Taitaja2019-kisoissa käytiin tiukkaa kilpailua

4.6.2019

Toukokuussa järjestettiin Joensuu-areenalla ja viereisessä jäähallissa Taitaja2019-tapahtuma, jossa useiden eri ammattialojen opiskelijat pääsivät kilpailemaan omilla aloillaan. Sähkösarjan voittajaksi nousi joulukuussa 2018 Keudasta valmistunut Pyry Savinen kolmen pisteen erolla hopeasijaan

Vuosittain järjestettävässä, alle 21-vuotiaiden ammattiin opiskelevien, Taitaja-tapahtumassa ammattitaidon SM-tittelistä kisasi tänä vuonna yli 400 kilpailijaa 43 eri lajissa. Toukokuun puolivälissä pidetyn kilpailun kokonaisjärjestelijä oli Riveria, ja taustaorganisaationa toimii Skills Finland ry. Osassa kilpailulajeista nähtiin myös kansainvälisiä kilpailijoita sekä lukio- ja ammattikorkeakouluopiskelijoita. Taitaja-tapahtuma järjestettiin 30. kerran.

Voittajasta oli kolmen pisteen ero hopeamitalistiin, mutta siitä seuraavat neljä kilpailijaa sijoittuivat kaikki seuraavan kolmen pisteen sisälle.

Kotiautomaatiota ja voimavirtaa

Tänä vuonna tapahtuman päätehtävänä oli toimistotilan valaistus, jonka ohjaus toteutettiin ABB:n Free@Home-kotiautomaatiojärjestelmällä. Toisena tehtävänä oli ulkovalaistuksen ja maakaapelin asennus.

Lappia-ammattiopistosta vuodenvaihteessa valmistunut hopeamitalisti Arttu Koiviston mielestä kilpailun taso oli kova ja hän sanoi, että ”aikaa tehtäviin oli varattu todella vähän”.

”Mielestäni tänä vuonna oli paljon erilaisia elementtejä tehtävissä, ja kaikilla oli melkein samat lähtökohdat” Pyry Savinen kertoi.

Hän muisteli, että kisoissa onnistuttiin paremmin kuin vuonna 2018, jolloin tehtävät olivat haastavia joillekin kilpailijoille ja helppoja toisille. Kaikki kilpailijat eivät saaneet tehtäviään valmiiksi.

”Kilpailu oli tiukkaa mutta oikeudenmukaista”, Savinen totesi.

Pronssimitalisti ja Etelä-Savon ammattiopistosta vastavalmistunut Niko Hällback oli samaa mieltä.

”Free@home on kuitenkin suhteellisen uusi järjestelmä, ja sitä ei ole hirveästi tullut työmailla vielä vastaan”, hän kertoi.

Hällback lisäsi, että kyseistä järjestelmää opetettiin kuitenkin hieman koulussa.

Hällbackin ja Savisen mukaan tehtävistä paljastui muutamia ongelmia, ja ensimmäisenä päivänä kilpailijat eivät ehtineet kunnolla aloittamaan kisaa.

”Tehtävien suunnittelussa oli muutama ajattelemattomuusvirhe”, Savinen sanoi.

Tuomarit arvostivat turvallisuutta

Arvioinnissa katsottiin työn laatua, ulkonäköä ja sitä, että oliko kaikki mitat piirustuksien mukaiset. Sen lisäksi tuomarit pitivät työturvallisuutta hyvin tärkeänä.

”Tuomarit seurasivat tarkasti työtapaa, varsinkin sitä, miten ergonomisesti asentaja osasi suorittaa työtään”, Savinen kertoi.

”Taitajakisoissa on tärkeää, että työtä tehdään huolellisesti ja turvallisesti eikä keskitytä pelkästään lopputuotteeseen”, hän lisäsi.

  

Hyvää julkisuutta sähköalalle

Opettajat ovat kisojen jälkeen houkutelleet osallistujia ensi vuonna järjestettäviin Euroskills-kilpailuihin. Hällback kertoi, että päätöstä hän ei ole vielä tehnyt, mutta että siihen osallistuminen kiinnostaa häntä.

”Taitajakisat olivat hieno kokemus kaiken kaikkiaan”, Niko Hällback totesi.

Pyry Savinen oli toista kertaa mukana kisoissa, ja hän mielestään julkisuus tekee hyvää sähköalalle ja on hienoa, että sähköasentajan arki saa näkyvyyttä.

”Harvemmin ihmiset alan ulkopuolelta tietävät, mitä sähköasentaja tekee työssään.”

Sähköasennuksen lajivastaavina toimi Riverian sähköalojen koulutuspäällikkö Juha Liiten ja opettaja Timo Sallanne.

Ensi vuonna kisat järjestetään Jyväskylässä.