Työmaalta kouluun vai koulusta työmaalle?

20.10.2017

Viime aikoina on ollut tapetilla vuoden 2018 alussa tulevat ammatillisen koulutuksen uudistukset. Lyhykäisyydessään uudistetaan kaikki tutkinnot näyttöihin perustuviksi ja lisätään työssä tapahtuvaa opetusta.

Sähköurakoitsijat ovat sitä mieltä, että ensimmäisen vuoden opiskelijoilla ei välttämättä olisi asiaa työmaalle. Relevantti ongelma, sillä lähtökohtaisesti työmaalla on aina kiire eikä perusteista lähtien opastamiseen välttämättä ole aikaa.

Omalla kohdalla koulun asennuskopeissa syntyi hyvä peruskäsitys asentamisesta ja sitä oli helppo lähteä soveltamaan isommassa mittakaavassa. Samoin teoriapainotteinen ensimmäinen vuosi palveli kokonaiskuvan syntymistä. En väitä, että vanha malli on ehdottomasti paras, mutta lähiopetus, rutiini ja pilkun asianmukainen viilaaminen varmistaisi, että sähkärillä on tieto työmaalle lähtiessä miten hommat tulisi hoitaa.

Oma kokemus työmaista nimittäin on se, että aikataulut paukkuu ja ammattiasentajat juoksevat urakkapalkkion määrittelemällä vauhdilla. Yleisin lausahdus ammattilaisen suusta olikin “näin ei saisi sitten oikeasti tehdä”.

Hyvät asennustavat on suhteellinen käsitys, mutta jokainen päätelköön itse.

Alexa