Ammattitaidon MM-kilpailuissa riitti tasoa ja haasteita

16.11.2017

Joka toinen vuosi järjestettävät ammattitaidon maailmanmestaruuskilpailut järjestettiin 14. - 19.10. Abu Dhabissa. Suomen 27 osallistujaa saavuttivat kisoissa kolme kultamitalia ja yhden hopean. Sähköasennussarjassa Suomea edustanut Werner Sillanpää sijoittui kovatasoisessa kilpailussa neljänneksi.

Ensimmäistä kertaa Lähi-idän alueella pidetyt ammattitaidon maailmanmestaruuskilpailut keräsivät yhteensä noin 1 300 kilpailijaa 59:stä eri maasta. Sähköasennussarjan Suomen edustajaksi valittiin 21-vuotias Werner Sillanpää. Hän sijoittui kolmanneksi viime vuoden Euroopan-mestaruuskilpailuissa ja Suomen-mestaruuskilpailuissa vuonna 2014.

– Karsinnat MM-kilpailuihin olivat alkuvuodesta Oulussa kaikille halukkaille. Aiempi kokemus tai menestys eivät vaikuttaneet valintaan, vaan kilpailijat valittiin karsintatehtävän perusteella. Karsinnoissa tehtiin asennustehtävä ja ohjelmoitiin. Mielestäni karsintatehtävä oli yllättävän helppo, Werner muistelee.

Wernerin mukaan suurin ero MM-kilpailuissa verrattuna SM- ja EM-kilpailuihin oli kilpailujen kesto.

– Kilpailut kestivät neljä päivää. Työskentelimme koko ajan saman asennuksen parissa ja viimeinen päivä oli ohjelmointia. Lisäksi yhtenä osana oli vianetsintätehtävä, jossa piti löytää keskuksesta kymmenen vikaa. Kilpailun taso oli todella kova. Arvioisin, että 60 prosenttia kovempi kuin SM- tai EM-kilpailuissa, hän kertoo.

Kilpailutehtävään kuului kolmen keskuksen asennus ja johtoteiksi asennettiin muovikourua ja metallihyllyä. Wernerin mukaan metallihyllyn katkaiseminen oli vaikeinta. Toisin kuin esimerkiksi SM-kilpailuissa, MM-kilpailun tehtävistä ei annettu tietoja ennakkoon.

– Valmistauduin kilpailuihin huolellisella perustekemisellä, sillä tehtävistä ei saanut mitään vihjeitä etukäteen. Lisähaastetta kilpailuun toi se, että Abu Dhabissa oli käytössä ABB:n Lähi-idässä käytettävät tuotteet, joita en ollut koskaan ennen nähnyt. Niistä pääsi kuitenkin nopeasti jyvälle, kun hetken aikaa tutkaili laitteita käsissään, Werner kertoo.

Werner Sillanpää sijoittui kilpailuissa neljänneksi ja hänet palkittiin ”Medallion of Excellence” -tunnustuksella keskiarvoa paremmasta suorituksesta. Sähköasennussarjassa kilpailijoita oli yhteensä 36.

– Mielestäni suoritukseeni ei jäänyt parannettavaa, mutta tällä kertaa jäin neljänneksi. Olin kaksi tuntia muita nopeampi, asennukseni oli siisti ja ohjelmoimani koodi toimi. Pisteitä kilpailussa jaettiin yhteensä sata ja minulta jäi kolme pistettä kullasta, Werner kertaa.

Hän vietti Abu Dhabissa yhteensä kymmenen päivää, joista kuusi meni käytännössä katsoen kokonaan kilpailupaikalla.

– Matka Abu Dhabiin oli hieno kokemus ja parasta oli kilpailun jälkeinen onnistumisen tunne. Minulla oli lisäksi mukana hyvät kannustusjoukot, sillä mukaan lähtivät vanhemmat sekä tyttöystävä. Mukana oli myös entinen opettajani, sähköasennussarjan asiantuntija Markku Leppänen.