Taitaja2018 kisattiin Tampereella

17.5.2018

Toukokuussa Tampereen Messu-ja Urheilukeskuksessa pidettyjen Taitaja-kisojen sähköasennussarjan voitti juuri valmistunut Juho Korhonen Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveriasta.

Juho Korhonen

Vuosittain järjestettävissä Taitaja-kisoissa kisasi ammattitaidon SM-mestaruudesta tänä  vuonna yli neljäsataa kilpailijaa noin 45 lajissa. Kilpailun järjestivät Skills Finland yhteistyössä Tampereen kaupungin ja Tampereen seudun ammattiopisto Tredun kanssa. Kilpailussa oli mukana myös kansainvälisiä opiskelijoita muun muassa Venäjältä ja Latviasta.

Ensimmäisenä finaalipäivänä kilpailijat toteuttivat teollisuuskiinteistön hyllysähköasennuksen. Toisen päivän tehtävät tuottivat eniten vaikeuksia kilpailijoille ja lajivastaava Mika Tammisen mukaan kukaan ei saanut toisen päivän logiikkaohjelmointia ja taajuusmuuttajakäyttöä sisältäviä moottoriasennuksia valmiiksi. Tamminen kertoi, että toisen päivän tehtävät olivat vaikeimpia vuosikausiin.

Kolmantena päivänä kilpailijat muuttivat aikaisempien päivien ohjaukset analogisesti ja digitaalisesti ohjatuiksi. Osa jatkoikin edellisen päivän moottoriasennukset ensin loppuun, ennen kuin siirtyivät kolmannen päivän varsinaisiin tehtäviin.

- Paljon oli tekemistä ja hatunnosto kaikille, että jaksoivat kisan loppuun asti. Pojat kyllä ansaitsivat voittonsa ja tekivät ehdottomasti nopeinta ja parasta jälkeä, kolmanneksi sijoittunut kolmannenvuoden opiskelija Juha Pitkänen Oulun seudun ammattiopistosta kommentoi.

Tamminen kertoi, että voittaja erottautui selkeästi lopussa, ja Korhonen kuroikin noin 9 pisteen etumatkan seuraavaksi tulleeseen Valtteri Kärkeen (Riveria). Korhonen kertoi, että lähti mukaan kisaan katsomaan, millä tasolla hänen osaamisensa on. Tulevaisuudessa Korhonen haluaisi jatkaa opintojaan. Tunnelmat voittamisen jälkeen olivat Korhosen mukaan hyvät. Toiseksi ja kolmanneksi tulleiden Kärjen ja Pitkäsen välillä kilpailu oli selvästi tiukempi ja heidän välilleen jäikin vain alle kahden pisteen ero.


Tehtävien suunnittelija ja lajin varavastaava Tero Lintunen kertoi, että tehtävien suunnittelussa oli pyritty tekemään tehtävät sellaisiksi, että kädentaidot, asioiden ymmärtäminen ja päättelykyky sekä työ-ja sähkötyöturvallisuuden noudattaminen tulisivat riittävästi esille. Tehtävissä oli myös otettu huomioon vuoden alussa voimaan tullut ammatillisen koulutuksen reformi.


Elektoriniikkasarjan finaalissa rakennettiin laite, jolla ohjattiin Cyberlight valonheitintä. Ohjauksessa käytettiin DMX-protokollaa, joka on käytössä teattereissa, konserteissa ja näyttämötekniikassa. Kolmipäiväinen finaali koostui DMX-muunninkortin rakentamisesta, sen testaamisesta ja perusohjelmoinnista, sekä Cyberligth laitteiston käyttöönotosta ja ohjelmoinnista. Sarjan voitti Benjam Partio Riveriasta.


Automaatiosarjan finaalitehtävänä oli kaasun polttokattilan tuorekaasun virtauksen ohjaus. Sarjan finaalissa oli yhteensä viisi moduulia, joissa esimerkiksi liitettiin ohjauskeskukseen mittaus- ja säätölaitteita ja viritettiin tuorekaasun virtauksen säätö. Sarjan voitti ylivoimaisesti Veikka Raassinen Riveriasta.
Kiia Einola, teksti
Aki Kurvinen, kuvat