Sähkö on ratkaisu

22.10.2015

Sähkö & rakentaminen -lehden pääkirjoitus

Ilmaston muutoksen ja energiatehokkuusvaateiden myötä sähkön merkitys koko nykyaikaisessa yhteiskunnassa kasvaa jatkuvasti. Näin on myös rakentamisessa. Monet toimijat ovat tämän jo sisäistäneet, mutta käytännön rakentamisessa vastaan tulee usein myös tapauksia, joissa pitkän tähtäimen kannattavuus ja kokonaisuuden etu unohtuvat päivittäisissä kustannus- ja aikataulupaineissa.

Olli-Heikki Kyllönen. Kuva Ari Korkala

Automaation lisääminen on tutkitusti kustannustehokkain keino parantaa rakennuksen energiatehokkuutta. Näin on laita uudisrakentamisessa mutta erityisesti korjausrakentamisessa. Samalla saadaan kaupanpäällisiksi lisää toimivuutta, tuottavuutta, asumismukavuutta ja paremmat sisäolosuhteet.

Onnistunut lopputulos saavutetaan kun rakennuttaja ottaa heti alussa kanssaan suoraan sopimussuhteeseen talotekniikkakokonaisuutta – LVISAK – ymmärtävät suunnittelijat ja urakoitsijat.

Aurinkosähkön investointikustannukset ovat laskeneet vuodesta toiseen. Tällä hetkellä jo omaan käyttöön tuleva ostosähköä korvaava tuotanto on varsin kannattavaa. Sijoitetulle pääomalle saa hyvän tuoton ja takaisinmaksuaika on varsin lyhyt.

Yllä esitin pari esimerkkiä sähkön mahdollisuuksista nykyaikaisessa rakentamisessa. Tämä rakennuttajille ja rakentajille suunnattu lehti kertoo lisää samasta aiheesta. Lehden takana on Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry palveluyhtiöineen. Tavoitteenamme on, että Suomessa rakennettaisiin maailman energiatehokkaimmat, tuottavimmat ja turvallisimmat sähköistykset.

Tätä tavoitetta toteuttamaan haluamme kutsua mukaan kaikki rakennusalan toimijat.