Sähköala herätti kiinnostusta opiskelu- ja uratapahtumassa

29.11.2017

Suomen suurimpiin opiskelu- ja uratapahtumiin lukeutuva Studia järjestettiin Helsingin Messukeskuksessa 28. – 29.11.2017. Sähköalan esittelypisteellä vilisi alasta kiinnostuneita nuoria.

Kaksipäiväisen Studia-tapahtuman aikana noin 14 500 kävijää tutustuivat opiskelu- ja uramahdollisuuksiin. Sähköalan esittelypisteellä "Sähköalalla riittää töitä" oli seitsemän sähköalan järjestön yhteinen osasto. Messukävijöille sähköalaa esittelivät sähkövoimatekniikkaa opiskeleva Pyry Vilkko, 21, ja konetekniikkaa opiskeleva Lauri Sokura, 21. He mieltävät sähköalan vetonaulaksi töiden riittävyyden.

– Ehdottomasti kannattaa hakeutua sähkölle, jos on vähänkään motivaatiota ja kiinnostusta alaa kohtaan. Työllistyminen on lähes takuuvarmaa ja erikoistumismahdollisuuksia on todella paljon, Vilkko kertoo.

Joni Peltonen. Kuva Alexandra Maltusch.– Maailma muuttuu teknisemmäksi. Meitä insinöörejä tarvitaan, Sokura jatkaa.

Sähköalan esittelypisteellä vieraillut eteläpohjanmaalainen lukiolainen Joni Peltonen, 18, pohtii parhaillaan seuraavaa askelta elämässään lukion jälkeen. Peltosta kiinnostaa tekniikan alat, mutta puntaroi sähköalan ja muiden tekniikan alojen välillä.

– Minua kiinnostaa tekniikka ylipäätään, mutta toistaiseksi en osaa sanoa haenko  sähköinsinööriopintoihin vai jonnekin muualle.

Peltonen on kiinnostunut tekniikan kehityksestä ja sähkön ympäristövaikutuksista.

– Sähköalassa erityisesti kiinnostaa esimerkiksi akkuteknologia, sähköntuotanto- ja sähkönsiirtomahdollisuudet sekä niiden kehittyminen.

Energiateollisuus ry, Sähkösuunnittelijat NSS ry, Sähköinsinööriliitto SIL ry, Sähköteknisen Kaupan Liitto ry, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, Sähköturvallisuuden edistämiskeskus STEK ry ja Fingrid Oy olivat mukana osastolla.

 
Tekniikka kiinnostaa ja hakijoita riittää

Sähköalan esittelypiste.

Tekniikan kiinnostus näkyy ammattikorkeakouluissa hakijoiden ja sisäänpäässeiden määrässä. Pyry Vilkon kanssa samaan aikaan sähköllä aloittaneita opiskelijoita oli peräti 120. Konetekniikan alalla Lauri Sokuran kanssa aloittaneita oli 90. Pyry Vilkko kertoo, että sähkö- ja automaatiotekniikan opinnoissa on monia eri suuntautumisvaihtoehtoja, mitkä kannattaa huomioida.

– Toisena opiskeluvuotena voi suuntautua sähkövoimatekniikkaan, elektroniikkaan tai automaatiotekniikkaan.

Konetekniikan puolella Sokura kertoo, että suuntautumisvaihtoehtoja ovat kone- ja automaatiotekniikka, kone- ja tuotantotekniikka sekä konesuunnittelija. Hän arvioi, että oppilaitosten mielenkiintoiset opiskelijaprojektit ovat myös hyvä houkutin hakijoille. Sokura on mukana opiskelijoiden formulatiimissä.


Alexandra Maltusch, teksti ja kuvat