Hissiasentajaksi valmistuu puolessatoista vuodessa

3.4.2017

AEL:n hissiasentajan koulutuksella voi opiskella itselleen hissiasentajan ammattitutkinnon 1,5 vuodessa. Koulutus aloitettiin ensimmäistä kertaa syksyllä 2015 ja sen tavoitteena on saada hissialalle lisää työvoimaa sekä tehdä koulutuksesta käytännönläheistä.

Aikaisemmin hissialanyritykset kouluttivat hissiasentajansa itse, mutta AEL:n hissiasentajan koulutuksen avulla yritykset voivat keskittyä täysin omaan ydinliiketoimintaansa ja samalla alalle saadaan lisää työvoimaa. Koulutuksen voi suorittaa sekä henkilöstö- että omaehtoisena koulutuksena. Myös oppisopimuskoulutus on yksi mahdollisuus. Tutkinto on valtion tukema ammatillinen kokopäivätoiminen lisäkoulutus.

Tutkinto koostuu pakollisista ja valinnaisista osista, joissa molemmissa on valinnan varaa. Koulutus on pitkälti käytännönopetusta, työharjoittelua on yhteensä noin kymmenen kuukautta. Aluksi opiskelijat työskentelevät yhdessä vanhemman asentajan kanssa, mutta yksin työskentely aloitetaan jo aikaisessa vaiheessa.


Opiskelijoita on eri taustoista

25-vuotias Iiris Saarenketo päätyi koulutukseen osittain kiinnostuksesta ja osittain päähänpiston seurauksena. Saarenkedolla oli jo sähköalan perustutkinto suoritettuna, joten sähköön liittyvä koulutus kiinnosti. Myös käytännönläheisyys oli hänelle tärkeä kriteeri opiskelupaikan valinnassa.

– Olin aikaisemmin yrittänyt hakea kouluihin, sillä tuntui, että jotain pitäisi opiskella. Halusin jotain käytännönläheistä ja sähköön liittyvää. Minua ovat aina kiinnostaneet huoltotyöt ja hissiasentajan työt ovat melko lähellä sitä. Näin metro-lehdessä ilmoituksen AEL:n hissiasentajan koulutuksesta ja päätin hakea, ennen kiinteistöhuoltajan töitä tehnyt Saarenketo kertoo.

29-vuotias Sami Kurkinen on valmistunut painajaksi ammattikoulusta ja ollut vuosia töissä samassa painoalan yrityksessä. Kurkinen kuitenkin kyllästyi ainaisiin yt-neuvotteluihin ja päätti tehdä urallaan totaalisen täyskäännöksen hakemalla hissiasentajaksi. Hän on painoalan yrityksestä opintovapaalla maaliskuun loppuun saakka, jolloin edessä on valmistuminen.


Parasta työssä on vaihtelevuus

Saarenketo ja Kurkinen ovat yhtä mieltä siitä, että koulutuksessa ja hissiasentajan työssä parasta ovat käytännönläheisyys sekä vaihtelevuus.

– Jokainen päivä on erilainen, eikä päiviä oikein voi suunnitella. Paikat vaihtuvat ja työssä on tarpeeksi haasteita, he selvittävät.

Vaikeinta Saarenkedon mielestä ovat hissiviat.

– Välillä on vaikea keksiä missä vika on, kun hissejä on niin paljon erilaisia ja olen vielä niin tuore alalla. Onneksi aina voi kilauttaa kaverille, jos tarvitsee apua, Saarenketo sanoo.

Kurkinen mainitsee haasteeksi sen, ettei hänellä ole sähkötaustaa. Tästä johtuen sähkökuvien luku on välillä vaikeaa. Myös Kurkinen kiittää työkavereitaan siitä, että heiltä löytyy aina halua auttaa ja töissä on ihmisiä, joilta voi kysyä apua ja varmistaa, että tekee hommat oikein.


Töitä on tarjolla valmistumisen jälkeen

Saarenkedolla ja Kurkisella on hyvä tilanne työllistymisen suhteen. Molemmat tekevät jo nyt palkkatöitä samassa yrityksessä, jossa suorittavat työharjoittelua.

– Palkattomien työharjoittelujaksojen aikana harjoittelua on viitenä päivänä viikossa. Opetusjaksojen aikana koulupäiviä on viikossa kaksi tai kolme, loput päivät olen palkkatöissä, Saarenketo selvittää.

Myös Kurkinen on sopinut harjoittelupaikkansa kanssa, että jää sinne töihin valmistumisen jälkeenkin.

– Työtilanne tällä alalla on hyvä. Jos hoitaa hommansa hyvin, niin aina löytyy töitä. Itselle tämä oli hyppy tuntemattomaan ja olen todella tyytyväinen valintaani, Kurkinen iloitsee.