Maailma muuttuu, Sähköliitto ei

4.4.2018

Olli-Heikki KyllönenSähköala-lehden 4/2018 pääkirjoitus.

Olen viime aikoina käyttänyt paljon aikaa miettimällä erilaisten teknologisten muutostrendien vaikutuksia sähköistysalaan ja pyrkinyt kvantifioimaan niiden taloudellisia vaikutuksia. Useimmissa tapauksissa muutos on väistämätön, liiketoimintamallit muuttuvat ja parhaiten pärjäävät ne, jotka sopeutuvat hyvin.

Mukaan mahtuu myös muutoksia, joihin alamme ja sen yritykset voisivat sopeutua ja selvitä voittajina, mutta ala itse – tällä kertaa työntekijäjärjestö – ampuu alan yrityksiä, itseään ja jäseniään nilkkaan minkä ehtii.

Esivalmistuksen lisääntyminen rakennus- ja sähköistysalalla on maailmanlaajuinen trendi. Suomi ei ole aivan kehityksen kärjessä, mutta trendi on rantautunut jo tännekin. Toiminta hakee vielä muotoaan, mutta kehitys näyttää oman alamme kannalta huolestuttavalta. Pientalovalmistuksessa talot ovat varsin valmiiksi varusteltuja tullessaan työmaille ja työmailla tehtävät sähköasennukset toteuttaa joko talotehdas itse tai tähän toimintaan erikoistunut, laajalla maantieteellisellä alueella toimiva alihankkija.

Näillä työmailla ei Sähköisen talotekniikan TESiä noudateta, eikä voitaisikaan, kun ei se nyt kerta kaikkiaan tällaisiin töihin taivu. Sama toisin päin; Sähköisen Talotekniikan TESiä noudattavilla yrityksillä ei ole mitään mahdollisuuksia pärjätä näillä markkinoilla.

Asuinkerrostalomarkkinoilla parhaiten menestyvät tällä hetkellä rakennusliikkeet, jotka ovat vieneet esivalmistuskonseptin pisimmälle. Saniteettitilat ja keittiöt tulevat valmiiksi johdotettuina ja kalustettuina moduuleina työmaille. Näiden kohteiden sähkötöitä ei tehdä Sähköisen talotekniikan TESillä. Sama toisin päin; Sähköisen talotekniikan TESiä noudattavat yritykset ovat häviämässä yhä suuremman osan asuntotuotantomarkkinoista uusille toimijoille.

Sähköistysalalla itsellään olisi mahdollisuus ottaa osansa esivalmistuksesta, ottaa käyttöön nopeasti kytkettäviä click-fit -komponentteja ja esikoottuja laitekokonaisuuksia. Tämä toiminnan kustannushyöty häviää, jos työmailla noudatetaan nykyistä sähköisen talotekniikan TESiä. Sama toisin päin: Sähköisen talotekniikan TESiä noudattavalla yrityksellä ei ole juuri mahdollisuuksia kannattavasti alkaa hyödyntää esivalmistusta.

Nyt olisi viimeiset ajat alan työmarkkinaosapuolten uudistaa TES niin, että mahdollistettaisiin elinkelpoinen toiminta sopimusta noudattaville yrityksille ja työpaikat Sähköliiton jäsenille. Mitä tekee Sähköliitto? Ei ilmeisesti ymmärrä koko asiaa, eikä ainakaan suostu neuvottelemaan näistä tulevaisuuden kohtalon kysymyksistä.

Sen sijaan se uhkailee lakolla Kiky-kuusiminuuttisten ja kaikenmoisten epäoleellisten tekstimuutosten kanssa, jotka vievät TESiä aina vain kilpailukyvyttömämpään suuntaan. Tässä asiassa alamme kannalta on iso riski, että kurki ehtii kuolla ennen kuin suo sulaa, jos ei pikapuoliin ala löytyä näkemyksellistä johtajuutta.