Sähköistysalalle yksi TES?

4.5.2017

Sähköala-lehden pääkirjoitus 5/2017.

Olli-Heikki KyllönenSähköliiton syksyllä valittu uusi puheenjohtaja Sauli Väntti nosti Sähkömaailma-lehden Vieraskynästä-palstalla esiin viime aikoina hieman taka-alalla olleen ajatuksen sähköistysalan monien eri työehtosopimusten yhdistämisestä, jos nyt ei kokonaan, niin ainakin yhden yhteisen runkosopimuksen alle.

Itsekin asiaa moneen kertaan miettineenä minun on helppo olla samaa mieltä tavoitteesta, jolla jatkuva työehtoshoppailu ja kiistely yleissitovuusrajoista voitaisiin lopettaa ja yritykset voisivat keskittyä itse toiminnan kehittämiseen. Asiassa on vain pari isoa muttaa, jotka todennäköisesti tehokkaasti jarruttavat hankkeen etenemistä.

Työnantajapuolella tämän hetken kolmessa yleissitovassa sopimuksessa Sähköliiton kanssa on osapuolina neljä järjestöä: Energiateollisuus, Palta, Teknologiateollisuus ja STTA. Tämän lisäksi Paltalla on Sähköliiton kanssa parikin ei yleissitovaa sopimusta, minkä lisäksi etenkin automaatiopainotteisia asennustöitä tehdään jonkin verran Teknologiateollisuuden ja metalliliiton välisellä vihreällä kirjalla.

Sähköistysalan työnantajajärjestöjen pitkän historian lyhyen oppimäärän ja lyhyen historian pitkän oppimäärän lukeneena uskallan veikata, että Sähköliitossa ehtii nykyinenkin puheenjohtaja eläköityä ennen kuin työnantajapuolella löytyy laaja konsensus lähteä tavoittelemaan tällaista runkosopimusta.

Toinen mutta onkin sitten Sähköliiton sisäinen. Jäsenistön enemmistö on talonrakennusalalta, jolloin on kohtalaisen helppo arvata, minkä pillin mukaan siellä neuvotteluja käytäisiin, jos työnantajat niihin lähtisivät. Talonrakennusalan sopimus on kaikista sähköistysalan sopimuksista kankein ja vaikeimmin ymmärrettävä. Sen alan tuottavuuden nostoa jarruttava vaikutus on sitä luokkaa, että Teknologiateollisuudella ja Energiateollisuudella tuskin on halua ottaa pienintäkään riskiä näiden piirteiden leviämisestä heidän sopimuksiinsa.

Lienenkö tullut tai tulossa vanhaksi, kun kyynisyys alkaa vaivata? Sen verran voin kuitenkin tähän loppuun todeta, että vaikka yleensä on mukavampaa olla oikeassa kuin väärässä, niin nyt olisin kernaasti väärässä!