Carunan Lataustaivas esittelee vaihtoehtoja

23.6.2020

Verkkoyhtiö Caruna on rakentanut Espoon pääkonttorinsa parkkipaikalle 40 sähköautojen latauspistettä puoliksi julkiseen käyttöön.

Päivisin parkkipaikat ovat yrityksen työntekijöiden käytössä, mutta iltaisin ja viikonloppuisin kaikki ladattavien ajoneuvojen haltijat voivat pysäköidä latausmaksun hinnalla muutaman sadan metrin päässä Leppävaaran juna-asemalta sijaitsevalle pysäköintialueelle ja tutustua samalla eri teho- ja hintaluokkien latauspistemalleihin.

Lataustaivas.

Lataustaivaaksi nimetyllä alueella on alkuvaiheessa Etrelin ja Satmaticin valmistamia latauslaitteita, joiden teho vaihtelee 1,8 kilowatista yhteentoista kilowattiin. Tämän vuoden aikana Lataustaivaaseen lisätään vielä myös e-Chargien ja Enston laitteita.

Suurin osa latauspisteistä on varustettu Type 2 -pistokkeilla, mutta osassa Satmaticin valmistamista latauspisteistä on sähköautojen latauskäyttöön suunnitellut, pitkäaikaisen kuormituksen kestävät "supersuko-" eli high load -pistorasiat.

– Tämä toimii myös meidän omana testikenttänämme Virtane-palvelumme kautta toimitettaville laitteille, Carunan innovaatiohankepäällikkö Sebastian Ahlnäs kertoo.

Carunan sähköautojen latauspalvelu Virtane on tarjolla kaikille yhtiön asiakkaille. Asiakkaat voivat valita haluamansa latauslaitteen yli kymmenestä vaihtoehdosta, minkä jälkeen Virtane-palvelun kumppani toimittaa latauspisteen avaimet käteen -periaatteella asiakkaalle yhdessä alueellisten urakoitsijakumppaneidensa kanssa.

Lataustaivaan latauspisteet ovat Caverionin asentamia. Alueen 18 tehokkainta 11 kW latauspistettä on liitetty älykkääseen kuormanohjaukseen. Latauskeskuksessa on useita 3 x 16 ampeerin ryhmiä.

– Olisimme voineet hankkia tänne myös 22 kilowatin latauspisteitä, mutta vielä tällä hetkellä aika harvan auton laturit ottavat vastaan 22 kW tehon. Esimerkiksi minun Tesla 3:n suurin latausteho AC-sähköllä on 11 kilowattia. Tehokkain 3 x 32 ampeerin lataus vaatisi myös aika järeän kaapeloinnin, Ahlnäs kertoo.

Lataus aloitetaan kännykällä tamperelaisen IGL-Technologies oy:n kehittämällä eParking-sovelluksella. Latauksen hinta on kymmenen senttiä kilowattitunnilta.

    

Lataustaivaan esittely Carunan sivuilla