Hissiasentajille riittää töitä

16.8.2017

Haku palkalliseen KONE-teollisuusoppilaitoksen hissitekniikan koulutusohjelmaan on alkanut ja jatkuu aina lokakuun kuudenteen päivään asti. Hissiasentajan ammattitutkinnon saa taskuunsa kahdessa vuodessa ja töitä riittää varmasti.

Juuso Laakso25-vuotias hyvinkääläinen Juuso Laakso valmistui vuoden vaihteessa hissiasentajaksi KONE-teollisuusoppilaitoksesta ja on siitä lähtien työskennellyt hissien huolto, korjaus ja ihmisten pelastustehtävissä vikatilanteiden sattuessa.

— Tykkään työstäni kovasti. Jokainen työpäivä ja vikatilanne ovat erilaisia, kohteet vaihtuvat, eikä koskaan tiedä, mitä seuraavaksi tulee eteen. Se pitää työn mielenkiintoisena ja mielen virkeänä. Omaan työalueeseeni kuuluu useampi sata laitetta Kalliosta, Ruoholahdesta, Töölöstä ja Kampista. Yleensä työskentelen yksin, välillä tosin on isompia korjaustöitä tai vikatilanteita, joihin tarvitaan kaksi työntekijää, Laakso kertoo.

Hänen mukaansa töitä hissialalla riittää ja työntekijöistä on jopa pulaa. Lisäksi kansainväliset työtehtävät ovat mahdollisia, mikäli niitä haluaa. Etenkin laivoilla ja kaukaisissa maissa töitä on tarjolla enemmän kuin lähtijöitä.

— Jokainen opiskelijakaverini sai töitä KONEelta valmistumisen jälkeen. Osaaville tekijöille löytyy varmasti töitä, uskoo Laakso.

Koulutusohjelmaan haetaan hyviä tyyppejä

Hakuvaiheessa tulee toimittaa työ- ja koulutodistukset, mahdolliset todistukset armeijasta, ansioluettelo sekä avoinhakemus.

— Haemme koulutukseen hyviä, hyvään asiakaspalveluun pystyviä henkilöitä erilaisella kokemuksella. Haluamme hyvässä suhteessa vastavalmistuneita, jo muutaman vuoden työelämässä olleita sekä alan vaihtajia. Ajokortti on alalla välttämätön, lisäksi mahdollinen armeija olisi hyvä olla käytynä, selventää Seppo Mattlar, KONE-teollisuusoppilaitoksen rehtori.

Juuso Laakso ja Seppo Mattlar

— Opinnoissa parasta oli käytännönläheisyys, sillä itse opin parhaiten tekemällä. Lisäksi teoriaosuudet olivat hyödyllisiä ja kattavia, niiden jälkeen oli helppo lähteä kentälle, Laakso muistelee.

Hissiasentajakoulutus on Suomessa harvinaista, KONEen lisäksi sitä tarjoaa vain AEL. Muutoin yritykset kouluttavat omat asentajansa.

— Olemme siitä harvinainen koulu, että maksamme opiskelijoillemme palkkaa. Alkupalkka on kahdeksan euroa tunnilta ja se nousee opintomenestyksen ja työharjoittelukokemuksen myötä. Lisäksi opiskelijat kuuluvat työterveyshuollon piiriin, Mattlar kertoo.

Haku on käynnissä lokakuun alkuun

Pääsykokeeseen kutsutaan hakijoiden joukosta 40-45 henkilöä ja noin 20 heistä valitaan koulutusohjelmaan. Pääsykokeessa on kirjallinen koe, pari käytännön tehtävää, haastattelu sekä työn fyysisyyden takia kuntotesti. Opinnot alkavat tammikuussa 2018.

Koulutusohjelmaan voi hakea kuka tahansa täysi-ikäinen, kunhan sähköasentajan tutkinto on joko suoritettuna tai valmistuminen on lähellä. Opetus tapahtuu suomeksi, joten myös suomenkielentaito kuuluu hakukriteereihin.

— Hakuaikaa on lokakuun kuudenteen päivään asti. Yksipäiväinen pääsykoe järjestetään marraskuussa ja tulokset selviävät samalla viikolla. Pääsykokeen haastattelulla on suuri merkitys, Mattlar kertoo.

Lisätietoja koulutusohjelmasta löydät täältä

Iida Salmivesi, teksti ja kuvat