Kiinteistöliitto: Peruskorjausten kasvuvauhti on taittumassa

7.5.2019

Kiinteistöliiton tuoreen korjausrakentamisbarometrin mukaan taloyhtiöt suunnittelevat ensi vuodelle hieman vähemmän remontteja, kuin mitä tänä vuonna tehdään.

Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometrin mukaan taloyhtiöiden peruskorjausinnon kasvu on taittumassa erityisesti pääkaupunkiseudulla ja Pohjois-Suomessa. Pääkaupunkiseudulle ensi vuoden saldoluku näyttää yhdeksän yksikön laskua ja Pohjois-Suomeen yli kymmenen. Keskimäärin Suomen ensi vuoden saldoluku on reilun kuuden yksikön laskussa.

Korjausrakentamisen kasvuvauhti on taittumassa

Mistään romahduksesta ei ole kuitenkaan kyse, vaan luvut ennakoivat paluuta vuosien 2016 ja 2017 peruskorjaustasolle. Vastaajista 84 % arvioi, ettei taloustilanteella ole vaikutusta heidän taloyhtiönsä korjaushankkeiden toteutumiseen.

Taloyhtiöissä remontoidaan tällä hetkellä yleisimmin putkistoja, piharakenteita ja ulkovaippaa. Sähkö- ja tieteknisten järjestelmien remontteja tehdään tällä hetkellä 6 % kerrostaloyhtiöistä ja suunnitellaan seuraaville viidelle vuodelle 15 % kerrostaloyhtiöistä. Hissin modernisointi kuuluu suunnitelmiin noin joka kuudennessa kerrostalossa. Rivitaloyhtiöistä sähkö- ja tietoteknisten järjestelmien remontti on suunnitteilla joka kymmenennessä taloyhtiössä.

Aurinkopaneelien kysyntä näyttää tällä hetkelle suhteellisen maltilliselta, sillä paneelien asennus taloyhtiön katolle kuuluu lähivuosien suunnitelmiin vain 3 % taloyhtiöistä. Sen sijaan sähköautojen latauspisteille riittää kysyntää, näitä suunnitellaan joka neljännen taloyhtiön parkkipaikoille.

Korjausrakentamisbarometriin vastasi runsaat 2 500 taloyhtiöiden edustajaa.


Korjausrakentamisbarometri Kiinteistöliiton sivuilla