Valolla ilmettä ja särmää kodin sisustukseen

1.3.2019

Porilaisten Leena ja Tapio Ollonqvistin valkeiden ja mustien pintojen värittämä koti rakentuu kontrasteista. Valossa nähdään ja valo saa myös näkyä. Vastakohtaa eleettömään yleisvaloon tuovat näyttävät ja ilmeikkäät sisustusvalaisimet.

Kotioloissa hyvin viihtyvät Ollonqvistit halusivat uuteen omakotitaloonsa valaistuksen, joka luo erilaisia tunnelmia ja on luontainen osa kodin sisustusta. Porin asuntomessualueelle 2018 valmistuneen 150 neliöisen Valovoima-kodin suunnittelussa auttaneet sisustuksen ja valaistuksen ammattilaiset näyttivät, että valo taipuu ledien myötä moneen.

– Kodin valaistuksessa ei tarvitse eikä kannata tyytyä keskelle huonetta asennettuun plafondiin ja työpöydän perinteiseen lukuvaloon. Valaistus saa tuoda esille ihmisten erilaista tyyliä, oli se sitten minimalistinen, rönsyilevä tai vaikkapa romanttinen, toteaa Interiör Susanna Viertolan sisustussuunnittelija Susanna Viertola.

Valoisuus ja korkeiden ikkunoiden sisälle tuoma auringonvalo kantoivat Valovoima-kodin tilojen suunnittelua alusta asti.

– Valaistuksen suunnittelu lähti käytännön tarpeista ja täydentyi näyttävillä sisustusvalaisimilla. Sähkö- ja sisustussuunnittelijat kuuntelivat herkällä korvalla ideoitamme ja toivomuksiamme, kertoo Leena Ollonqvist.

Itsestään selvää oli, että kodin kaikki valot ovat ledejä. Ne ovat valotehokkaita, kestävät pitkään ja sopivat hyvin himmennettäviksi. Valaistus on kytketty ABB free@home -kotiautomaatiojärjestelmään, jonka myötä kaikkia valoja voidaan himmentää ja ohjata keskitetysti.

– Aika näyttää, kuinka paljon himmennystä tullaan käyttämään. Ohjausjärjestelmä antaa kuitenkin erilaisia vaihtoehtoja valojen ryhmittelyyn ja ohjaukseen, pohtii Tapio Ollonqvist.

Kodin huomaamattomasta ja eleettömästä yleisvalaistuksesta vastaavat pääosin kattoon upotetut kiinteät ledivalaisimet.

– Halusimme yksinkertaisen ja iättömän kattovalaistuksen, jonka ei tarvitse erottua silmään. En myöskään halua pyyhkiä valaisimista pölyjä, joten valaisinvalintaan vaikutti myös helppohoitoisuus, Leena Ollonqvist toteaa.

Asukkaiden toiveiden mukaan kattoon upotettujen valaisimien muoto vaihtelee pyöreästä neliskanttiseen.

– Ledien pitkäikäisyys nousee arvoonsa korkeassa olohuonetilassa, jossa lampunvaihto on oma operaationsa, Sat-Electric Oy:n sähkösuunnittelija ja -urakoitsija Eetu Rusi kertoo.
   

Sisustusvalaisin. Kuva Suvi Elo.Valaisimet kuin taideteoksia

Valo ja valaisimet ovat kodin oivia sisustuselementtejä. Ollonqvisteilla tämä näkyy sekä kotiin varta vasten suunniteltuina erikoisvalaisimina että lukuisina pistorasiaan kytkettyinä luku- ja tunnelmavalaisimina.

– Pistorasioita ei koskaan voi olla liikaa. Ne mahdollistavat valaistuksen muunneltavuuden ja siten valon avulla sisustamisen, Viertola huomauttaa.

Ollonqvistien yhdistetyn olo- ja ruokahuoneen katseenvangitsija on ruokailupöydän yllä roikkuva uniikki valaisin, jonka mustaksi poltetusta hirsipalkista roikkuu seitsemän paljasta ledilamppua. Mäntyrunkoinen valaisin on jo itsessään taideteos, joka on sisustussuunnitteluprojektin visionäärin käsialaa.

– Kodin sisustuksen päävärit ovat musta ja valkoinen, joten halusin hirrestä mustan. Pyrin työssäni ekologisiin menetelmiin, joten maalaamisen sijaan hirsi sai värinsä liekinheittimen käsittelystä, kertoo myös asustesuunnittelijana tunnettu Jenni Ahtiainen.

Jenni Ahtiaisen suunnittelema Aura-valaisin.

Eteisen pöytää koristaa käsin muotoiltu Aura-akryylivalaisin, joka on niin ikään Ahtiaisen käsialaa. Valaisin on tunnelmaa tuova taideteos, jossa tehokas valontuotto ei ole ykkösjuttu.

– Akryylipinta imee valon sisään sen yhdessä reunassa olevasta ledistä. Valo kulkee lasin sisällä ja paistaa ulos valaisimen hiotuista leikkuupinnoista, Ahtiainen jatkaa.

Ollonqvistit pohtivat kodin valaistuksen värilämpötiloja yhdessä suunnittelijoiden kanssa. Valinnassa auttoivat mallivalaisimet, jotka havainnollistivat eroja lämpimän 3 000 kelvinin ja viileän valkoisen 4 000 kelvinin värilämpötilan välillä.

– Valon värisävyn vertailu kannattaa, vaikka aina sama kelvin-lukukaan ei takaa täysin saman sävyistä valoa. Kodin valaistuksessa ollaan pikkuhiljaa siirtymässä hehkulamppujen lämminsävyisestä valosta viileämpään ledivaloon, Susanna Viertola huomauttaa.

Siinä missä lämmin valo korostaa kodin pintojen ja tekstiilien punertavia sävyjä, tuo viileämmän valkoinen valo paremmin esiin sinivoittoisia sävyjä. Ollonqvistien kodin valkoisille, mustille ja harmaaseen taittuville pinnoille 4 000 kelvinin viileän raikas värilämpötila oli sopiva valinta.

Toki kotiin voi valita värisävyltään erilaisiakin lamppuja. Viertola kuitenkin suosittelee, että saman huoneen valot olisivat sävyltään samanlaisia. Poikkeuksen sääntöön tekee Valovoiman ruokailupöydän näyttävä hirsivalaisin, jonka Filament-ledilamppujen värilämpötila on 3 000 kelviniä.  

– Lämmin valo tuntuu hirressä oikealta ja luo ruokailualueelle omanlaistaan tunnelmaa. Kun pöydän ääressä vietetään iltaa, voidaan kodin muuta valaistusta himmentää tai sammuttaa kokonaan, Ahtiainen sanoo.

Keittiö ja kodinhoitotila poikkeavat valaistukseltaan selkeästi muista tiloista. Niiden työtasoilla tarvitaan tasaista ja tarpeen mukaan voimakastakin valoa ruuanlaittoa ja muita askareita varten. Sekä keittiön että kodinhoitohuoneen kaapistojen alareunaan upotetut viivamaiset ledivalaisimet takaavat työtasoille ja vesipisteiden luo hyvän ja tasaisen työvalon.

– Myös käytäville tarvitaan kunnon valoa. Yleissääntönä on, että se mihin katsotaan, on kirkkain asia näkökentässä. Siksi esimerkiksi tietokoneen näytön tai television paikka ei ole ikkunan edessä, Viertolaa tietää.

 
Oleskelutiloissa ja makuuhuoneissa valo voi olla tunnelmallisempaa

– Makuuhuoneen lukuvalona toimii hyvin yöpöydän pieni pistemäinen ledivalo, jonka voi kohdistaa kirjaan niin, ettei se häiritse sängyn toisella puolella nukkujaa, Viertola jatkaa.
Sähkön ohella valotunnelmaa tuo aito tuli. Ollonqvistien kodissa on paljon kynttilänjalkoja, sillä talon emäntä on kova polttamaan kynttilöitä.

Olohuoneen ikkunoista avautuvan suljetun atriumpihan tuovat syys- ja talvi-iltoina esiin pollarivalaisimet. Pimeitä iltoja valaisevat myös koko taloa ja sen ulkorakennusta kiertävät räystäisiin sijoitetut valot sekä autokatoksen ledivalot.

Osansa Valovoima-kodin sähköstä tuottavat katolle asennetut aurinkopaneelit. Kokomustat paneelit verhoutuvat hyvin itään suunnatun harjakaton pintaan. Kymmenen paneelin yhteenlaskettu teho on kolme kilowattia.

– Aurinkosähkössä meitä kiehtoo ekologisuus. Paneelien tuottoa on mukava seurata langattoman sovelluksen kautta, Leena Ollonqvist toteaa.