Työkaluja kehitetään käyttäjien palautteen perusteella

6.10.2020

Tukut keräävät asiakkailta suoraa palautetta myymistään työkaluista. Kerätty tieto viedään eteenpäin tuotekehitykseen.

BizLinen ruuvimeisseleiden kahvoja on ohennettu ja niistä on tehty hieman pehmeämpiä asentajilta saadun palautteen perusteella. Myös suojaeriste on integroitu meisselin kärkeen. Rexel Finland oy:n BizLine-brändin myyntiedustaja Timi Welanderin mukaan parannukset ovat lisänneet huomattavasti tuotteiden suosiota. Tuotteita kehitetään ja päivitetään jatkuvasti kentältä tulevan palautteen perusteella.

– Olemme iso organisaatio, joten muutokset eivät tietenkään tapahdu päivässä, mutta kun dataa on kerätty tarpeeksi, niin saadaan kehitystä, Welander sanoo.

BizLinen käsityökaluilla on ikuinen takuu.

– Jos asentajalla lohkeaa talttapääruuvimeisselistä pieni pala, niin pidämme sitä valmistusvirheenämme. Asentaja tuo sen tänne myymälään ja hän voi päittäin vaihtaa tuotteen uuteen, sanoo Welander.

Vääntömomentit pitää muistaa

Raija Helin. Kuva Antero Vuorilehto.

Saksalaisia Wiha-käsityökaluja maahantuovan Wiha Finland oy:n aluejohtaja Raija Helinin mukaan sähkötöissä käytettävät työvälineet vaikuttavat suoraan niin työturvallisuuteen, materiaalivahinkojen välttämiseen kuin tietenkin työergonomiaankin.

Materiaalivahinkojen välttämisestä on kyse, kun esimerkiksi johdonsuojakatkaisijoiden ruuveissa on suositusmomentti, joka on yleensä kolmen Nm:n luokkaa. Jos ruuvin kiristäminen jää alle tämän, tulee löysä liitos, tai jos se menee yli, on riski, että johdin menee poikki.

– Asentaja ei useinkaan tee töitä momenttivääntimellä, vaan hän kiristää ruuvit käsituntumalla, toteaa Helin.

Tämän pulman ratkaisemiseksi Wiha on kehittänyt momenttivääntimiä ruuvimeisseleihin, niin kiinteitä kuin säädettäviä sellaisia.

– Pääsääntöisesti olemme keskittyneet sisätyökaluihin, joten momentit pyörivät siinä 0–5 Nm:in alueella, Helin kertoo.

Käsimomentteja löytyy valikoimasta kuitenkin 25 Nm:iin saakka sähkötyökaluissa. Momenttipää meisselissä varmistaa sen, että ruuvit ovat juuri oikein kiristettyjä. Momenttimeisselin käyttö parantaa myös työergonomiaa, sillä asentajan ei tarvitse turhaan kiristää liikaa ja tehdä haitallisia ranneliikkeitä. Aloitteleville asentajille momenttipäät tuovat myös käsituntumaa siitä, mikä liitosten oikea kireys on.

Sähköavusteinen meisseli ei ole ruuvinväännin

Wihan valikoimasta löytyy myös sähköavusteisia meisseleitä. Sähköavusteisessa meisselissä ei ole samoja ongelmia, joita on akkukoneissa, kuten sitä, että nopeus ja voima eivät ole käsin hallittavissa. Apu tulee kuitenkin siitä, että esimerkiksi pistorasian kannen kiristämisessä ei yleensä tarvita paljon enempää kuin 0,4 Nm:n vääntömomentti, ja tämä säätö on valmiina meisselissä.

– Meisseliin voi myös kytkeä esimerkiksi kahden Nm:in momenttipään, jolloin asentaja voi sähköavusteisesti kiristää ruuvin yhteen Nm:iin ja sen jälkeen käsivoimalla, räikkäavusteisesti jatkaa kahteen. Uskon, että momenttimeisselit ja ehkä jopa akkukäyttöisetkin meisselit tulevat yleistymään työmailla sitten, kun vakuutusyhtiöt rupeavat vaatimaan, että sähköiset liitokset on kiristetty tiettyyn momenttiin, Helin sanoo.

Wihan momenttimeisselin kalibroinnin voi testata yhtiön pikatestauslaitteella. Ammattikäyttöön tehty momenttimeisseli kestää työkäytössä muutaman vuoden, minkä jälkeen kannattaa ostaa uusi.
   

Kevyet työkalut rasittavat vähemmän kättä

Roope Makkonen. Kuva Antero Vuorilehto.

Onninen oy on tuonut ergonomianäkökulmaa silmällä pitäen markkinoille sähköasentajille tarkoitetun työkalupaketin, jossa on kaksi kevyttä sähkötyökalua, voimakas ruuvinväännin ja iskuporakone, jossa on myös piikkaustoiminto.

Onnisen sähkötarvikemyyjä Roope Makkonen muistuttaa, että kevyemmät porat ja muut työkalut eivät kuormita yhtä paljon rannetta ja käsivartta kuin painavammat.

– Ideana paketissa on se, että se on kevyt, mutta siitä löytyy myös voimaa, jopa ruuvinvääntimellä voi porata betoniin, Makkonen kertoo.

Paketti on tarkoitettu etenkin kaapelihyllyjen ja -kourujen asentajille, jotka joutuvat oleskelemaan pitkiä aikoja tikkaiden päällä ja kantavat painavaa porakonetta kädessään. Tämä voi pitkän päälle olla jopa haitallista, jos ei pelkästään väsyttävää asentajalle.