Aro Systems kaivoi esiin kasvuvaiheen

8.11.2018

Aron perheen enemmistöomistama talotekniikkayhtiö Aro Systems on vuoden 2016 notkahduksen jälkeen päässyt nopeasti takaisin jaloilleen.


Yhtiö sai helmikuussa uuden toimitusjohtajan, Mika Huovisen, 41, ja kaikki yhtiön mittarit osoittavat nyt ylöspäin. Vuonna 2016 liikevaihto putosi edellisvuosien 60 miljoonasta eurosta 36 miljoonaan euroon kun tappiota tehneestä linjasaneerauksesta luovuttiin, mutta jo seuraavana vuonna yritys palasi takasin taloudellisesti kannattavalle kasvu-uralle. Tänä vuonna liikevaihdon arvioidaan ylittävän jälleen 50 miljoonan euron rajan. Väkeä yhtiössä on nyt 250. Heistä 180 on asentajia.
  

Tavoitteena arvostettava kumppanuus

Sähköurakointi on aina ollut perinteisen, vuonna 1954 perustetun yrityksen tukijalka, mutta yhtiön strategisena tavoitteena on kasvattaa huoltoliiketoiminnan osuus jopa neljännekseen liikevaihdosta ja kasvattaa myös LVI:n osuutta, jolloin ne yhdessä muodostaisivat kutakuinkin yhtä suuren osuuden liikevaihdosta kuin sähköurakointi.

Tänä vuonna Aro Systemsin liikevaihdon arvioidaan kasvavan jopa kaksinumeroisin luvuin. Yhtiö olisi palaamassa alan viiden suurimman yrityksen joukkoon Caverionin, Aren, Quattro Mikentin ja Bravidan ohella.

Perheyhtiön hallitusta nykyisin johtava, yrityksen toimitusjohtajana aiemmin pitkään toiminut Paavo Aro on kirjannut uudelle toimitusjohtajalle myös pari muutakin kovaa tavoitetta: Aro Systemsin on oltava tulevaisuudessa alan menestynein ja arvostetuin kumppani.

 
Allianssiurakat vaativat talotekniikan osaamista

Aro Systems on tunnettu isojen kohteiden urakoijana, vaikka tilauskannassa on kaiken kokoisia projekteja. Esimerkiksi Oulussa yritys on mukana uuden ydinsairaalan talotekniikasta vastaavana allianssikumppanina ja myös Tampereella yhtiö on mukana yliopistollisen keskussairaalan uudisrakennuksen talotekniikkaurakoijana. Helsingissä yhtiö on mukana esimerkiksi Tripla-kauppakeskuksen jättityömaalla.

Huovisen mukaan isoissa talotekniikkaprojekteissa taloteknisen kokonaisuuden hallinnan merkitys kasvaa. Siksi yhtiössä halutaan kehittää koko talotekniikkapakettia.

– Allianssityyppiset sopimukset Oulun tapaan ovat yleistymässä ja niissä tarvitaan laajaa talotekniikan osaamista. Toisekseen projektinjohto-osaamisen vaatimukset kasvavat, Huovinen kertoo.

 

Esko Lukkari, teksti