oli reilut 50 halogeenilamppua, kukin 50 wattisia. Uuden kodin ledit kuluttavat huomattavasti vähemmän sähköä.

– Tehokas energiankäyttö näkyy kivitalon asumiskuluissa. Valaistuksen energiatehokkuus on ledien myötä kasvanut huimasti, Timo Welsby toteaa.

Yleisvalaistus hoituu kattoon upotetuilla ledeillä

Kiskoissa ledinauhojen päällä oleva mattavalkea valoa hajottava suoja estää häikäisyä. Ledikisko on teholtaan viisi wattia metriä kohti ja sen asennussyvyys muutama senttimetri.

Ledien virtalähteet asennettiin katseilta piiloon muun muassa vaatehuoneisiin, joista niitä pääsee tarvittaessa huoltamaan.

Valon värisävyä ei tässä perheessä kahta kertaa mietitty. Sekä sisällä että ulkona palavat lämminsävyiset 3 000 kelvinin ledit. Värillistä valoa saa haluttaessa keittiön kaappien alatasoihin kalustevalmistajan valmiiksi integroimista ledilistoista.

– Valojen väriä ja kirkkautta voi kätevästi muuttaa kaukosäätimellä, Heidi Kelho toteaa.

WC-tiloissa ja vaatehuoneissa liiketunnistimet varmistavat sen, etteivät valot jää vahingossa päälle.

Saunasta pääsee vilvoittelemaan ulkoterassille ja pulahtamaan uima-altaaseen. Löylyhuonetta valaisee kiuastoimittajan ledivalosarja, jonka yksittäisiä valopisteitä on sekä tummapuisessa katossa, että vaaleiden lauteiden selkäosan takana. Pesuhuoneessa mittojen mukaan asennettuja ledilistoja on sekä katon rajassa, että suihkuseinän keskiosan syvennyksessä.

Valotilanteita napin painalluksella

Kodinohjausjärjestelmän ohjauspaneeli.

Talon valaistusta ohjataan ABB:n kotiautomaatiojärjestelmällä, johon voi ohjelmoida erilaisia valaistuksen käyttötilanteita.

– Halusimme valoilta helppokäyttöisyyttä ja nyt halutun valaistustilanteen saa päälle napin painalluksella. Esimerkiksi aulaan saa erilaista valoa, kun sisään ryntää lapsilauma tai tuttavapariskunta viinipullon kanssa, huomauttaa Timo Welsby.

Ohjausjärjestelmä on myöhemmin laajennettavissa esimerkiksi pistorasioiden ohjaukseen. Muuttohetkellä kaikki valot eivät ole himmennettäviä, mutta teknisen tilan ohjauskeskuksessa on varauduttu myöhemmin lisättäviin himmennyskäyttöihin.