Sähköpyörä esillä Jyväskylän messuilla

15.3.1996

Sähkömaailma-lehti kertoi maaliskuussa 1996 Jyvyskylän sähkömesuilla esitellystä sähköpolkupyörästä.

Ehkä Suomen ensimmäinen sähköpolkupyörä

Jyväskylän sähkömessuilla kävijöitä hämmästytti polkupyöräilijä, joka viiletti edestakaisin pitkin messukeskuksen käytäviä. Kaikki eivät ehkä huomanneet, ettei pyörän selässä istunut pyöräilijä juuri käyttänyt polkimia – mutta vauhtia riitti silti.

Vähitellen itse kullekin valkeni, että menossa oli mielenkiintoisen uutuuden – sähköpyörän – näytösajelu.

Kyseessä on aivan normaali polkupyörä, joka on varustettu 36 voltin tasavirtamoottorilla. Tehoa löytyy 190 W:n verran. Moottoria pyörittää 4 Ah NiCa -akku. Sähkömoottoriratkaisun ensisijaisena tehtävänä on helpottaa polkemista esimerkiksi ylämäissä ja vastatuulessa. Pyörän toimintasäde on noin 20 kilometriä käytettäessä pelkästään sähkömoottoria ja noin 30 - 40 kilometriä käytettäessä sitä vain apumoottorina.

Pyörän huippunopeus sähkömoottoria käytettäessä on 20 km/h. Akku ja moottori lisäävät pyörän kokonaispainoa kahdeksalla kilolla.

– Tämä ympäristöystävällinen citypyörä on ruotsalaisen polkupyörätehtaan tuotekehityksen tulos, johon on sovellettu uusinta sähkötekniikkaa, kertoi uutuutta Suomessa edustavan Toba Trading Oy:n toimitusjohtaja Juha C. Christensen.

Hän uskoo sähköpyörän herättävän suurta kiinnostusta jo tämän kevään pyöräsesongin alkaessa. Kulkuneuvon omistajaksi pääsee 7 000 markalla.


Juttu on julkaistu Sähkömaailma-lehden numerossa 3/1996.