Luminord-valaisinkilpailun palkinnot jaettiin Tampereella

5.10.2020

Luminord 2020 -valaisinsuunnittelukilpailun tehtävänä oli suunnitella sisätiloihin soveltuva, monistettava valaisin, jonka valmistuksessa on käytetty yhtä tai useampaa kierrätysmateriaalia.

Terra-valaisin. Kuva Petri Kivinen.

Suomen Messusäätiön lahjoittaman 5 000 euron Luminord-palkinnon saajaksi valittiin Sauli Flanderin ja Miro Virran suunnittelema Terra-valaisin. Myös Sähkötekniikan ja energiatehokkuuden edistämiskeskus STEK ry:n 2 600 euron suuruinen nimikkopalkinto myönnettiin samalle työlle. Palkinnot jaettiin Tampereen arkkitehtuuri- ja designviikon avajaisten yhteydessä 2.10.

Huokoistetusta geopolymeeristä valmistettu Terra-valaisin on modulaarinen julkisen tilan valaisin. Geopolymeerit ovat betonin kaltaisia materiaaleja, joiden valmistuksessa voidaan hyödyntää esimerkiksi rakennusjätettä. Tuomariston mielestä työssä käytetyn uuden materiaalin luova käyttö saattaa viedä koko valaistusalaa eteenpäin.

Cona-valaisin. Kuva Petri Kivinen.

Luminord-kunniamaininta myönnettiin Tim Moesgenin, Natalia Ruiz-Románin ja Tyko Sillanpään suunnittelemalle, kierrätysmuovista valmistetulle CONA-mökkivalaisimelle.

– Ladattava monitoimilamppu voidaan asettaa pöydälle, mutta se voidaan muuntaa taskulampuksi pimeällä ulos mentäessä, Kolumbiasta Suomeen muuttanut Ruiz-Román kertoi.

Hän ja Tim Moesgen opiskelevat Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun Collaborative and Industrial Design - maisteriohjelmassa ja Tyko Sillanpää Contemporary Design -ohjelmassa.

Luminord – eli Nordic Luminaire Design Competition -kilpailu järjestettiin nyt kymmenennen kerran. Kilpailun tavoitteena on löytää uusia, korkeatasoisia valaisinratkaisuja ja näin kehittää alan teollisuudelle uusia valaisininnovaatioita ja -tuotteita. Kilpailuun osallistui 57 ehdotusta.

   

Palkintotiedote Sähkösuunnittelijat NSS ry:n sivulla