Tuotekehityksen opiskelijoiden innovaatiot esillä

18.5.2018

Tekniikan, taiteen, ja kauppatieteiden opiskelijoille suunnatun tuotekehityksen maisteriohjelman projektikurssien lopputyöt olivat esillä Aalto-yliopiston Design Factoryssa 18.5.2018.

Opintojen loppuvaiheeseen suunniteltu Product Development Project -kurssi perustui ongelmanratkaisu-pohjaiseen oppimiseen ja kurssin projektien aiheet tulivat useilta spronsoriyrityksiltä. Kurssitöiden aiheet olivat ajankohtaisia, kuten ruokahävikin vähentäminen ja potilaskuljetuksen tekeminen mukavammaksi.

Muratan sponsoroima Team Atarum oli kurssin aikana kehitellyt sensoreiden avulla töyssyjä tunnistavan ja niihin mukautuvan ambulanssisängyn, jonka tarkoituksena on helpottaa esimerkiksi lonkkansa murtaneen potilaan oloa kuljetuksen aikana töyssyisillä teillä. Tiimi oli kerännyt dataa useista eri ambulansseista ja kehitellyt sängyn, joka osaa automaattisesti korjata asentoaan töyssyissä niin, että kyyti on potilaalle mahdollisimman tasaista.

Team AtarumTeam Atarum esitteli töyssyihin mukautuvan ambulanssisängyn toimintaa.

Tulevaisuuden hissiasentamista pohtinut Team FutuLift esitteli KONEelle tekemäänsä prototyyppiä robotista, joka asentaa hissien koreja. Työhön ei kuulunut pelkästään robotin tekeminen, vaan myös robotilla asennettavan korin suunnittelu.

- Tässä työssä oli kaksi osaa: robotti ja hissikori. Jossain vaiheessa huomasi, että tässähän on kaksi projektia samassa Juho Jalava kertoi.

Työssä piti miettiä materiaaleja ja mekaanisten osien toimintaa. Projekti oli suunniteltu alusta loppuun robotille, eikä nykyaikaisiin korimalleihin oltu juututtu.

- Roboteille kun yleensä suunnitellaan asiaa, niin sillä korvataan ihminen. Eli jos ihminen on aikaisemmin asentanut hissin, niin oltaisiin vaan tehty ihan samanlainen, mutta laitettu robotin käteen ruuvimeisseli. On yllättävää, mutta suoraan roboteille suunniteltuja tuotteita ei löydy projektin johtaja Kaisa Kulmavuori kertoi.

Team FutuLiftHissirobotti nähtiin toimintakunnossa

Team ProForce ratkoi ABB:n antamaa haastetta ja selvitti, miten moottorin toimintaa seuraavia sensoreita saisi asetettua hyvinkin korkeille paikoille. Moottoreiden toimintaa seurataan värähtelyä aistivilla sensoreilla ja haaste niiden asettamisessa on se, että moottorit ovat hyvin suuria ja kalliit sensorit menevät helposti rikki. Toimintaterapeutiksi Australiassa opiskeleva Elise Carney kertoi, että mielenkiintoisinta projektissa oli työskennellä todella monimuotoisessa porukassa.

Team ProForce

- Oli mielenkiintoista työskennellä eri taustaisten ihmisten kanssa. Minä ja muutama muu Australialainen opiskelija opiskelemme toimintaterapeuteiksi ja työskentelimme tekniikan opiskelijoiden kanssa Carney sanoi.

Yksi iso teema PdP:ssä onkin tuoda eri alojen opiskelijoita yhteen mahdollisimman monipuolisista taustoista. Jokaisessa tiimissä oli etäjäseniä toisesta maasta. Monialaisuuden tarkoituksena on tuoda työhön mahdollisimman paljon eri näkökulmia.

- Oli todella hyödyllistä saada paljon eri näkökulmia projektiin. Tekniikan opiskelijat olivat todella hyviä sensorien kanssa ja heillä oli paljon tietoa siitä, miten suojella sensoria, mutta koska me opiskelemme terveysalalla, olimme kiinnostuneita asentajan turvallisuudesta Carney kertoi.

Kurssi toteutettiin yhteistyössä useiden muiden maiden yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kanssa. Tänä vuonna kurssi järjestettiin 21. kertaa. Lisää tietoa kurssista löytyy PdP:n omilta sivuilta.