Laadukas lopputulos vaatii kunnon työkalut asentajalle

9.9.2019

Valokuitu- ja kuparikaapeloinnit toimivat yhtä hyvin kuin niiden huonoin lenkki. Laadukas lopputulos asennus- tai korjaustyössä vaatii kunnon työkaluja.

Onninen oy;n asiakasvastuupäällikkö Simo Pohjavirta

Valokuituverkko tuo kapasiteettia tulevaisuuden tiedonsiirron tarpeita varten ja sen asennuksessa pitää noudattaa liikenne- ja viestintävirasto Traficomin määräyksiä.

Vaikka valokuitukaapeleita vedetään entistä enemmän, kuparikaapelointi puolustaa yhä paikkaansa. Valokuidut valloittavat runkoverkkoja, sen sijaan työasemaverkot toteutetaan edelleen pääsääntöisesti kuparikaapelein.

Verkkojen toiminnan varmistaminen vaatii hyviä tuotteita, ammattitaitoisia asentajia ja kunnon työkaluja. Avainasemaan nousevat kaapelien ominaisuuksia ja toimintaa testaavat mittalaitteet. 

 
Kuorinnasta jatkoksiin  

Valokuitukaapeleiden käsittelyn alkuvaiheessa tarvitaan työkaluja kuorintaa, puhdistamista ja leikkaamista varten. Valokuitutyömaalla asentajan arsenaaliin kuuluvat muiden muassa kuituleikkuri, puhdistusliinoja sekä kuitukaapelille ja -liittimille tarkoitettu puhdistusaine.

Valokuidun jatkamiseksi käytetään kuitujatkoskonetta. Parhaimmat jatkoskoneet kohdistuvat kuidun ytimen mukaan. Teleoperaattorit edellyttävät tällaisten hinnaltaan 3 000 – 6 000 euron arvoisten laitteiden käyttöä. Valokuitu- ja kuparikaapeliasennuksen jälkeen – tai vanhoja verkkoja korjatessa – verkon toimintaa täytyy mitata.

Onninen oy:n asiakasvastuupäällikkö Simo Pohjavirta jakaa kuparikaapelien mittalaitteet karkeasti kahteen pääryhmään: kaapelitestereihin ja kaapelianalysaattoreihin. Yksinkertaisimmat mittalaitteet ovat niin sanottuja kaapeli- tai asentajatestereitä.

– Ne ilmaisevat kaapelin toimivuuden näyttämällä yksinkertaisimmillaan vain vihreää tai punaista valoa, Pohjavirta sanoo.

Halvimmallaan kaapelitesterin saa jo muutamalla kymmenellä eurolla. Kaapelianalysaattorit tuottavat huomattavasti enemmän tietoa esimerkiksi kategorioiden Cat6 ja Cat6A sekä luokista E ja EA koostuvien verkkojen ja kaapeleiden asennuksista, kunnosta ja suorituskyvystä. Vian ne pystyvät paikallistamaan jopa 10 sentin tarkkuudella.

– Parhaimmat kaapelianalysaattorit suoriutuvat muutamissa sekunneissa liikenne- ja viestintäviraston edellyttämistä hyväksyntämittauksista ja tuottavat viralliset mittauspöytäkirjat, Pohjavirta mainitsee.

Tavallisten kaapelitesterien hintaluokka pyörii kympeistä reiluun tuhanteen euroon. Standardien mukaisiin virallisiin mittauksiin yltävistä kaapelianalysaattoreista pitää pulittaa jopa yli 10 000 euroa.  Yhdistelmämittalaitteilla voi tehdä niin kupari- kuin kuitukaapeloinnin mittauksia.

 
Optinen tehomittapari tai valokuitututka

Valokuitukaapelin mittauksen perustyökaluja ovat optinen tehomittapari tai valokuitututka. Kumpikin mittaa valokuitukaapelin ominaisuuksia standardien mukaisesti. Optinen tehomittapari sisältää tehomittarin ja valonlähteen. Se mittaa optisen signaalin vaimennuksen. Paljonko valo vaimeni matkalla kuidun läpi? Valokuitututka pystyy paljastamaan tarkasti mahdollisen ongelmakohdan.

– Tehomittapari on erinomainen työväline asuntokohteissa, joissa kaapelia vedetään vain kymmeniä metrejä. Valokuitututka puolestaan antaa näkymän näkymättömään kymmenienkin kilometrien päähän, Pohjavirta kiteyttää.

Tehomittaparit maksavat 1 000 euron molemmin puolin, valokuitututkat muutamasta tuhannesta eurosta ylöspäin. Mikäli käytössä ei ole valokuitututkaa, näkyvän valon laser helpottaa vioittuneen kuidun havaitsemista asuinkiinteistössä. Liittimen päät voidaan kuvata kuitumikroskoopilla. 

Mittalaitemaailma on merkittävästi muuttunut kymmenen viime vuoden aikana.

– Tuotemerkkien määrä on moninkertaistunut, laitteiden koko kutistunut ja paino puolittunut. Myös hinnat ovat romahtaneet. Ennen varkaat aiheuttivat suuremman taloudellisen vahingon vohkimalla mittalaitteet, nyt viemällä auton, Pohjavirta heittää.

Samalla laitteiden ominaisuudet ovat kehittyneet. Mittaus sujuu yhä nopeammin ja tarkemmin. Pilvipalveluiden avulla mittaustiedot saadaan sutjakkaasti talteen ja esille tarpeen mukaan. Mittauksiin vaadittavissa mittareissa näyttöinä käytetään entistä enemmän kännyköitä ja tabletteja, mikä alentaa laitteiden valmistuskustannuksia. Jatkossa myös akkujen koon kutistuminen pienentää laitteiden kokoa entisestään.

Tarpeet, mieltymykset ja huolto huomioon

Mittalaitteiden valinnassa Pohjavirta kehottaa kartoittamaan tarpeita ja kuuntelemaan asentajia.

– Markkinoilla on monia hyviä ja suurin piirtein samanhintaisia laitteita. Toisistaan ne voivat silti erota esimerkiksi ergonomisissa ratkaisuissa.

Kaikkein kalleimmissa laitteissa kannattaa kiinnittää huomiota huollettavuuteen ja ohjelmistojen päivitettävyyteen. Esimerkiksi virallisten mittausten tekeminen edellyttää vuosittaista kalibrointia.  Tunnetut tuotemerkit ovat elinkaaren kannalta varmimpia valintoja. Pohjavirta tietää yli 10 vuotta vanhoja laitteita, joita edelleen käytetään mittauksissa.     

Vikapaikan löytäminen testaa ammattitaitoa

Automatiikka helpottaa kaapelianalysaattorien käyttöönottoa ja käyttöä. Ihan kaikkeen eivät kehittyneimmätkään laitteet pysty.

– Asentajan esimerkiksi pitää valita ja tarvittaessa asentaa kupariverkkokohteen mukainen oikea luokka. Väärin tehdyt mittaukset ovat turhia, kalliita ja harmaita hiuksia aiheuttavia, Pohjavirta muistuttaa.

Todelliselle koetukselle asentajan ammattitaito joutuu silloin, kun mittalaite ilmoittaa viasta. Vikapaikan löytämiseksi tuloksia täytyy jonkin verran osata tulkita. Kyse on esimerkiksi siitä, kumman pään liitin pitäisi vaihtaa. Pohjavirran mielestä tulkintataidot kehittyvät vain kokemuksen myötä.

– Minä harjoittelin ottamalla mittarin ja kaapeleita kotiin. Tein hyvä- ja huonolaatuisia kytkentöjä, laitoin kaapelia mutkille ja myttyyn – sitten tutkin, miten mittari ne näyttää.