Työttömyys johdatti sähköalalle

18.12.2017

51-vuotias Kuusankoskelainen Pekka Karhunen opiskelee automaatio- ja sähköasentajaksi Kouvolan seudun ammattiopistossa (KSAO). Hän päätti opiskella itselleen uuden ammatin työttömyyden seurauksena.

Pekka Karhunen. Kuva Jari Niinimäki

Pekka Karhunen aloitti tammikuussa automaatioasentajan opinnot KSAO:n aikuisopistossa. Koulutus kestää kaksi vuotta, mutta Karhunen aikoo opiskella automaatioasentajan lisäksi sähköasentajaksi, jolloin valmistuminen saattaa siirtyä puolella vuodella eteenpäin.

– Koulutus on kaksivuotinen, mutta valmistumisajankohta riippuu paljon omasta aktiivisuudesta. Haluan myös sähköasentajan tutkinnon, joten voi olla, etten valmistu ihan kahdessa vuodessa. Opiskelu on täyspäiväistä, tosin ammatillisen koulutuksen säästöt näkyvät. Etäopiskelua on kaksi päivää viikossa, hän kertoo.

Koulutus sisältää kaksi pitkää työharjoittelua, joista ensimmäinen aloitetaan ensimmäisenä opiskeluvuonna. Työharjoittelut ovat palkattomia.

– Suoritan toisen työharjoitteluni Italiassa. Koulu on järjestänyt harjoittelupaikan ja lisäksi lentoliput sekä ruokaraha kuuluvat ulkomaanharjoittelun etuihin. Ulkomailla suoritettavat opinnot saavat muun muassa EU-rahoitusta, Karhunen kertoo.


Sähköä tarvitaan aina

Karhunen päätti opiskella sähkö- ja automaatioasentajaksi, sillä niillä aloilla riittää töitä ja osaajia tarvitaan.

– Haluan edelleen työllistyä, joten ainut vaihtoehto oli opiskella uusi ammatti. Päätin alkaa opiskella automaatio- ja sähköasennusta, sillä niillä aloilla eivät työt lopu kesken ja etenkin automaatioalan osaajia tarvitaan jatkuvasti lisää. Lisäksi suuret ikäluokat eläköityvät eikä vanhoilla teollisuuden aloilla ole enää töitä tarjolla kuten ennen. Kouvola valikoitui opiskelupaikaksi, sillä se on kotiani lähellä.

Opinoissa Karhusen mielestä parasta on monipuolisuus ja käytännönläheisyys.

– Opinnot ovat riittävän haasteellisia, mutta mikään ei ole ollut ylitsepääsemättömän vaikeaa. Jotkut asiat vain vaativat enemmän paneutumista. Koulussa ei ole koskaan yksitoikkoista ja meillä on todella hyvä porukka. Vaikka ikähaitari opiskelijoiden välillä on 21-51 vuotta, niin tulemme hyvin keskenämme toimeen. Aikuiskoulutuksessa saa tarpeeksi vastuuta ja työskennellä itsenäisesti, mutta tarvittaessa on apuakin saatavilla, hän sanoo.


Työttömyys ei lannista

Karhunen päätti opiskella itselleen uuden ammatin pitkän työttömyysjakson seurauksena. Hänellä on jo entuudestaan tietoliikennetekniikan tutkinto ja bioenergia-alan opistotason koulutus. Ennen työttömyyttään Karhunen työskenteli 12 vuotta ICT-asiantuntijana.

– Minulla on jo monipuolista ja laaja-alaista ammatillista osaamista. Työelämän pelisäännöt ja työhön motivoituminen sekä sitoutuminen eivät ole esteenä, hän toteaa.

Karhunen kuvailee siirtymävaihetta takaisin koulun penkille helpoksi, sillä hänelle on ollut itsestään selvää opiskella ja kehittää itseään jollain tavoin koko työttömyyden ajan.

 

 

Pekka Karhusen kotisivut