Aurinkoa ja aaltoja Portugalissa

29.9.2016

Pääsin työntäyteisen kesän päätteeksi pitämään kesälomani näin syyskuussa ja lähdin kaverini kanssa puoleksitoista viikoksi Portugaliin. Reissun ohjelmassa oli treenata surffaamista, nauttia auringosta ja käydä moikkaamassa samaan aikaan samoissa maisemissa surffireissulla olleita tuttuja.

Ajelimme suuren osan reissusta vuokra-autolla, ja ympäri Portugalia autoillessa en voinut olla pistämättä merkille, kuinka yleinen näky tuulivoimalat ja aurinkopaneelit olivat Portugalissa. Reissumme aikana rannikolla tuuli jatkuvasti ja aurinko paistoi päivittäin täydeltä taivaalta, joten sääolosuhteet olivat optimaaliset niin uusiutuvan energian tuotannolle kuin surffilomallekin.

Suomessa vielä toistaiseksi harvemmin törmää aurinkopaneeleihin ja tuulivoimaloihin, mutta saan ihmetellä niitä vielä pitkään reissusta kotiin palattuanikin, sillä aiheeseen tutustuminen jatkuu luentoslaidien ja projektitöiden parissa syksyn kursseilla. Toistaiseksi kouluhommat on saanut hoidettua kokoaikaisen työn ohessa kohtuullisen hyvin, vaikka se melko paljon suunnittelua ja kompromisseja vaatiikin.