Lehdet ja kirjat sähköistyvät

Sähköinfo 50 vuottaSähköinfon lehtien ensimmäinen sähköistysaskel otettiin vuonna 2005, kun nämä kaikille avoimet Sähköala.fi-sivut avattiin.

Sähköinfon kustantama Sähköala-lehti on ilmestynyt säännöllisesti vuodesta 1957 lähtien. Vuoteen 1991 saakka lehden nimi oli Sähköurakoitsija. Ensimmäinen askel lehden sähköistämisessä otettiin vuonna 2005, kun nämä kaikille avoimet Sähköala.fi-sivut avattiin.

Sähköala-lehden 50-vuotista taivalta juhlittiin vuonna 2008. Kuva Mikko Käkelä

Seuraava virstanpylväs oli lehden sähköisen arkiston avaaminen lehden tilaajille Sähköinfon sivuilla loppuvuodesta 2007, tasan 50 vuotta lehden ensimmäisen numeron ilmestymisen jälkeen.

Sosiaaliseen mediaan Sähköala hyppäsi mukaan kesällä 2013, kun lehden Facebook-sivut avattiin. Seuraava, tähän saakka viimeisin, kehitysaskel oli lehden uutiskirjepalvelun lanseeraus kesäkuussa 2015. ”Uutiskirjeen ansiosta Sähköalan tilaajat pystyvät nyt entistäkin paremmin ja helpommin perillä kaikista sähköalan tärkeistä asioista ja ajankohtaisista kuulumisista”, tuolloin mainostettiin.

Lehtien tekijöille hankittiin ensimmäiset digikamerat 2000-luvun alussa. Tuohon aikaan talossa järjestettiin myös nykyistä enemmän erilaisia juhlia henkilökunnalle.

Sähköinfon kustantamista kirjoista ST-käsikirjat ovat olleet jo pitkään kortiston tilaajien luettavissa PDF-muodossa, mutta muut kirjat ovat pysyneet tähän saakka tiukasti paperille painettuina.

– Suuri yleisö ymmärtää sähköiset kirjat lukulaitteille ladattavina tiedostoina, mutta eivät meidän kirjat ole sellaisia, että kukaan haluaisi ottaa niitä mukaan rantalomalle lueskeltavaksi, Sähköinfon palvelujohtaja Satu Valldén sanoo.

Sähköinen kirja on kuitenkin tulossa, mahdollisesti vielä tämän vuoden aikana.

– Kirja tulee olemaan verkkosivumainen tiedosto, missä hakutoiminnot pysyvät mukana. Lisäksi siihen tulee runsaasti viittauksia muuhun Severi-palvelusta löytyvään aineistoon, Satu Valldén kertoo.