Niemen romukauppa on kierrättänyt sähköromua jo 70 vuotta

4.2.2020

Sähköromun ja värimetallien kierrätykseen erikoistunut Niemen Romukauppa täytti 3. helmikuuta 70 vuotta.

Niemen Romukaupan toiminta käynnistyi Helsingin Malmilla vuonna 1950, mistä muutettiin kymmenisen vuotta myöhemmin Malmin lentokentän kupeessa olevalle Tattarisuon teollisuusalueelle. Nykyisin Fortumin Fincumet oy:n omistamalla yrityksellä on toimipisteet Helsingin lisäksi myös Jyväskylässä ja Turussa.

Puhtaista värimetalleista maksetaan päivän markkinahinta.

Yrityksen Fincumet express -hankintapihoista vastaavan päällikön Jarkko Kannisen mukaan varsinkin kaapelit kannattaa lajitella jo työmailla erilleen muusta romusta. Jos sekalaisesta sähköromusta maksetaan kaksikymmentä senttiä kilo, saa erilleen lajitelluista kaapeleista reilun euron per kilo.

– Jos kaapelin kuorii, maksetaan kuparista jo reilut neljä euroa kilo päivän markkinahinnasta riippuen. Kaapeleiden kuoriminen menee hyvänä harrastuksena, mutta peruslajittelulla pääsee ihan tuntipalkalle, Kanninen sanoo.

Sähköromun kilohinta luokitellaan pääpiirteissään romun kupari- tai alumiinipitoisuuden mukaan. Esimerkiksi muuntajien, alumiinikuparikennojen ja sähkömoottoreiden kierrätyshinnan arviointi voi olla joskus hieman vaikeaa, sillä arvokkaamman kuparin määrää ei pysty aina arvioimaan tarkasti vaikeasti rikottavien rakenteiden sisältä. Näin kuparin tarkka määrä saattaa varmistua vasta Fincumetin Ikaalisten metallijalostamolla, missä romu murskataan ja sulatetaan uusiometalleiksi.

Myös telekaapelit ovat rahan arvoista kierrätystavaraa.

Myös telekaapelit ja esimerkiksi lyijyakut ovat rahan arvoista kierrätystavaraa. Myös peltiromu kannattaa tuoda kierrätykseen, vaikka siitä ei pienissä erissä paljon maksetakaan.

– Jos peltiromut tuo tänne kierrätettäväksi samalla kuin kaapelitkin, niin ainakin se on jätelavalta ja kaatopaikkamaksusta pois, Kanninen sanoo.

Suuremmat erät voidaan noutaa sopimuksen mukaan myös työmailta.