ABB otti käyttöön teollisuuden 5G-tekoälysovelluksen

6.6.2019

5G tekoäly -pilottihanke luo pohjaa teollisuuden langattomille tekoälyratkaisuille. Hankkeessa Telia vastaa tiedonsiirrosta, Atostek ohjelmistosta ja ABB teknologian soveltamisesta tuotantoon.

ABB esitteli robottiavusteisen tehomoduulien kokoonpanolinjastoon kehitettyä tekoälysovellusta Helsingin Pitäjänmäen taajuusmuuttajatehtaalla 5.6. pidetyssä tilaisuudessa. Sovelluksen keskeisin tehtävä on valvoa työpisteellä työn laatua, ja tarvittaessa antaa ohjeita asentajalle. Tekoäly hyödyntää konenäköä, jonka se havaitsee miten ja mihin asentaja on laittamassa komponentteja.

Työpisteen momenttiväännin on myös kytketty järjestelmään, ja sovellus näkee mitä ruuvia asentaja on kiristämässä. Tämän ansiosta väännin osaa automaattisesti asettaa oikean momentin oikealle ruuville.

Nopeaa tiedonsiirtoa tarvitaan

Telian Suomen 5G johtaja Janne Koistinen kertoi, että 5G teknologia mahdollistaa niin skaalautuvia pilvipalveluita, kuin yhä suurempien tietomäärien siirtämisen nopeuttamista.

– 5G teknologialla voidaan siirtää videotietoa suoraan analytiikkaan langattomasti, Koistinen kuvailee.

– Tekoälyn konenäkö vaatii korkeita resoluutioita, joka tarkoittaa suuria datamääriä, sanoi Atostekin toimitusjohtaja Mika Torhola.

Hän perusteli myös tiedonsiirron nopeuden tarvetta sillä, että ”tuotantolinjalla palautteen pitää tulla välittömästi, sillä asentaja ei jää odottamaan hitaasti päivittyvää videota”.

Teknologian avulla voidaan valvoa laatua jo asennusvaiheessa, jonka ansiosta tekoäly voi myös vähentää työntekijän stressiä, koska tietyissä työvaiheissa voi komponentin toimivuus olla hyvin pienistä asioista kiinni. Tekoäly ei hyväksy työvaihetta, jossa on esiintynyt virheitä.

Investointina, ABB:n tuotantoyksikön päällikkö Janne Niemisen mukaan, tekoäly on järkevä. Taajuusmuuttajat ovat monessa kohteessa niin keskeinen komponentti, esimerkiksi rahtilaivan potkurin ohjauksessa, että jos jokin menee pieleen kustannukset ovat suuria.

– Jos tekoälyn avulla voidaan ehkäistä edes yhden vastaavan tilanteen, on investointi kannattava, Nieminen lisää.
 

Tulevaisuuden näkymiä

Torhola sanoi, että lähitulevaisuudessa eri työvaiheiden ammattilaiset tulevat opettamaan tekoälyä, ja siitä seuraava askel on se, että tekoäly oppii itse.

Suomen ABB:n digitalisaatiojohtaja Simo Säynevirta kertoi, että ensimmäinen askel ABB:llä on siirtyä vaiheittain kirjallisista ohjeista siihen, että tekoälyn lisätty todellisuus ohjaa ja perehdyttää työvaiheisiin.

– Tulevaisuudessa tähtäämme täysin autonomiseen automaatioon, hän totesi.

Kyseessä oli maailman ensimmäinen teollinen 5G-tekoälysovellus, mutta Säynevirta uskoo, että lähitulevaisuudessa tullaan näkemään vastaavaa entistä enemmän.