Mekatroniikan sirkus esitteli teollista internetiä

7.4.2017

Aalto-yliopiston teollisen internetin kampuksella järjestettiin 6.4.2017 Mekatroniikan sirkus, jossa opiskelijat esittelivät konetekniikan projektikurssilla tekemiään töitä esimerkiksi lähikoulujen yläkoululaisille.

Kaikkia opiskelijoiden projekteja yhdistää teollinen internet. Eräs ryhmä oli rakentanut automaattisen soppatykin, joka keittää ja jakaa ruokaa asiakkaille, korvaten ihmisen ruoan jakelijana. Esillä oli myös pienen mittakaavan bioreaktori kolmiulotteisen solurakenteen kasvattamista varten.

Mekatroniikan opiskelija Lauri Toivonen on mukana rakentamassa GSM-pohjaista puhelintunnistautumista nosturille. 

– Olemme tutkineet, mikä olisi hyvä tunnistautumisjärjestelmä nostureihin. Nykyään niissä on käytössä pin-koodi, mutta se ei ole kovinkaan turvallinen, eikä sitä voida yksilöidä. Yksilöinnin tavoitteena on muun muassa saada asianmukainen koulutus niille nostajille, jotka nostavat esimerkiksi hyvin raskaita kuormia, Toivonen kertoo.

Eräs ryhmä rakensi projektinsa lineaarimoottorin ympärille.

– Rakensimme laitteen, jonne heitetään kolikoita ja lineaarimoottorin tehtävänä on napata ennalta tuntematonta reittiä putoava kolikko. Projekti tutki lineaarimoottorin suorituskykyä ja tavoitteena oli selvittää, onko moottori nopeampi kuin putoava kolikko, konetekniikan maisteriopiskelija Janne Huotari selventää.

Niin ikään konetekniikan maisteriopiskelija Eetu Peltoluhta esitteli ryhmänsä projektityön, kosteutta mittaavan dronen. Järjestelmälle on käyttöä muun muassa ihmisille epäsuotuisissa mittauskohteissa.

– Rakensimme pintamaan kosteusmittauksiin tarkoitetun laitteen. Tämä on lineaariaktuaattori, jonka päässä on kosteussensori. Tarkoituksena on, että drone lentää kosteusmittauskohteeseen ja etäisyysanturi tunnistaa riittävän etäisyyden. Tämän jälkeen mekanismi käynnistyy ja tunkeutuu pintamaahan suorittaakseen kosteusmittauksen. Tällä hetkellä laitetta on vielä ohjattava, mutta automatisoinnin toteuttaminen on yksinkertainen toimenpide, Peltoluhta kiteyttää.

Sähkötekniikan korkeakoululla on niin ikään käynnissä mekatroniikan ja teollisen internetin projektikurssi maisteriopiskelijoille ja heidän projektityönsä esitellään loppugaalassa toukokuun puolessa välissä. Tapahtumaan on vapaa pääsy.