Langaton vesimittari on sähkömiehen heiniä

20.11.2014

Veden lutraamisen kalleuden huomaa aina laskunmaksupäivänä. Euroja voi kuitenkin taloyhtiössäkin säästää langattoman vesimittarin avulla. Jo se, että mitataan, säästää selvitysten mukaan 15–20 prosenttia. Langattoman mittarin avulla tarkat kulutuslukemat saa huoneistokohtaisesti, mikä motivoi säästämään vielä enemmän.

Vesi oli 1970-luvun öljykriiseihin asti lämpimänäkin pitkään niin edullista, ettei sen kuluttamiseen kiinnitetty taloyhtiöissä juurikaan huomiota. Sitten seurasi kylpyammeiden poistobuumi, millä pyrittiin lämpimän veden kulutuksen rankkaan leikkaamiseen. Veden kulutuksen mittaustekniikka on kehittynyt hitaammin, ja viime aikoina on päästy tilanteeseen, jossa huoneistokohtainen kulutusmittaus on teknis-taloudellisesti järkevää.

Uusin askel vedenkulutuksen seurannassa on kulutuksen langaton mittaus. Turkulainen Humaliston Sähkö asensi tähän käytettäviä mittareita aiemmin pääasiassa teollisuuskohteisiin, mutta viime vuosina laitteet ovat löytäneet tiensä myös taloyhtiöpuolelle.

– Voi tuntua oudolta, että me sähkömiehinä olemme tekemisissä vesimittausten kanssa, mutta juju onkin näissä langattomuus. Vesimittarin asennus kuuluu toki edelleen putkimiehen hommiin, me saamme mittarin toimimaan myös langattomasti netin kautta, Humaliston Sähkön toimitusjohtaja Kimmo Hallamaa kertoo.

Humaliston Sähkö on asentanut langattomia vesimittareita joihinkin kymmeniin taloyhtiöihin eri puolilla Etelä-Suomea. Vedenkulutuksen langattomaan seurantaan siirrytään usein putkiremontin yhteydessä.

– Meidän osuutemme valmistuu tällöin useassa vaiheessa. Kun kohde on valmis, taloyhtiön asukkaat pääsevät seuraamaan oman asuntonsa vedenkulutusta langattomasti netin kautta. Tämä onnistuu käyttöönottamamme pilvipalvelun ansiosta, Hallamaa kertoo.


Tarkkuus riittää laskutukseen

Etäluettava vesimittariSiemensin kehittämä vedenmittausjärjestelmä toimii sekä perinteisenä mekaanisena että langattomana sähköisenä mittarina. Kimmo Hallamaa korostaa sen seikan tärkeyttä, että mittarin tarkkuuden on riitettävä perusteeksi vedenkulutuksen laskutukselle.

– Näin sekä vesilaitos että kuluttaja voivat luottaa laskutuksen oikeellisuuteen. Mittarin tarkkuuden todisteeksi ei riitä pelkkä myyntiväittämä, kojeen on läpäistävä EU-direktiivin mukaiset testit, hän toteaa.

Langattomuuden edut korostuvat kerrostaloissa, koska järjestelmään kuuluvan lähettimen kantama riittää tyypillisesti kahden kerroksen asuntoihin. Näin saadaan lähes kymmenen asuntoa saman vastaanottimen kantaman piiriin, mikä vaikuttaa merkittävästi huoneistokohtaisiin laitekustannuksiin. Esimerkiksi rivitalossa vastaava hankinta ei ole yhtä edullinen huoneistoa kohden, koska lähettimen kantama on nykyisessä laitemallissa parhaimmillaankin enintään 30 metriä.


Huoneistokohtainen mittaus on harvinaista

Langaton järjestelmä sopii myös huoneistokohtaisiin energiamittauksiin. Tälle on ainakin toistaiseksi ollut Suomessa tarvetta vain erikoistapauksissa, koska kerrostaloissa mitataan huoneistokohtaista energiankulutusta vain poikkeuksellisesti.

– Jokunen sellainenkin keikka on kyllä tullut jo tehdyksi. Tuolloin on ollut kyseessä talo, jonka asunnoissa on huoneistokohtaiseen ilmanvaihtoon liitetty lämmön talteenotto, kertoo Humaliston Sähkön asentaja Jari Koskenoja.

Langattomien mittareiden asennuksen ensimmäisenä vaiheena on aina tiedonsiirtoyksiköiden ja lähettimien asentaminen rappukäytävään. Tuossa vaiheessa itse putkimiesten asentamat mittarit yleensä jo toimivat mekaanisina mittareina. Tässä järjestyksessä työvaiheet etenivät myös Espoon Soukankujan As Oy Soukanmetsässä, jossa vesimittarit asennettiin laajan linjasaneerauksen yhteydessä. Taloyhtiö halusi siirtyä huoneistokohtaiseen mittaukseen – yhtenä monista uudistuksista.

– Langaton tekniikka vesimittareissa tuntui luonnolliselta ja nykyaikaiselta ratkaisulta, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Kari Vehmanen.


 

Artikkeli julkaistu Sähköala Sähkö & Rakentaminen 2014 -lehdessä