UHD seuraa teräväpiirtoa

15.10.2013

Uudet ultrateräväpiirtotelevisiot tarjoavat entistä tarkempaa kuvaa päihittäen nykyiset teräväpiirtotelevisiot paremmalla kontrastilla ja kuvataajuudella.

 4K UHD-televisioissa on entistä tarkempi kuva.  

Full HD- ja HD Ready – televisiot ovat nykyisin yleisesti käytössä. Full HD –televisioiden näyttöresoluutio vastaa HDTV-standardin tarkinta määritettyä lähetystarkkuutta, joka on 1920 x 1080 pikseliä. Luvassa on kuitenkin vieläkin tarkempaa kuvaa, kun seuraavan sukupolven UHD-televisiot (Ultra High Definiton) saapuvat markkinoille.

UHDTV-määritelmä sisältää kaksi erilaista resoluutiovaihtoehtoa. 4K UHDTV:n resoluutio on 3840 x 2160 eli noin 8,3 megapikseliä, mikä on neljä kertaa enemmän kuin Full HD-televisioissa. 8K-formaatissa resoluutio on puolestaan 7680 x 4320 eli noin 33,2 megapikseliä.

Monet tunnetut TV-valmistajat tarjoavat jo kuluttajille 4K UHD-televisioita. Euroopassa ei ole vielä aitoja UHD-lähetyksiä, mutta testilähetyksiä on jo kuitenkin tehty. Muutamat televisioyhtiöt ovat jo lupailleet lähettää ohjelmia 4K-tekniikalla vielä tämän vuoden aikana.

Vaikka aitoa UHD-sisältöä on vain vähän tarjolla, UHD-televisiot pystyvät kuitenkin skaalaamaan sisäänrakennetun tekniikan avulla nykyiset SD-, HD- ja Full HD-lähetykset tarkemmiksi. Panasonic toi syksyllä markkinoille ensimmäisen Ultra HD -television, joka toistaa 4K-tarkkuudella parhaimmillaan 60 kuvaa sekunnissa.

Panasonicin edustaja Tim Neitzken mukaan UHDTV:n yleistyminen vie aikaa.Panasonicin edustaja Tim Neitzken mukaan korkeamman resoluution kuvia tuotetaan interpoloimalla kuvien puuttuvat osat ja lisäämällä puuttuva data, jolloin kuvanlaatu lähentelee 4K-resoluutiota.

– Tekninen kehitys menee tähän suuntaan. UHD-kuva näyttää hyvältä, mutta uuteen tekniikkaan siirtyminen vie varmasti vielä vuosia aikaa samalla tavalla kuin siiryminen HD-tekniikkaankin on kestänyt, Neitzke arvioi.

Haasteena datan pakkaaminen

Kansainvälinen televiestintä liitto ITU ja elokuva-alan standardijärjestö SMPTE ovat julkaisseet määritelmiä ja suosituksia UHDTV-tekniikalle. Myös televisioyhtiöiden, verkko-operaattorien ja muiden alan ammattilaisten yhteenliittymä DVB on mukana viemässä teknologiaa eteenpäin.

4K-lähetysten keskeiset haasteet liittyvät datan pakkaamiseen ja lähettämiseen. Esimerkiksi DVB-T2 -verkoissa käytetään tällä hetkellä MPEG4 -pakkaustekniikkaa, jolloin teräväpiirron kaistanleveys pysyy maltillisena. UHD tarvitsee kuitenkin enemmän siirtokapasiteettiä verrattuna teräväpiirtoon.

Ratkaisuksi ongelmaan on ehdotettu uutta videokoodausta koskevaa HEVC-standardia (High Efficiency Video Coding), jonka mukaisella tekniikalla saavutetaan kaksi kertaa parempi pakkaussuhde verrattuna nykyiseen H.264/MPEG-4 AVC -standardiin. HEVC-pakkauksella tiedoston koko tai datayhteydeltä tarvittava siirtonopeus on puolet H.264-pakkauksen vaatimuksista, mutta kuvan laatu säilyy edelleen samana.

DVB:n toisen sukupolven lähetysstandardit testissä

Berliinissä 6.- 11.9. järjestetyillä IFA -kuluttajaelektroniikkamessuilla demonstroitiin 4K UHDTV-materiaalin lähetystä DVB-S2 mukaisessa satelliittiverkossa sekä ensimmäistä kertaa maailmassa DVB-C2 mukaisessa kaapeliverkossa.

Ensimmäisessä demossa 4K HEVC-koodattu signaali lähetettiin eurooppalaisen tietoliikennesatelliitti-organisaatio Eutelsatin asemalta DVB-S2-standardin mukaisesti.

Toinen demo osoitti, että 4K-sisältöä pystytään siirtämään myös C2-modulaattorin ja -demodulaattorin sisältävässä C2-siirtoverkossa. Signaali lähetettiin Eutelsatin satelliittilinkkiä pitkin.

Kaikki DVB:n toisen sukupolven lähetysstandardit, DVB-S2, -T2 ja -C2 ovat keskeisessä roolissa 4K UHDTV-kokemuksen toteuttamisessa– Olemme ylpeitä, että kaikki DVB:n toisen sukupolven lähetysstandardit, DVB-S2, -T2 ja -C2 ovat keskeisessä roolissa uuden 4K UHDTV-kokemuksen toteuttamisessa, kommentoi DVB:n toimitusjohtaja Peter Siebert.

Enemmän älyä televisioihin

Televisioita varustetaan jatkuvasti uusilla ominaisuuksilla, ja erityisesti IP-pohjaiset palvelut lisääntyvät nopeasti. Monissa älytelevisioissa on jo esimerkiksi sisäinen WiFi, selain ja HbbTV-ominaisuus.

HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV) yhdistää tv-lähetyksen ja laajakaistan tuoden IPTV:n ominaisuudet perinteisten televisiopalveluiden rinnalle. Sen käyttäminen edellyttää, että televisiovastaanottimessa on nettiliittymä ja hybridi-TV-ominaisuus. Suuressa osassa Suomessa myytävistä televisioista on jo hybridi-TV-ominaisuus. Digitaalivastaanottimia on mahdollista päivittää myös jälkikäteen.

– HbbTV mahdollistaa esimerkiksi sarjojen ja elokuvien katsomisen jälkikäteen ja kanavien tarjoamien internetsisältöjen katsomisen. Lukuisat televisioyhtiöt tarjoavat jo tällaisia palveluita, Toshiban edustaja Benjamin Löwe kertoi.