Energiansäästöviikko: Sähkön kulutushuiput kuriin

6.10.2020

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista energiansäästöviikkoa. Energian säästämisen lisäksi tänä vuonna muistutetaan kulutushuippujen tasaamisen merkityksestä.

Yhä useampi kuluttaja valitsee uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön, mikä pienentää välittömästi asumisen ilmastovaikutuksia. Kun sähkön tuotannossa siirrytään käyttämään enemmän sääriippuvaisia uusiutuvia energialähteitä, on odotettavissa sekä tuotantohuippuja että -matalikkoja.

– Erityisesti kotitaloudet, joissa tilojen ja käyttöveden lämmitystä hoidetaan sähköllä, hyötyvät tarkasta kulutusseurannasta ja kulutuksen ajallisesta siirtämisestä sähkön tuotantotilanteen mukaan. Se on taloudellisestikin järkevää, sillä sähkön hinta tulee varmasti vaihtelemaan ja sähkölaskussakin saattaa pian olla kulutushuippujen tasaamiseen kannustava tehomaksu, Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski sanoo.

Suur-Uskin mukaan sähköä pitäisi oppia käyttämään silloin, kun sitä on paljon tarjolla puhtaasti ja edullisesti tuotettuna.

– Jotta puhtaasti tuotettu sähkö riittää, kulutuspiikkejä pitää loiventaa. Kodeissa on jo nyt teknologiaa, kuten erilaisia lämmityksen ja ilmanvaihdon säätölaitteita sekä kodinkoneissa ajastimia, jotka auttavat sähkönkäytön tasaamisessa ja siirtämisessä, Suur-Uski sanoo.

 

Energiansäästöviikon sivut