15 vuotta ja 150 pääkirjoitusta

10.12.2019

Sähköala-lehden pääkirjoitus 12/2019.

Olli-Heikki Kyllönen

Tämän vuoden lopussa päättyy minun viisitoistavuotinen kauteni Sähköala- ja Sähkömaailma-lehtien päätoimittajana. Vuosien kuluessa olen kirjoittanut pyöreästi 150 pääkirjoitusta Sähköalaan. Aiheet ovat vaihdelleet uusista teknologioista työehtosopimuksiin ja sähköurakoitsijoiden asemasta rakentamisessa konkurssivelallisten asemaan ja kaikkeen siltä väliltä: kaikki on kuitenkin vähintään sivunnut sähköistysalan yritysten toimintaympäristöä.

Näiden viidentoista vuoden aikana kehitys on ollut nopeaa yritysten hallintotoiminnoissa: paperipostia ei enää juuri lähetetä eikä puhelimella paljon soitella, kaikkinainen tieto ja tiedonvälitys on digitalisoitunut. Sähköistyksessä kaikenmoinen ohjaus ja erikoisjärjestelmät ovat lisääntyneet ja ledit ovat vallanneet valaistusmarkkinan.

Älytyö alan yrityksissä on lisääntynyt samalla, kun perinteinen sinikaulustyö on kääntynyt laskuun. Alalle on tullut paljon nuoria fiksuja ihmisiä, joilla on hyvät edellytykset viedä teknologista kehitystä eteenpäin.

Kaksi asiaa ei ole muuttunut, ei ainakaan parempaan suuntaan. Sähköistysalan työehtosopimus vanhakantaisuudessaan on edelleen täysin käsittämätön ja se tuntuu elävän omaa elämäänsä täysin kuurona markkinan muutokselle. Rakentamisalan sopimuskäytännöt ovat juristien ja konsulttien vuoksi monimutkaistuneet ja kaikenmoinen sekasorto, kyräily ja syyllisten etsiminen työmailla sen kun vain lisääntyy. Nämä kaksi yhdessä ovat visusti pitäneet huolen, että alan tuottavuus ei ole juurikaan kehittynyt.

Vuodenvaihteessa on aika astua takavasemmalle ja siirtää päätoimittajuus seuraajalleni Kai Puustiselle. Kiitän lukijoita vuosien aikana saamastani palautteesta ja lehtien toimituspäälliköitä, taittajia ja kirjoittajia sekä muita avustajia hyvästä yhteistyöstä. Kaikille vielä isoja kauppoja hyvällä katteella bisneksessä ja kaikkea hyvää henkilökohtaisessa elämässä ja muissa pyrinnöissä!