Operaattorit lupailevat 5G-puhelimia kauppoihin kevään aikana

4.3.2019

Espanjan Barcelonassa helmikuun lopussa järjestetyssä Mobile World Congressissa esiteltiin useita myyntivalmiita 5G-puhelimia. Suomalaiskauppoihin ensimmäisiä puhelimia odotetaan vielä kuluvan kevään aikana.

Huawein 5G-laitteet tulevat myyntiin Suomessa tämän vuoden aikana. Kuvassa yhtiön taittuvanäyttöinen puhelin.

Mobile World Congress -messuilla useat puhelinvalmistajat julkistivat ensimmäiset 5G-puhelinmallinsa. Suomessa kaikki operaattorit ovat jo avanneet 3,5 GHz:n taajuusalueella toimivat 5G-verkkonsa suppeilla kaupunkialueilla.

– Testaamme uusia 5G-puhelimia parasta aikaa, jotta asiakkaamme pääsevät nauttimaan uuden sukupolven mobiilikäyttökokemuksesta mahdollisimman pian, Telia Finlandin laiteliiketoiminnasta vastaava johtaja Jussi Vuorinen kertoo yhtiön tiedotteessa.

DNA:n toimitusjohtaja Jukka Leinonen arvioi yhtiön sivuilla pitämässään blogissaan, että Suomessa 5G-verkkojen valtakunnallinen kattavuus tullaan saavuttamaan vuoden 2025 tienoilla. Nopeiden kuituyhteyksien ansiosta 5G-verkon rakentaminen on Suomessa huomattavasti helpompaa ja edullisempaa kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa, jossa on edessä suuria runkoverkon investointeja.

– Suomalaiset asiakkaat ovat maailman suurimpia mobiilidatan käyttäjiä, ja DNA:lla datakäytön määrä asiakasta kohti on suurin koko maailmassa. Käyttäjäkohtaiset datavolyymit ovat Suomessa 10–20-kertaisia Eurooppaan verrattuna. Tämän vuoksi Suomessa tukiasemat on lähestulkoon täysin kuidutettu, Leinonen kertoo.

Elisa julkisti MWC-messujen yhteydessä korealaisen operaattori LG Uplusin kanssa solmimansa, 5G:n palveluiden ja verkostoautomaation kehittämiseen tähtäävä kumppanuussopimuksen.

– LG Uplus on edelläkävijä 5G-palveluissa ja 5G-teknologioiden käyttöönotossa. Uskomme, että tämä yhteistyö auttaa niin meitä kuin LG Uplusiakin kehittämään ja parantamaan 5G-verkkoa sekä olemassa olevia verkkotoimintoja, Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila kertoo yhtiön tiedotteessa.

 

Telian 5G-tiedote

DNA:n toimitusjohtaja Jukka Leinosen blogikirjoitus

Elisan 5G-tiedote Barcelonan MWC-messuilta (englanniksi)

Sähkömaailman artikkeli: Verkonrakentajat uskovat 5G:n mahdollisuuksiin