Kuvitelkaa päivä ilman tietoliikenneyhteyksiä – ja varautukaa siihen

30.10.2017

Sähkö- ja rakentaminen -lehti 2017

Mikko Arvinen. Kuva Alexandra Maltusch.

Kiinteistöautomaatiojärjestelmät ja kiinteistöjen ohjaustoiminnot ovat kehittyneet valtavasti muutaman viime vuoden aikana. Valaistuksen ja lämmityksen etäohjaus on jo arkipäivää ja esimerkiksi valvontajärjestelmät ovat siirtyneet jo ajat sitten verkon pilvipalveluihin. Samalla eri laitteistojen hallintaa ollaan keskittämässä kohti yhteisiä alustoja yhdellä käyttöliittymällä hallittaviksi.

Tämä parantaa valtavasti kiinteistönhallinnan tehokkuutta ja lisää toimiessaan kiinteistöjen käyttäjien mukavuutta ja arjen vaivattomuutta. Suurin osa laitteistoista alkaa vaikuttaa nykyisin jo niin varmatoimisilta, luotettavilta ja yksinkertaisilta, että niiden toimivuuteen on helppo luottaa.

Näin ei kuitenkaan saa tehdä. Kiinteistöautomaatiojärjestelmän toimivuutta poikkeusolosuhteissa on helppo testata tavallisen työviikon aikana estämällä ensin järjestelmän nettiyhteyksien toiminta pariksi päiväksi ja sammuttamalla tämän jälkeen järjestelmää ensisijaisesti ohjaavat tietokoneet. Jos valot palavat, lämmitys toimii ja ihmiset pääsevät kulkemaan ovista vielä tämänkin jälkeen, voi kaiken odottaa toimivan kohtalaisen hyvin myös todellisissa poikkeustilanteissa.

Nykyihmisestä ajatus tietokoneen sammuttamisesta saattaa kuulostaa täysin järjettömältä, mutta jos asiat alkavat mennä maassa pahasti pieleen, saattavat tietokoneet lakata toimimasta hyvinkin nopeasti. Laajamittaisen verkkohyökkäyksen tai tiedonsiirtoverkon sabotoinnin jälkeen on kuitenkin mukavampaa, jos valot palavat ja lämmitys pelaa, vaikka kännykkä ei enää toimisikaan.

Siinä missä sähköverkkoa rakennetaan jatkuvasti toimintavarmemmaksi myös poikkeusolosuhteissa, olisi tiedonsiirtoverkkojen sabotointi edelleen niin helppoa, ettei asiasta haluta edes puhua. Viranomaisten VIRVE-verkko tulee todennäköisesti toimimaan myös hieman haastavammissa olosuhteissa, mutta kaupallisten tiedonsiirtoverkkojen puolella ääneenlausumattomana toiveena taitaa olla, että edes jokin useista rinnakkaisista verkoista toimisi myös poikkeusolosuhteissa. Kaikkia järjestelmiä ei tarvitse rakentaa pomminvarmoiksi, mutta esimerkiksi käsikäyttömahdollisuus kannattaa pitää mukana kaikissa kiinteistön ohjaustoiminnoissa ja varmistaa kaikki vähänkin kriittiset järjestelmät niin akuilla kuin rinnakkaisilla tiedonsiirtoyhteyksilläkin.