Valaistus tuo turvaa ja viihtyisyyttä mökkipihoille

1.3.2019

Oikeanlaisella valaistuksella saa piha-alueet turvallisiksi ja viihtyisiksi. Pyytämällä suunnittelussa ja asennuksissa ammattilaista avuksi säästyy vaaratilanteilta ja saa kokonaisuuden kerralla kuntoon.

Suomalaisten lomiin kuuluu kiinteästi mökki, josta voisi nykyään pikemminkin puhua kakkoskotina.

– Hyvin pieni osa haluaa kantaa kaivosta vedet sisään. Mieluummin hankitaan tiskikone ynnä muut elämää helpottavat kodinkoneet myös vapaa-ajan asunnolle, toteaa maisemasuunnittelija Tanja Nieminen.

Vapaa-ajasta on tullut arvokasta: silloin halutaan rentoutua ja harrastaa, eivätkä työleirit enää kiinnosta.

– Mökkiä ostettaessa maksetaan ennen kaikkea sijainnista ja maisemasta, ei niinkään itse rakennuksesta. Iso osa päätyykin jyräämään vanhan mökin ja rakentaa tilalle kokonaan uuden modernin talon monenlaisin mukavuuksin, Nieminen jatkaa.

Vaikka vapaa-ajan asunnot varustetaan hyvin sisältä, piha-alueitakaan ei unohdeta. Kesän lämmöstä ja valosta halutaan nauttia aamusta iltaan siinä missä pimenevistä syysilloistakin.
Pihasuunnitteluun satsataan yhä enemmän. On fiksua ottaa avuksi alan ammattilainen, joka osaa miettiä kokonaisuuden monipuolisesti asiakkaan toiveita kuunnellen.

Valaisimia valitessa on tunnettava säädökset ja pohdittava, mikä on tarkoituksenmukaisin valaisin mihinkin paikkaan. Mitä aikaisemmin suunnitellaan koko pihan kunnostusta, sen parempi lopputulos. Pihasuunnittelijan on hyödyllistä tehdä alusta alkaen yhteistyötä sähkösuunnittelijan tai -urakoitsijan kanssa. Kaapeloinnit on hyvä vetää heti aluksi, ettei valmista pihaa joudu myöhemmin myllertämään auki.
  

Pihan näyttävimpiä puolia kannattaa korostaa valaistuksella

Heinäveteläisen Sähköliike T. Koponen Oy:n hallituksen puheenjohtaja Tuomo Koponen korostaa hyvän pihavalaistuksen merkitystä turvallisuuden parantamisessa.

– Pihavalaistus voidaan ohjelmoida syttymään hämäräkäynnistyksellä tai liiketunnistimella. Jos liikkuu pimeässä ulkohuussiin tai rantasaunalta mökkiin, valaistus auttaa näkemään juurakot ja kivenmurikat ajoissa. Toisaalta liiketunnistimin varustettu valaistus säikäyttää kutsumattomat vieraat pois tontilta, hän täsmentää.

Oleskelualueille tarvitaan asianmukainen toiminnallinen valaistus. Se on erilainen lasten leikkipaikalla kuin vaikkapa pysäköintialueella. Tunnelmaa tuo esimerkiksi puiden, pensaiden ja kasviryhmien valaistus, joilla saadaan kasvit esiin edukseen.

– Puihin voidaan asentaa verkkovalaistus. Kynttilävalaistus on myös suosittua. Spoteilla saadaan puolestaan kohdistettua katse tarkasti haluttuun kohteeseen, Nieminen toteaa.
  

Sähköistykset eivät kuulu jokamiehen oikeuksiin

Pihavalaistuksen merkitys on siis alettu ymmärtää, ja kun valaistuksen osuus sähkölaskustakin on minimimaalinen, ei valaistuksesta ole syytä tinkiä vapaa-ajan asunnollakaan.

Ledien valaistustehokkuus on parantunut, ja ne soveltuvat erinomaisesti myös pihan valaisuun.  
Niemisen ja Koposen mukaan monta pientä valaisinta on ehdottomasti parempi vaihtoehto ulkotiloja valaistaessa kuin yksi suuri valonlähde.

Rakennuksien korostusvalaistuksen voi toteuttaa esimerkiksi terassien pintaan upotettavin ledivalaisimin. Kohdevalaistus sopii puiden ja pensaiden valaisuun, pylväsvalaisimet taas polkujen varrelle.

– Suunnittelussa on toki huomioitava eri vuodenajat ja olosuhteet. Esimerkiksi talvella meillä Savossa saattaa olla lunta metrin verran. 60–80 senttimetriä korkeista valaisinpylväistä ei silloin ole iloa, ainakaan ilman niille tehtyä kunnollista alustaa, Koponen huomauttaa.

Piha-alueiden valaistusta ja muita sähköä vaativia asennuksia miettiessä on tärkeä muistaa, etteivät sähköistykset kuulu jokamiehen oikeuksiin, vaan sähkötöitä saa tehdä vain valtuutettu sähköurakoitsija. Alusta lähtien suunnitteluun satsaamalla ja ammattilaiseen turvautumalla voi tässäkin asiassa säästyä monelta murheelta.

– Yksi yleisimmistä ongelmista on se, että rautakaupasta tai verkkokaupasta löydetään valaisin, joka näyttäisi omalla pihalla kivalta, mutta jonka tilaluokitus ei riitäkään määräysten mukaan ulkotilaan. Asentaja ei voi tällaista asentaa. Siksi jo hankintavaiheessa on syytä kysyä sähköalan ammattilaisen näkemystä valaisimen sopivuudesta haluttuun tilaan, Koponen painottaa.

Ohjattavuus ja helppokäyttöisyys ovat pihavalaistuksen keskeisiä termejä. Vaikkei ohjattavuutta haluaisi ottaa heti käyttöön, on järkevää huomioida se kaapeloinnissa ja jättää sille varaus, jolloin älykkään järjestelmän voi ottaa myöhemmin käyttöön helpommin ja halvemmin.

– Ennen niillä ohjattiin vain valaistusta, mutta nyt niihin yhdistetään kaikkea pistorasioista lämminvesivaraajiin. Niiden hinnat ovat laskeneet reilusti. Kustannukset eivät olekaan enää yleisin este hankinnalle, vaan tietämättömyys, yli 30 vuotta sähköurakoitsijana toiminut Koponen sanoo.

Pitkät kaapeliviritykset ovat pihalla hengenvaarallisia

Vapaa-ajan asuntojen pihoilla on muitakin sähköä tarvitsevia laitteita kuin valaisimia. Esimerkiksi kameravalvontajärjestelmät ja erilaiset kylpyaltaat ovat yleistyneet. Jacuzzit ovat usein sähköllä lämmitettäviä ja niiden suodatinpumput tarvitsevat sähköä. Paljujen viereenkin halutaan valaistusta.

Sähkögrillejä ynnä muita hetkittäin käytettäviä sähkölaitteita saatetaan käyttää erilaisten pitkien kaapeliviritysten kautta. Koponen korostaa, etteivät nämä kuulu pihoille kuin väliaikaisesti ja silloinkin on huolehdittava siitä, että kaapelit on tarkoitettu ulkotiloihin. Pahimmillaan hän on nähnyt nurmen sisään hautautuneita kaapeleita, jotka joku poikkaisee ruohoa leikatessaan.

– Jos kaapeleissa ei ole edes vikavirtasuojaa, ollaan todellisen hengenvaaran edessä! Kannattaa siis pitää mielessä, että pitkät kaapelit ovat turvallisuusriski. Pihan pistorasiasta kannattaa jakaa sähköä vain lyhyeen johtoon.

Parhaiten apua ja lisätietoja pihan sähköistykseen liittyvistä asioista saa oman mökkipaikkakunnan sähköurakoitsijalta. Hän tuntee sähköalan säädökset, ja hänen kauttaan hoituvat vaivattomimmin myöhemmin huoltotyötkin. Luotettavan sähköurakoitsijan löytää osoitteesta www.urakoitsija.fi.