Opiskelijoilta vaadittava osaaminen

Työturvallisuuskortti:

Työturvallisuuskorttikoulutus antaa perustiedot työympäristön vaaroista ja työsuojelusta yhteisellä työpaikalla. Se on kehitetty työpaikkojen työturvallisuuden parantamiseksi, ja työnantaja useimmiten vaatii harjoittelijaltakin työturvallisuuskortin, jonka saa suorittamalla työturvallisuuskoulutuksen hyväksytysti. Kortti on voimassa viisi vuotta.

Suorittamalla hyväksytysti SFS 6002 -standardin mukaisen koulutuksen opiskelija saa itselleen sähkötyöturvallisuuskortin.Sähkötyöturvallisuuskortti:

Sähkötyöturvallisuuskortti myönnetään henkilölle, joka on suorittanut ammattilaiselle tarkoitetun täydellisen sähkötyöturvallisuuskoulutuksen. Korttia edellytetään kaikilta sähkötöiden parissa työskenteleviltä. Kortin saaminen edellyttää sähkötyöturvallisuusstandardin SFS 6002 tuntemista. Kortti on voimassa viisi vuotta.

Opiskelijan sähkötyöturvallisuuskortti:

Opiskelijalle voidaan myöntää opiskelijan sähkötyöturvallisuuskortti. Kortin voi myöntää SETI oy:n auktorisoima sähkötyöturvallisuuskouluttaja. Kortti voidaan myöntää opintonsa aloittavalle henkilölle, joka on suorittanut SETI oy:n tuottamalla aineistolla opiskelijoille tarkoitetun sähkötyöturvallisuuskoulutuksen. Kortti on voimassa kolme vuotta.

Tulityökortti:Tulityökoulutus. Kuva Mikko Arvinen

Perusopetukseen sisältyvien kuumailmapuhaltimen käytön hallinta ja metallitöiden takia tulityökoulutus on myös välttämätön. Tulitöiden tekeminen tilapäisissä tulityöpisteissä edellyttää, että tekijällä on voimassa oleva tulityökoulutus. Tulitöitä ohjaavalla henkilöillä tulee myös olla voimassa oleva tulityökoulutus, vaikka ohjaus tapahtuisi kiinteissä tulityöpisteissä. Tulityökortti on voimassa viisi vuotta.

Ensiapukortti:

Sähkötöiden tekeminen oppilaitoksen sähkölaboratorioissa ja – työsaleissa edellyttää ensiapukoulutusta, sähkön vaaroihin ja tapaturmiin perehtymistä sekä toimintaohjeiden tuntemista tapaturmien sattuessa.


Lisätietoa sähkötyöturvallisuudesta ammatillisessa koulutuksessa löytyy Sähköinfon julkaisemasta oppaasta.

Voit katsoa videon myös Youtubesta.

STULin 2. asteen oppilaitosryhmä ja STEK yhteistyössä Tampereen seudun ammattiopiston kanssa ovat laatineet yllä olevan videon. Videossa esitellään eri työympäristöjen sähkötyöturvallisuuteen liittyviä huomioita.