Opiskelu ulkomailla on hyvä lisä ansioluetteloon

29.5.2018

Kokkolalainen Jesse Myrskog ja kannuslainen Jesse Petäjä opiskelevat sähkö- ja automaatiotekniikkaa Centria-ammattikorkeakoulussa Ylivieskassa. Molemmat opiskelivat yhtä aikaa myös Skotlannissa ja pitävät kokemusta hyödyllisenä.

Jesse Petäjä ja Jesse MyrskogJesse Petäjä ja Jesse Myrskog kertovat Skotlantiin lähdön olleen ex tempore -päätös, mutta se kannatti, sillä kokemus lisäsi itseluottamusta ja kasvatti omatoimisuuteen.

– Valinta on tehty jo peruskoulussa. Olemme molemmat käyneet samaan aikaan Kokkolan ammattikoulun, jossa luimme sähkö- ja automaatiotekniikkaa. Minulla ammattikorkeakoulu oli kakkosvaihtoehtona, kun ensin olin pyrkinyt töihin, Petäjä kertoo.

– Loppuvaiheessa opiskelussa suuntauduttiin sähkövoimatekniikkaan. Petäjä oli minua vuotta nuoremmalla luokalla, Myrskog tarkentaa.

Ammattikorkeakoulussa parivaljakko aloitti opiskelun syksyllä 2015 ja tulevana jouluna 23-vuotiaiden miesten on tarkoitus valmistua. Heidän luokallaan aloitti 30 opiskelijaa, mutta nyt niistä on enää 11 jäljellä. Opiskelijakadon myönteinen puoli on kummankin mielestä se, että opetus on henkilökohtaisempaa. Luokka on tehnyt yritysvierailuja vain voimalaitoksiin, sillä heidän opintolinjallaan korostuvat sähkön tuotanto, jakelu ja siirto.

– Harjoittelujaksot ovat olleet kesäisin. Ensimmäisenä vuonna perusharjoittelua oli seitsemän viikkoa ja se oli ihan vapaasti valittavaa työtä. Toisena vuonna piti olla vähintään asentajatason töissä ja kolmantena kesänä insinööriharjoittelua, Myrskog selventää.

Tutor-opiskelija houkutteli Skotlantiin

Kolmantena opintovuonna eli vuonna 2017 asentajaharjoittelun jälkeen he matkustivat syyskuun alussa opiskelemaan Skotlantiin ja palasivat joulukuussa takaisin.

– University of the Highlands and Islandsin tutoropiskelija tuli kouluumme esittelemään yliopistoa ja etenkin sen uusia sähkötiloja. Siitä innostuneena yhteistuumin päätimme lähteä kokeilemaan, Myrskog muistelee.

Hän kertoo, että samassa oppilaitoksessa oli muitakin opiskelijoita Suomesta, mutta eri kouluista eikä lainkaan sähköpuolelta.

– Myöhemmin selvisi, että koulujen välillä sähköpuolen osastoilla ei ollut mitään yhteistä sopimusta. Mutta kun lähetimme heille sähköpostia, he tykkäsivät sen verran meistä, että tekivät ihan meitä varten opetussuunnitelman, Petäjä kertoo.

– Siten käytännössä raivasimme tietä oppilaitosten väliselle yhteistyölle sähköpuolen opinnoissa, Myrskog lisää.

Skotlannissa kuluneiden 3,5 kuukauden aikana miehet suorittivat kaksi fysiikan ja yhden sähköelektroniikan kurssin.

Itseopiskelu opetti  omatoimisuuteen

Petäjä sanoo Skotlantiin opiskeluun lähdön syyksi sen, että ulkomailla opiskelu on lyömätön valttikortti ansioluettelossa.

– Kielipää parani ja opetus oli erilaista, kun lähiopetusta oli vain kuusi tuntia viikossa. Siten itseopiskelu opetti omatoimisuuteen, hän toteaa.

– Itse koin ulkomailla opiskelun hyödyllisenä siksi, että siinä näki, miten voi toimia erilaisessa ympäristössä. Kokemusten jälkeen voi sanoa reilusti, että pystyy työskentelemään missä päin maailmaa tahansa, Myrskog kiteyttää.

Jatkosuunnitelmat näyttävät kummankin osalta selviltä.

– Minulla on kesän mittainen sopimus Kokkolan energia oy:n kanssa ja alustavasti yrityksen kanssa on sovittu myös opinnäytetyö syksyksi. Sen aihe päätetään sitten yhteistyössä, Petäjä kertoo.

– Viime kesänä aloin tehdä Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa Kokkolassa Jesse Petäjä ja Jesse
opinnäytetyötä, jonka aiheena on kiinteistöenergian mittauksen väylien uusiminen, ohjeistus ja tekeminen. Kesällä aloitan suunnitteluharjoittelijana Patria Land Systems oy:ssä. Toivottavasti sopimus jatkuu jouluun asti. Joulun jälkeen teen sitten opinnäytetyön loppuun, Myrskog selvittää.