Taitaja-kilpailujen voittoon sähköasennussarjassa nousi William Rautakoski

19.5.2017

Taitajakilpailut järjestettiin 15.-18.5.2017 Helsingin messukeskuksessa. Mestaruuksista taisteltiin noin 50 lajissa ja kilpailijoita oli yhteensä yli 500. Sähköasennusarja oli tänäkin vuonna tiukka, kulta- ja pronssimitalistin välillä oli vajaat kaksi pistettä.

Sähköasennussarjan kulta-, hopea- ja pronssimitalistit William Rautakoski, Pekka Turta ja Valtteri Mustonen

Pornaisista kotoisin oleva Keudan ammattiopiston opiskelija 19-vuotias William Rautakoski ylsi sähköasennussarjan voittoon vajaan puolentoista pisteen turvin. Yhteensä pisteitä finaalissa jaettiin 100. Rautakoski lähti mukaan kilpailuun opettajien kannustamana.

– Lähdin jo viime vuonna yrittämään, mutta jäin viidenneksi. Tänä vuonna itsellä ei olisi ollut niin suurta motivaatiota lähteä mukaan, mutta opettajat kannustivat lähtemään. Onhan tämä aika iso juttu. En kuitenkaan usko osallistuvani Euroskills-kisoihin, Rautakoski kertoo.

Finalisteja oli yhteensä kahdeksan ja finaali koostui kolmesta tehtävämoduulista. Ensimmäisen päivän aiheena oli kiinteistöjen sähköasennus, toisen päivän aiheena oli teollisuuden sähköasennus ja taajuusmuuttajakäyttö ja viimeisen päivän moduuli koostui tietojärjestelmien rakennusosiosta. Ensimmäisenä ja toisena kilpailupäivänä aikaa tehtävien suorittamiseen oli kahdeksan tuntia ja kolmantena päivänä neljä.

– Saimme etukäteen alustavan tehtävänannon ja harjoittelin sen avulla. Mielestäni semifinaali oli finaalia haastavampi, sillä siellä oli joitakin komponentteja, joita en ollut aikaisemmin nähnyt, Rautakoski kertaa.

Vaikeinta oli välttää huolimattomuusvirheet

Toiseksi tullut Lietolainen 18-vuotias Pekka Turta on samaa mieltä Rautakosken kanssa siitä, että semifinaali oli finaalia haastavampi ennalta tuntemattomien komponenttien vuoksi.

sähköala_taitaja2.jpg

– Finaalissa vaikeinta oli huolimattomuusvirheiltä välttyminen, Turta kiteytti.

Pronssi- ja hopeamitalin väliin jäi vain 0,36 pistettä. Pronssimitali meni tällä kertaa Keravalle, 17-vuotiaalle Valtteri Mustoselle. Mustosen mukaan vaikeinta oli keskittyä samalla kun ihmiset ja tuomarivat koko ajan katsoivat.

Myös Turta ja Mustonen osallistuivat kilpailuun opettajien kannustamina.

– Opettaja pyysi minua lähtemään mukaan ja päätin ihan mielenkiinnosta lähteä katsomaan, millaista täällä on, Mustonen sanoo.

Hyvät palkinnot

Pojat saavat kukkien ja mitalien lisäksi palkinnoiksi toistaiseksi tuntemattomat rahasummat. Lisäksi Rautakoski saa käyttöönsä neljäksi päiväksi BWM:n. Rautakoskella on heinäkuussa edessä armeija, mutta sitä ennen hän aikoo tehdä alkukesän töitä.

– Meidän koulun ammattimies pyysi minua kesätöihin. Olen töissä siihen asti, että armeija alkaa heinäkuussa, Rautakoski kertoo lähitulevaisuuden suunnitelmistaan.